Новини

Суд зобов’язав генпрокурора розпочати провадження стосовно Дубінського та Деркача. Справи стосуються ймовірної держзради

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Печерський райсуд зобов’язав генпрокурора Ірину Венедіктову розпочати кримінальні провадження щодо ймовірного вчинення державної зради народними депутатами Олександром Дубінським та Андрієм Деркачем. Суд розглядав справу за скаргами «Центру протидії корупції», повідомили в самій організації.

ЦПК у жовтні звернувся до Офісу генпрокурора із заявами про злочин Деркача та Дубінського. За даними організації, нардепи під час спільної пресконференції «безпідставно заявили» про необхідність розслідування нібито корупції тоді ще кандидата, а нині обраного президента США Джо Байдена. Вони також ініціювали створення Тимчасової слідчої комісії у Верховній Раді. У ЦПК вважають, що такі дії можна розцінювати як державну зраду, зважаючи на стратегічні взаємини України і США.

ЦПК нагадує, що уряд США назвав Деркача російським агентом, який уже 10 років працює в Україні, а також займався втручанням у вибори президента США.

«Генпрокурорка Венедіктова, тобто єдина, хто може ініціювати справи стосовно депутатів, відмовилася розпочинати кримінальні провадження. В Офісі генерального прокурора пояснили це тим, що ЦПК нібито «не надав фактичних даних щодо вчинення злочину», — розповіли в організації.

Тому в ЦПК вирішили оскаржити бездіяльність генпрокурорки і звернулися до суду, який і зобов’язав порушити кримінальні справи проти Деркача та Дубінського.