Новини

Учені вимагають дані про дослідження російської вакцини «Супутник V». У Росії відмовляють

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Низка зарубіжних учених вимагають у розробників російської вакцини «Супутник V» дані про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані (300 сторінок) про вакцину, що не були опубліковані та спровокували скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися в достовірності даних.

Як повідомляє BBC, учені стурбовані не стільки результатами тестування вакцини, скільки скритністю її розробників — Інституту Гамалії, зокрема його голови Олександра Гінцбурга.

«Ми не знаємо, хороша вона чи погана, захищає від коронавірусу чи ні. Ми взагалі дуже мало про неї знаємо. Строго кажучи, це навіть не вакцина, це лише кандидат на вакцину [...]. Нас не влаштовує недбалий підхід до такого роду дослідження і можливість створення небезпечного прецеденту, коли клінічні дослідження стають фактично не потрібні, щоб випустити якийсь продукт на фармацевтичний ринок», — сказав доктор Північно-Західного університету США Костянтин Андрєєв.

Міжнародна федерація фармацевтичних виробників і асоціацій теж стурбована відсутністю повних результатів доклінічних або клінічних випробувань. «Виробники вакцин повинні дотримуватися найвищих стандартів якості, безпеки й ефективності», — сказав Томас Куней з федерації.

У Росії у відповідь заявили, що не зобовʼязані надавати дані своїх досліджень «любителям, які намагаються знайти компромат».

«Давайте будемо чесні: зараз йде свого роду конкуренція за лідерство в розробці та виробництві вакцини. Я можу сказати, що The Lancet — журнал з високою науковою репутацією [...]. The Lancet не дозволив би опублікувати неперевірені дані. Якщо хтось чогось не знає або не розуміє, то це не означає, що цього не може бути», — сказала очільниця Центру клінічного вивчення лікарських засобів Сеченовського університету і керівник першої фази досліджень вакцини Олена Смолярчук.

За її словами, у відмові журналу The Lancet надавати доступ до даних свого дослідження немає нічого дивного. «Любителям, які намагаються знайти компромат, якого немає, на якій підставі розробник повинен щось надавати?» — додала вона.

У коментарі Reuters Гінцбург сказав, що ніяких серйозних побічних ефектів під час третьої фази дослідження вакцини не зареєстрували. Він виступив за ранню реєстрацію вакцини для публічного використання. Росія вже планує провести випробування в декількох країнах, включно з Білоруссю, Бразилією та Індією.