Засновник Twitter Джек Дорсі продає свій перший твіт, співачка Grimes — відео, а Kings of Leon випустили новий альбом у вигляді NFT-токенів. Навіщо вони потрібні? Це новий біткоїн? Пояснюємо коротко

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Засновник Twitter Джек Дорсі продає свій перший твіт, співачка Grimes — відео, а Kings of Leon випустили новий альбом у вигляді NFT-токенів. Навіщо вони потрібні? Це новий біткоїн? Пояснюємо коротко

Артем Марков / «Бабель»

Світом шириться новий вид цифрових активів — NFT, або невзаємозамінні токени. За допомогою таких токенів права на свою творчість продають рок-зірки, ютубери та художники — і заробляють на цьому мільйони доларів. Співачка Grimes вже продала на аукціоні 10 цифрових зображень і відео та заробила на цьому 5,8 мільйона доларів. Джек Дорсі виставив на продаж свій перший твіт — ставки на нього сягають 2,5 мільйона доларів. Американський рок-гурт Kings of Leon випустив перший NFT-альбом, а роботу Бенксі викупили й спалили, щоб продати у цифровому вигляді. «Бабель» розповідає, що таке невзаємозамінні токени та пояснює, чому люди готові платити за них мільйони доларів.

Що таке NFT?

Non Fungible Token — це невзаємозамінний токен. За своєю суттю такі токени є записами у блокчейні — децентралізованій цифровій системі, що лежить в основі того ж біткоїна. Але на відміну від більшості токенів та криптовалют, які є взаємозамінними — тобто одна монета не відрізняється від іншої та еквівалентна їй за вартістю — NFT унікальні. Обміняти їх на рівноцінні токени неможливо.

Як це працює?

NFT можна присвоїти будь-якому цифровому обʼєкту — зображенню, відео, мему, сторінці у мережі. Кожен токен не лише надає доступ до цифрового обʼєкта, а й містить основну інформацію про нього — дані про всіх попередніх власників, автора. А ще — існує в єдиному екземплярі. Зараз більшість NFT повʼязані з предметами мистецтва або використовуються в ігровій індустрії.

Як виникли невзаємозамінні токени?

Перші NFT з’явилися ще у 2017-му. Того ж року вони стали популярними завдяки іграм CryptoPunks та CryptoKitties. Обидві працювали на базі криптовалюти Ethereum і були доволі подібними. У першій користувачі обмінювалися токенами 8-бітних цифрових героїв. У другій — збирали віртуальних кошенят. Кожне кошеня мало індивідуальні характеристики, інформація про які зберігалася на блокчейні. Спершу токени з CryptoKitties роздавали безплатно. Згодом почали продавати. Тепер вартість одного героя CryptoPunks може сягати більше мільйона доларів. Кошеняти з CryptoKitties — 100 тисяч доларів.

Навіщо вони потрібні?

Більшість об’єктів онлайн можна підробити або скопіювати безліч разів. Їхня вартість нічим не підтверджується. NFT робить цифровий об’єкт унікальними та дає йому певну ціну. А ще — фіксує його власника. Завдяки цьому цифрові об’єкти можна збирати та продавати так само як і реальні.

Технологія NFT також дозволяє митцям отримувати не тільки одноразовий прибуток від продажу, а й роялті — токен можна закодувати, щоб його творець отримував певний відсоток від кожного продажу. Лондонський художник Роберт Еліс зазначає, що NFT дозволяє авторам продавати роботу своїй аудиторії без жодних посередників.

Вони популярні?

Так. Популярність невзаємозамінних токенів постійно зростає. Ще три роки тому, у 2018-му, обсяг ринку NFT становив 42 мільйони доларів. Тепер він перевищив 338 мільйонів доларів.

NFT зацікавилися колекціонери, аукціонні доми та великі бренди на кшталт Nike, яка «токенізувала» свою колекцію кросівок. А Christieʼs виставив на аукціон цифрову роботу художника Майка Вінкельмана, більш відомого як Beeple. Аукціонний дім продає колаж Everydays – The First 5 000 Days .

Нещодавно на Nifty Gateway продали ще одну роботу художника — анімоване зображення лежачого чоловіка, який нагадує Дональда Трампа. За NFT заплатили 6,6 мільйона доларів.

Цікавляться токенами і знаменитості. На початку березня дівчина Ілона Маска, співачка Grimes, виставила на продаж 10 NFT зображень та відео. Усього за 20 хвилин торгів вона заробила на них 5,8 мільйона доларів. Американський ютубер Логан Пол продав NFT мультфільму, де він грає тренера покемонів, за 5 мільйонів доларів. Засновник Twitter Джек Дорсі вирішив продати права на свій перший твіт — його ще не купили, проте ставки вже сягнули $2,5 млн.

Щоб заробити на цифровому мистецтві, блокчейн-компанія Injective Protocol викупила роботу Morons (White) популярного художника Бенксі в мистецької галереї та спалила її у прямому ефірі. Тепер її можна придбати лише у вигляді NFT.

Популярний рок-гурт Kings of Leon випустив у формі NFT музичний альбом When You See Yourself. Музиканти зробили для покупців три типи токенів — найдешевший коштує 50 доларів. Альбом вийшов 5 березня. Kings of Leon вже заробили на цифрових продажах близько 2 мільйонів доларів.

Де можна продавати та купувати NFT?

На кількох платформах. Одна з найпопулярніших — OpenSea. Тут можна придбати альбом Kings of Leon, аксесуари до відеоігор, доменні імена. Проте існує ще ціла низка маркетплейсів — зокрема, Foundation, Rarible або Nifty Gateway, де продала свої картини Grimes.

Наскільки це безпечно?

Багато продавців NFT торгують під псевдонімами, що збільшує ризик шахрайства. До того ж ринок NFT — дуже спекулятивний. Експерти не виключають, що вартість цих цифрових активів коливатиметься так само як і курс криптовалют. Наприклад, біткоїн зараз коштує 55 тисяч доларів, але ще рік тому — близько 10 тисяч доларів. «Це великий ризик. Важливо розуміти, що ринок NFT — дуже новий», — каже Надія Іванова, спостерігач у LʼAtelier, дочірній компанії французького інвестиційного банку BNP Paribas.