Помер легендарний журналіст Ларрі Кінг, який провів тисячі інтервʼю. Ось 10 найцікавіших його гостей — Френк Сінатра, Нельсон Мандела, Далай-лама та Дональд Трамп (без Путіна)

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Помер легендарний журналіст Ларрі Кінг, який провів тисячі інтервʼю. Ось 10 найцікавіших його гостей — Френк Сінатра, Нельсон Мандела, Далай-лама та Дональд Трамп (без Путіна)

NBC NewsWire / Contributor

Двадцять третього січня помер один з найвідоміших інтерв’юєрів сучасності Ларрі Кінг. Він пропрацював у журналістиці понад пів століття та провів до 30 тисяч інтерв’ю. Двадцять пʼять років був ведучим шоу Larry King Live на CNN. До більшості інтерв’ю журналіст не готувався, бо хотів знати про героїв стільки ж, скільки знає проста людина з вулиці. З Ларрі Кінгом спілкувалися Білл Гейтс, Річард Ніксон, Нельсон Мандела, Дональд Трамп, Леді Гага, Френк Сінатра та Маргарет Тетчер. А сам він отримав низку престижних нагород — від «Пібоді» до «Еммі». «Бабель» зібрав десятку найкультовіших (на нашу думку) інтерв’ю Ларрі Кінга.

The Washington Post / Contributor

1987: Дональд Трамп

У 1987-му Ларрі Кінг зустрівся з нью-йоркським магнатом з нерухомості Дональдом Трампом. Вони обговорювали бізнес Трампа та американську політику. Під час інтерв’ю Трамп активно критикував зовнішньополітичну стратегію тогочасного очільника США Рональда Рейгана і зазначив, що «люди втомилися дивитися на те, як інші люди обдирають США». На початку інтерв’ю Кінг зазначив, що 41-річний Трамп «розмовляє майже як політик». Однак той сказав, що не хоче бути президентом.

1988: Френк Сінатра

У 1988 році Кінг узяв інтерв’ю в американського співака та одинадцятикратного лауреата премії «Греммі» Френка Сінатри. Сінатра не любив медіа, проте погодився поспілкуватися з Ларрі Кінгом, намагаючись відплатити за послугу американському коміку Джекі Глісону.

Протягом інтерв’ю Сінатра розповів, що вважає авторів книг про життя зірок «сутенерами та проститутками», та зізнався, що так ніколи й не поборов страху перед сценічними виступами: «Клянуся душею моєю матері, перші чотири-п’ять секунд, мене завжди охоплює тремтіння перед тим, як я роблю крок уперед та виходжу на сцену». Розмова з Ларрі Кінгом стала останнім великим інтерв’ю Френка Сінатри.

1993: Альберт Гор та Росс Перо

На початку 90-х Ларрі Кінг став ведучим дебатів між віцепрезидентом США Альбертом Гором та мільярдером Россом Перо щодо створення Північноамериканської зони вільної торгівлі. Трансляцію подивилися понад 16,3 мільйона людей — на той час це було рекордом для CNN. Дебати допомогли зміцнити репутацію Гора та ухвалити угоду. До трансляції проєкт підтримували 34 відсотки населення. Після неї — близько 57.

1994: Марлон Брандо

У 1994 році Ларрі Кінг став одним з небагатьох, кому вдалося взяти інтерв’ю у зірки «Хрещеного батька» Марлона Брандо. На той час актор саме випускав свою книгу мемуарів — «Пісні, яких навчила мене моя матір» — і був зобовʼязаний контрактом дати одне інтерв’ю. Брандо вибрав для цього Ларрі Кінга.

Розмова проходила у неформальній обстановці — вдома у Брандо. Під час інтерв’ю двократний переможець премії «Оскар» розповів про своє дитинство та кар’єру. Брандо та Ларрі Кінг також випили на брудершафт, заспівали дуетом — актор сказав Кінгу, що той не потрапляє у ноти — а в кінці поцілувалися.

1995: Маргарет Тетчер

Кінгу вдалося поспілкуватися й із «залізною леді» Маргарет Тетчер. Політик зустрілася з журналістом через пʼять років після того, як пішла з посади прем’єр-міністра Великої Британії. У інтервʼю вона розповіла, що більша частина її життя була «тією ще битвою», пригадала важливі моменти своєї кар’єри — на кшталт напруженої розмови з експрезидентом США Рональдом Рейганом стосовно ситуації у Лівії — та розповіла, коли вирішила стати політиком.

2000: Нельсон Мандела

У 2000 році Кінг узяв інтерв’ю в експрезидента ПАР Нельсона Мандели — пізніше журналіст назвав цю розмову однією з найважливіших у своєму житті. Під час інтерв’ю Мандела розповів, як пережив 27 років за ґратами, що відчував, коли вийшов на свободу, та яку пам’ять хоче залишити майбутнім поколінням. А ще описав, як це, коли тебе називають терористом:

«Вчора мене називали терористом, проте коли я вийшов із в’язниці, багато людей обіймали мене, у тому числі мої вороги. Це те, що я зазвичай кажу людям, які вважають, що ті, хто прагнуть свободи у їхній країні — терористи. Я кажу їм, що вчора я також був терористом, однак зараз мною захоплюються люди, які мене так називали».

2007: The Beatles

У 2007 році Ларрі Кінг поспілкувався з учасниками гурту The Beatles Полом Маккартні та Рінго Старром, а також з дружинами Джона Леннона та Джорджа Гаррісона Йоко Оно та Олівією Гаррісон. Під час інтерв’ю вони розповіли про своє нове шоу у Цирку дю Солей. Кінг випадково обмовився і назвав Рінго Старра Джорджем.

2007: Джеррі Сайнфелд

Того ж року Ларрі зустрівся з популярним гумористом Джеррі Сайнфелдом. Він прославився завдяки шоу, де грає самого себе та сміється з власних недоліків. Під час інтерв’ю Кінг забув, як закінчилося шоу, і запитав, чи його не скасували. Сайнфелд розійшовся тирадою, яка майже перетворилася на класичний момент із «Сайнфелда»: «Ти не знаєш цього? Ти думаєш, шоу скасували? Це було шоу номер один на телебаченні! Ти взагалі знаєш, хто я такий?» Ларрі Кінгу довелося взяти рекламну паузу.

2010: Леді Гага

У 2010 році Ларрі Кінг взяв інтерв’ю у попспівачки Леді Гаги. Гага прийшла на Larry King Live у фірмовому костюмі з підтяжками, в окулярах та з гладко зачесаним волоссям. Кінг та Гага розмовляли про її кар’єру, підтримку ЛГБТК-спільноти, порівняння з Мадонною та навіть про те, як співачка припинила вживати кокаїн. У розмові Гага назвала інтервʼюєра «Король Ларрі».

2014: Далай-лама XIV

Кілька разів у шоу Ларрі Кінга брав участь і Далай-лама. У інтерв’ю 1997 року духовний лідер пояснив інтервʼюеру, чим буддизм відрізнявся від християнства, та чому він живе у вигнанні. Одним з найвідоміших стало інтерв’ю 2014 року, у якому Далай-лама продемонстрував своє почуття гумору та пожартував, що дружина Ларрі Кінга для нього занадто молода і «виглядає його донькою».