Дональд Трамп залишив Джо Байдену в Овальному кабінеті листа. Що саме він написав — невідомо. До Трампа послання наступникам залишали Рейган, обидва Буші, Клінтон та Обама — ось що у них було

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Дональд Трамп залишив Джо Байдену в Овальному кабінеті листа. Що саме він написав — невідомо. До Трампа послання наступникам залишали Рейган, обидва Буші, Клінтон та Обама — ось що у них було

Двадцятого січня Джо Байден став 46-м президентом США. Його попередник Дональд Трамп відмовився приходити на інавгурацію — востаннє подібне було 152 роки тому. Однак однієї традиції експрезидент США усе ж дотримався — залишив Джо Байдену листа. За останні тридцять років такі листи писали усі президенти, починаючи с Рональда Рейгана. Зазвичай вони містили привітання, корисні поради та жарти — наприклад, Рейган радив Джорджу Бушу «не дозволяти індикам себе зупинити». «Бабель» розповідає, як виникла ця традиція та що, зрештою, міг написати Байдену Трамп.

Лист Рональда Рейгана до Джорджа Буша, 1989 рік

Традиція залишати в Овальному кабінеті листа наступному президенту існує вже давно. Вважається, що її започаткував у 1989 році 40-й президент США Рональд Рейган. Американці обирали його очільником США двічі. Спершу — у 1980 році, потім у 1984. Ще раз балотуватися Рейган не міг. У січні 1989 року очільником США став колишній віцепрезидент Джордж Буш.

Рейган та Буш товаришували. У останній день свого президентства 40-й президент США залишив другу кумедну листівку з написом «Не дозволяй індикам тебе спинити», яка зображала слона — традиційний символ Республіканської партії — в оточенні зграї індиків.

На листівці Рейган у неформальній манері написав:

«Дорогий Джордж!

У тебе будуть моменти, коли ти захочеш скористатися порадою на цій листівці. Не стримуй себе. Джордже, я ціную наші спільні спогади і бажаю тобі всього найкращого. Нехай Бог благословляє тебе та Барбару. Мені бракуватиме наших обідів щочетверга,

Рон».

George Bush Presidential Library and Museum

Лист Джорджа Буша до Білла Клінтона, 1993 рік

Коли Джордж Буш передавав президентське крісло Біллу Клінтону у 1993 році, ситуація була дещо іншою. На відміну від Рейгана, який тріумфально відійшов від справ після восьми років при владі, Бушу не вдалося переобратися на другий термін. До того ж його наступником став не друг, а суперник. Попри це, наприкінці свого президентства Буш усе одно написав демократу Біллу Клінтону листа і залишив його в Овальному кабінеті.

«Дорогий Білл!

Я щойно зайшов у цей офіс і мене охопило те ж саме відчуття подиву та поваги, яке я відчував чотири роки тому. Я знаю, ти також відчуєш це.

Я бажаю тобі знайти тут велике щастя. Я ніколи не відчував самотності, про яку казали деякі президенти. [Під час твого президентства] будуть складні часи, які будуть навіть складнішими через критику, яку ти, можливо, не вважатимеш справедливою. Я не найкраща людина, щоб давати поради, але не дозволяй критикам тебе стримати або збити з курсу.

Коли ти прочитаєш цю записку, ти вже будеш нашим президентом. Я бажаю тобі всього найкращого. Я бажаю твоїй родині всього найкращого.

Твій успіх — тепер те ж саме, що й успіх нашої країни. Я дуже за тебе вболіваю.

Удачі,

Джордж».

George Bush Presidential Library and Museum

Лист Білла Клінтона до Джорджа Буша — молодшого, 2001 рік

Клінтон також пробув на посаді президента два терміни. Під час другого його представили до імпічменту, однак Сенат його виправдав. У січні 2001 року він передав владу сину свого попередника Джорджа Буша — республіканцю Джорджу Бушу — молодшому. У листі наступнику Клінтон написав:

«Дорогий Джордж!

Сьогодні ти розпочинаєш великий шлях, отримавши найбільшу честь, яка може випасти громадянину Америки. Як і мені, тобі пощастило керувати країною у часи помітних та переважно позитивних змін, коли на старі питання не лише про роль уряду, але й про саму природу нашої нації, потрібно відповісти наново.

Ти керуєш гордими, порядними та хорошими людьми. І з цього дня ти президент усіх нас. Я вітаю тебе та бажаю тобі успіху та багато щастя. Тягар на твоїх плечах великий, проте його вагу часто перебільшують. Радість від того, що ти робиш те, що вважаєш правильним, висловити неможливо.

Я молюся за тебе та твою родину. З Богом.

Щиро, Білл».

Courtesy George W. Bush

Лист Джорджа Буша — молодшого до Барака Обами, 2009 рік

У 2008 році за пост кандидата у президенти змагалися республіканець Джон Маккейн та демократ Барак Обама. Обама переміг і 20 січня 2009 року став першим темношкірим президентом в історії США. Адміністрація Буша зробила усе можливе, щоб процес зміни влади відбувся якомога простіше.

Сам Буш завчасно запросив Барака Обаму до Білого дому. Доньки Буша, Дженна та Барбара, влаштували дітям Барака Обами, Малії та Саші, екскурсію президентською резиденцією. У день інавгурації Обами Буш залишив йому в Овальному кабінеті на той момент вже традиційного невеликого листа.

«Дорогий Барак!

Вітаю тебе з тим, що ти став нашим новим президентом. Ти щойно розпочав фантастичну главу свого життя. Небагато людей мали честь відчувати відповідальність, яку ти відчуваєш зараз. Мало хто знає про те, яким бентежним є цей момент та виклики, які перед тобою стоятимуть.

У тебе будуть непрості моменти. Критики лютуватимуть. Твої «друзі» тебе розчарують. Проте ти матимеш Всемогутнього Бога, який тебе втішить, люблячу родину та країну, яка за тебе вболіває — включно зі мною. Незалежно від того, що стоятиме на твоєму шляху, тебе надихатимуть сила характеру та співчуття людей, якими ти тепер керуєш.

Благослови тебе Боже.

Щиро, Джордж Вокер».

Courtesy Barack Obama Presidential Library

Лист Барака Обами до Дональда Трампа, 2017 рік

Під час виборчих перегонів 2016 року Барак Обама не приховував, що хоче, щоб наступним президентом США стала Гілларі Клінтон. Він давав їй поради та підтримував її на мітингах. Проте новим президентом США став Дональд Трамп.

Попри неприязнь до кандидата від республіканців, Барак Обама не відмовився від багаторічної традиції, хоча й дещо змінив до неї підхід. Замість неформальних звертань, лист Обами розпочинався словами «Дорогий містере Президенте» — пізніше адміністрація Трампа розцінила це як знак поваги. До того ж лист був удвічі більший, ніж той, що отримав сам Обама, та містив багато порад.

«Дорогий містере Президенте!

Вітаю Вас із чудовою виборчою кампанією. Мільйони людей повірили у вас, і ми усі, незалежно від того, до якої належимо партії, повинні сподіватися на тривале процвітання та безпеку під час вашого президентського терміну.

Це унікальний офіс, у ньому немає жодних очевидних «рецептів» успіху, тому я не знаю, чи буде хоч якась моя порада корисною. Попри це, дозвольте мені поділитися кількома роздумами за останні вісім років.

Перше. Нам обом пощастило, хоча й по-різному, бути фінансово забезпеченими. Так щастить не кожному. Ми маємо зробити усе можливе, щоб допомогти досягти успіху кожній дитині та кожній родині, які готові заради цього старанно працювати.

Друге. США — незмінний лідер у світі. Своїми діями та прикладом ми маємо підтримувати міжнародний порядок, який поступово склався після завершення Холодної війни, і від якого залежать наші власні багатство та безпека.

Третє. Ми — лише тимчасові мешканці цього офісу. Це робить нас вартовими тих демократичних інституцій та традицій — на кшталт верховенства права, розподілу влади, рівного права на державний захист та громадянських свобод — за які боролися та проливали кров наші предки. Незалежно від викликів щоденної політики, ми маємо переконатися, що ці інструменти демократії залишаться після нас бодай такими ж міцними, якими вони були до нас.

Зрештою, знаходьте час посеред метушні подій та відповідальності для друзів та сімʼї. Вони допоможуть вам пережити складні моменти, без яких не обійтися. У час, коли ви починаєте цю велику пригоду, Мішель та я бажаємо вам з Меланією усього найкращого. Знайте, що ми готові допомогти вам з будь-чим, що у наших силах.

Удачі та з Богом,

Барак Обама».

Лист Дональда Трампа до Джо Байдена, 2021 рік

Експрезидент США Дональд Трамп проігнорував цілу низку президентських традицій — він не запросив наступника до Білого дому напередодні інавгурації, як це робили попередні очільники США. Меланія Трамп не зустрілася з Джилл Байден для традиційного чаювання. Двадцятого січня подружжя Трамп проігнорувало церемонію інавгурації та вилетіло гелікоптером до Флориди.

Попри усе це, Дональд Трамп усе ж залишив наступнику в Овальному кабінеті листа. Після такої звістки у Facebook та Twitter почали ширитися можливі варіанти того, що саме експрезидент міг написати наступнику. Серед варіантів — фраза «Джо, ти знаєш, що я переміг» та заклик його помилувати з постскриптумом «Ти сильно програв».

Що Трамп написав насправді — поки залишається таємницею. Джо Байден назвав послання попередника «щедрим та ввічливим», однак зазначив, що лист був приватним і він не говоритиме про нього, поки не поспілкується з Трампом.