Фотографа Олександра Ктиторчука підозрюють у розбещенні та зґвалтуванні неповнолітніх. Поліція каже про випадки останніх трьох років, але в соцмережах пишуть і про давніші епізоди

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Фотографа Олександра Ктиторчука підозрюють у розбещенні та зґвалтуванні неповнолітніх. Поліція каже про випадки останніх трьох років, але в соцмережах пишуть і про давніші епізоди

Александр Ктиторчук / Facebook

Відомого фотографа Олександра Ктиторчука заарештували за підозрою в розбещенні малолітніх і неповнолітніх дівчат та зґвалтуванні. Якщо прокуратура доведе провину, то йому загрожує 15 років за ґратами. Згідно з інформацією поліції, Ктиторчук примушував дівчат до сексу та знімав це на відео з 2016 року. Після того як фотографа затримали, ще дві дівчини публічно заявили про те, що він їх домагався. Це було ще на початку 2000-х років, а дівчата були неповнолітніми та не давали згоди на секс. Ктиторчук працює фотографом понад 30 років, знімав чимало українських зірок, працював на шоу «Шанс.Model.ua» з неповнолітніми моделями та на проєкті «Від пацанки до панянки» на «1+1». Він славиться специфічною манерою спілкування з моделями — може їх принизити та часто доводить до сліз, про що сам неодноразово розповідав. Останні два роки фотограф присвятив відновленню муніципального кінотеатру «Братислава» в Києві. «Бабель» розповідає, що ще відомо про Ктиторчука та про звинувачення на його адресу.

Фотографа Олександра Ктиторчука затримали 26 листопада. Поліція стверджує, що з 2016 року він розбещував неповнолітніх дівчат, а також зґвалтував деяких із них. «Підозрюваний використовував орендовані квартири та мікроавтобус, переобладнаний для скоєння розпусних дій. Деякі статеві акти він знімав на відео та зберігав у власному компʼютері», — заявив начальник поліції в Київській області Андрій Нєбитов. Провадження відкрили за заявами батьків потерпілих дівчат. Матір 15-річної дівчини, яку нібито розбещував Ктиторчук, розповіла, що чоловік схиляв її дочку до сексу після фотосесії. «Він просив пестити його», — розповіла жінка. За її словами, це сталося влітку 2020 року. Усього в поліції є дані про шість потерпілих, пише видання «Обозреватель» із посиланням на текст підозри. Згідно з нею, у 2020 році Ктиторчук зґвалтував двох дівчат 12 і 15 років, а інших примушував до орального сексу.

Святошинський районний суд Києва заарештував Ктиторчука на два місяці без права внесення застави, зараз він перебуває в СІЗО. За ці епізоди Ктиторчука можуть увʼязнити на 15 років.

Версію поліції про те, що Ктиторчук розбещував неповнолітніх, підтвердили ще дві дівчини. Обидві публічно розповіли свої історії вже після того, як дізналися про затримання чоловіка. За словами Світлани Коваль, Ктиторчук помітив її на конкурсі для моделей «Шанс.Model.ua» від телеканалу «Інтер», де був членом журі, та запросив на індивідуальну фотосесію. Це було у 2004 році, Світлані тоді було сімнадцять. Дівчина пригадує, що вважала Ктиторчука професіоналом та «гуру фотографії», але студія виявилася його квартирою, а зйомка перетворилася на сексуальні домагання. Спочатку фотограф попросив позувати топлес, а потім почав її торкатися без дозволу. «А далі пригадую, як він вже проник в мене своїм пальцем», — розповіла дівчина. За її словами, Ктиторчук силоміць затягнув її на другий поверх у спальню. «Просила цього мужлана зупинитись. Разів сто промовила “Будь ласка, не треба!” Плакала і благала. Він поклав мене на бік і сам ліг обличчям до мене”, — згадує вона. Дівчині вдалося втекти з квартири, про випадок вона розповіла тільки сестрі й кільком подругам. У коментарі «Бабелю» Світлана сказала, що наважилася публічно розповісти цю історію лише зараз, коли побачила новини про затримання Ктиторчука.

Схожу історію, але без подробиць, розповіла Олена Росне з Луганська — вона познайомилася з Ктиторчуком у 2003 році, коли їй було шістнадцять. З її слів, чоловік щодня їй телефонував, читав вірші та обіцяв кар’єру моделі. Одного разу він запросив її до Києва, де вона провела два дні й одну ніч. «Скажу тільки, після того, що сталося зі мною в Києві, я пів року не могла прийти до тями. Заледве закінчила школу. Я не хотіла жити», — розповідає Олена. За кілька років Ктиторчук нібито запропонував дівчині співпрацю — потрібно було шукати для нього інших дівчат. «Він запропонував дуже великі гроші за те, щоб я шукала йому дівчат 5—8 років для інтиму, фото і відео. Звісно, я відмовилася, але він і його помічниця продовжували мене вмовляти, а потім погрожувати», — згадує вона.

У коментарі «Бабелю» Олена сказала, що вже звернулася в поліцію, щоб до справи додали її свідоцтва. Але, за її словами, вона може проходити тільки як свідок, а не потерпіла, оскільки її випадок був дуже давно. «Ви не повірите, але його колеги швидше за все про це не знали. Тому у їх присутності він не поводився як неадекватна людина. І все було практично в рамках пристойності. Але його помічники — співробітниці з якими він працював — ось вони знають правду», — вважає Олена.

Ктиторчуку 56 років, фотографією він займається понад 30 із них. Чоловік родом із Бердичева Житомирської області. Його називають одним із найзірковіших українських фотографів. У 2000-х Ктиторчук знімав ледь не всіх зірок вітчизняного шоу-бізнесу: Ані Лорак, Асію Ахат, Тіну Кароль, Надію Мейхер, Кузьму Скрябіна та Ольгу Горбачову, Потапа й Настю Каменських, Наталю Могилевську та Влада Яму. Також він співпрацював із Театром імені Івана Франка та фотографував його акторів. Донедавна портрети, зроблені Ктиторчуком, висіли в фоє театру. Ктиторчук має власну фотошколу, а також читав лекції в Київській школі фотографії. Після затримання Ктиторчука там відхрестилися від нього та запевнили, що фотограф лише інколи читав там лекції на прохання студентів.

Довгий час Ктиторчук жив на власноруч переобладнаному пароплаві «Святий Андрій». Там же він влаштовував фотосесії та проводив лекції. У 2014 році заснував галерею «Арт-Причал» поблизу Поштової площі в Києві. У 2018 році Ктиторчук став директором занедбаного муніципального кінотеатру «Братислава» на столичній Оболоні та почав його реставрувати. Невдовзі він відкрив там творчу лабораторію, проводив лекції, майстер-класи та виставки. Саме в «Братиславі» поліція і затримала Ктиторчука.

Ктиторчук вважає своєю спеціалізацією «психологічний портрет», а також часто знімає оголену натуру. На його фотографіях — переважно молоді дівчата. Про манеру спілкування Ктиторчука з моделями ходили легенди, а сам він розповідав, що застосовує до них психологічне насильство. «У нашій країні, щоб управляти жінкою на зйомці, потрібні насильство і секс», — казав він. Ктиторчук не приховує, що часто доводить моделей до сліз, та вважає це частиною творчого процесу.

Polina Bulychova / YouTube

В одному з інтерв’ю у 2012 році Ктиторчук розповідав, що спить із багатьма своїми моделями, а себе називав «бабником». Тоді ж він зізнавався, що фотографія для нього — це «доступ до жінки». «Коли я тільки почав фотографувати, я хотів двох речей: заробити грошей і займатися сексом. Уже тоді я розумів, що чоловікові з фотоапаратом вирішити ці задачі простіше», — казав він. В одній із телепередач його запитали про жіночу красу, на це він відповів, що мислить категоріями не краси, а сексуальності жінки. «Трахабельність» — таке є поняття», сказав він.

На захист Ктиторчука стали деякі з його моделей та колег із шоу-бізнесу. «Навіщо йому когось розбещувати, якщо дівчата навіть платять йому гроші, щоб він їх фотографував, до того ж у будь-якому вигляді. Вони самі на нього як на мед липнуть», — написав у Facebook продюсер Юрій Фальоса, але згодом видалив пост. Одна з моделей Вікторія Пушкін закликала дівчат, які фотографувалися у Ктиторчука, публічно виступити на його підтримку. Вона запевняє, що оголеними він фотографував лише повнолітніх дівчат, а також завжди ставився до моделей із повагою. «Все в його роботі присвячено мистецтву, він ніколи не переступав межу, ніколи не розбещував модель. Порнографія як напрям ніколи не цікавила Ктиторчука», — заявила вона. Захисники Ктиторчука вважають справу проти нього сфабрикованою та пов’язують її з його діяльністю в кінотеатрі «Братислава». Сам Ктиторчук теж заперечує провину та називає своє затримання театральною постановкою.