Після конфлікту у приватній школі STEAM у Дніпрі учениця потрапила в лікарню з розбитою головою. Адміністрація школи вважає її винною в тому, що сталося. Що відбувається?

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Після конфлікту у приватній школі STEAM у Дніпрі учениця потрапила в лікарню з розбитою головою. Адміністрація школи вважає її винною в тому, що сталося. Що відбувається?

Артем Марков / «Бабель»

Девʼятнадцятого листопада учениця девʼятого класу приватної школи STEAM у Дніпрі Христина потрапила в лікарню з розбитою головою. Коли її мама, вчителька цієї ж школи Тетяна Журинська, приїхала в лікарню до доньки, вона дізналася, що інший учень, син завуча школи, розбив їй голову. Він ударив її чашкою по голові, коли дівчинка зайшла в клас до подруги, тому що йому не сподобалося, про що вони говорили. Тепер керівництво школи звинувачує Христину в тому, що вона сама спровокувала конфлікт. Батьки дівчинки звільнилися зі школи. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Мещерякова поспілкувалася з мамою постраждалої дівчинки та адміністрацією школи і розповідає, що сталося в Дніпрі.

У кінці листопада Христина, учениця приватної школи STEAM у Дніпрі, потрапила в лікарню з розбитою головою. Дівчинка постраждала під час конфлікту в класі, написала на своїй сторінці у Facebook її мама Тетяна Журинська. У коментарі «Бабелю» вона розповіла, що Христина зайшла в клас до своєї подруги Олі. «Однокласнику Олі, Матвію, не сподобалося, про що говорять дівчата, і він наказав Христині вийти з їхнього класу. Христина попросила сказати це ввічливо. У відповідь Матвій спочатку кинув у неї стільцем, а коли не влучив — вдарив чашкою по голові».

STEAM — це приватна школа у Дніпрі. Її створили у квітні 2019 року. На сторінці школи в Facebook пишуть, що школа «повинна була полегшити життя батькам і приносити радість дітям». Сайт школи та сторінки в соцмережах російською мовою, викладання теж ведуть російською. У школі пояснюють це тим, що більшість учнів російськомовні. Ліцензії Міністерства освіти у STEAM немає. Перевіряє рівень знань і видає атестат державна школа-партнер. Діти прикріплені до неї і проходять атестацію двічі на рік. Навчання коштує від чотирьох до пʼяти тисяч гривень на місяць.

Сама Тетяна працювала в STEAM, викладала у другому класі. Її чоловік, Рустам Ганєєв, теж працював у цій школі вчителем історії та адміністратором молодшої школи. Тетяна і Рустам почали викладати у школі з кінця серпня. Незабаром вони перевели туди свою дочку Христину. «Нам подобалася загальна концепція школи: невеликі класи, повний навчальний день, дружня і камерна атмосфера», — розповідає Тетяна.

Коли Тетяна була в лікарні з дочкою, вона дізналася, що їх із чоловіком звільнять, якщо вони подадуть заяву до поліції. А коли вони прийшли до школи, з ними провели «розʼяснювальну бесіду». «Під час цієї бесіди [в адміністрації школи] сказали, що Матвій — неагресивний хлопчик, а Христина його провокувала з першого дня навчання. Хоча на початку року зламала ногу, не могла багато ходити й переважно сиділа в кабінеті. Ще нам із чоловіком сказали, що ми — конфліктні люди, і це вплинуло на дитину. Я перепитала, звідки така думка — тема згорнулася. Навіть якби це було правдою, ми б не затягали дитину у свої конфлікти», — розповідає Тетяна.

Тетяна і Рустам подали заяви про звільнення. Після цього адміністрація школи провела кілька бесід із дітьми та співробітниками. Позиція адміністрації школи була та сама: Христина спровокувала Матвія, а він у тому, що сталося, не винний. Але на цьому історія не закінчилася. «У мого чоловіка багато друзів. Він був у АТО, у нього активна патріотична позиція. І вони [представники адміністрації школи] стали проходитися за списками спільних друзів [у Facebook] і наполегливо розповідати свою версію подій — мовляв, є жахлива дівчинка і її жахливі батьки, які наговорюють на хорошого хлопчика».

Зараз Христина почувається краще. Струсу мозку немає, їй вже зняли шви. Дівчинка почала відвідувати психотерапевта. «Я розглядаю варіанти роботи вдома, тому що мені складно залишати доньку. Я часто бачу її в сльозах. Будь-який спогад про школу викликає сльози», — каже Тетяна. Сам Матвій поки не вибачився перед дівчинкою. Подруга, з якою Христина розмовляла в класі, розповіла, що коли її відвезли в лікарню, він витер навколо себе кров, помив чашку і сказав: «Я ж казав вийти з класу?»

Сімʼя все-таки подала заяву в поліцію. «Спочатку нас попросили прийти в інший день, пославшись на те, що в місті вибори. Потім дуже довго не було зрозуміло, хто займається нашою справою. Вчора з Христиною вперше поспілкувалася слідча, у моїй присутності. У мене склалося враження, що подробиці дійсно зʼясовують. Я не хочу говорити погано про нашу поліцію, але коли я вийшла з відділення, то побачила машину директора школи. Я її знаю, тому що в неї особливий принт. Я чекаю неприємних сюрпризів», — розповіла Тетяна.

Директор школи Ольга Вишнянська і мама Матвія, Анна Осипова, яка працює у школі завучем, ситуацію не прокоментували. «Внутрішні питання вийшли за межі школи та дуже сильно викривилися. Офіційна позиція школи буде на сайті», — сказали «Бабелю» у школі, відмовившись від коментарів по телефону. Поки що ніяких оновлень на сайті школи немає.