Надя Дорофєєва випустила першу сольну пісню та кліп до неї — тепер співачку звинувачують у «танцях на кістках» та неповазі до загиблих під час Революції гідності. Розповідаємо, що відбувається

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Девʼятнадцятого листопада колишня учасниця популярного гурту «Время и Стекло» Надя Дорофєєва випустила кліп на свою першу сольну пісню Gorit і майже одразу опинилася в епіцентрі скандалу. Частину кліпу зняли на пішохідному мосту над Алеєю Героїв Небесної сотні, де сім років тому розстрілювали учасників Революції гідності. Багато користувачів побачили у цьому зневагу до загиблих і тепер звинувачують співачку у «танцях на кістках» та пропонують їй зняти наступний кліп у Музеї Голодомору. У подібні скандали Дорофєєва потрапляє вже не вперше — раніше співачку критикували за виступи у Росії та на весіллі пасинка Медведчука. «Бабель» зібрав реакції на резонансний кліп (за три дні його подивилися майже два мільйони користувачів) та розповідає, що відбувається.

Хто така Надя Дорофєєва?

Співачка Надя Дорофєєва з 2010 року була учасницею проєкту «Время и Стекло». Десять років вона виступала спільно з солістом Олексієм Завгороднім, також відомим як Позитив. «Время и Стекло» був одним з найпопулярніших українських гуртів і кілька разів ставав лауреатом вітчизняних музичних премій. У 2016 та 2018 роках YUNA та M1 Music Awards називали його найкращим українським поп-гуртом. На початку березня 2020 року «Время и Стекло» випустили останню пісню. Дорофєєва та Позитив повідомили, що хочуть працювати над сольними проєктами.

Що відомо про новий кліп співачки?

Девʼятнадцятого листопада Надя Дорофєєва випустила свою першу сольну пісню Gorit. Вона вийшла під брендом DOROFEEVA. У описі до відео на YouTube співачка зазначила, що кліп є відображенням того, якою вона є зараз: «Цей кліп — відображення того, як я змінилася, і того, яка я зараз. Разом з режисером Таню Муінне та її командою створили історію про естетику і стиль нової DOROFEEVA».

Усього за три дні кліп переглянули 1,8 мільйона користувачів. Сингл вирвався на перше місце у топ-100 пісень Apple Music. З дебютом співачку привітала ціла низка вітчизняних виконавців — серед них Джамала, Jerry Heil та Віра Брежнєва. Проте широка аудиторія сприйняла реліз не надто позитивно.

Чому він обурив користувачів мережі?

У кліпі Gorit, що вийшов напередодні річниці подій на Майдані, співачка танцює у відвертому вбранні на тлі різних локацій. Частину ролику зняли на фоні банера з написом DOROFEEVA на пішохідному мосту над Алеєю Героїв Небесної сотні — саме там під час Майдану «Беркут» розстрілював протестувальників.

Через це відразу після релізу Дорофєєву звинуватили у неповазі до загиблих під час Революції гідності. Журналістка BIHUS.Іnfo Олена Козаченко запропонувала співачці зняти наступний кліп у «Бабиному Яру або в Музеї Голодомору».

Активіст Сергій Стерненко у відео під назвою «Паскудство та танці на крові» зіронізував, що для співачки «по всій країні не знайшлося іншого місця, щоб зняти свій сольний кліп».

Новий кліп Наді Дорофєєвої розкритикувало і «Телебачення Торонто». У новому випуску програми Майкл Щур відзначив, що частину кліпу Gorit зняли у місці, де сім років тому справді все горіло, але «Надю, схоже, це абсолютно не пече».

Користувачі мережі почали залишати гнівні дописи у YouTube та Instagram Дорофєєвої. Вони називали кліп співачки «ганьбою» та «танцями на кістках розстріляних», а саму Дорофєєву — «цинічною ватницею».

Скриншоти коментарів під видаленим постом Наді Дорофєєвої у Instagram.

«Бабель»

Як відреагувала на критику Дорофєєва?

Поки що співачка ніяк не відреагувала на шквал критики, проте видалила зі свого Instagram усі фото, де вона стоїть на фоні банера DOROFEEVA на пішохідному мосту. У Mozgi Group — компанії Олексія Потапенка, яка опікується брендом Дорофєєвої — інцидент теж не прокоментували.

У які ще скандали потрапляла співачка?

У минулому гурт «Время и Стекло» неодноразово критикували за те, що після початку російсько-української війни він продовжував гастролювати Росією. У серпні 2017 року під час виступу у Всеросійському дитячому центрі «Смена» в Анапі колега Дорофєєвої Позитив назвав Росію «нашою країною». А у 2018 році «Время и Стекло» разом з Монатіком знялися у рекламі російського оператора мобільного зв’язку. У жовтні 2020 року Дорофєєву та Позитива також розкритикували за те, вони виступали на весіллі пасинка Віктора Медведчука Богдана Марченка.