Екофашисти звинувачують у кліматичних змінах західний консюмеризм і «єврейські еліти». Неонацисти використовують це, щоб набрати нових прибічників — переказуємо матеріал Vice

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Екофашисти звинувачують у кліматичних змінах західний консюмеризм і «єврейські еліти». Неонацисти використовують це, щоб набрати нових прибічників — переказуємо матеріал Vice

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

На тлі кліматичних змін у світі усе популярнішим стає «екофашизм». Прихильники цієї ідеології вважають, що перенаселення знищує навколишнє середовище, звинувачують у змінах клімату західний консюмеризм, поширюють пропаганду у мережі та влаштовують різноманітні акції. Тим часом ультраправі організації користуються зростанням кількості екоактивістів, щоб набирати собі нових прибічників. «Бабель» переказує матеріал Vice про те, як неонацисти використовують екофашизм, щоб знаходити нових послідовників, і що буде з ідеологією у майбутньому.

П’ятнадцятого березня 2019 року у новозеландському місті Крайстчерч відбувся один з наймоторошніших терактів в історії країни. 28-річний неонацист Брентон Таррант родом з Австралії розстріляв у мечеті 51 людину. Через п’ять місяців схожий теракт відбувся в американському Ель-Пасо. Там 21-річний техасець Патрік Вуд Крузіус застрелив 23 людини у супермаркеті Walmart.

Обидва стрілки стримили вбивства онлайн, а перед убивством опублікували у мережі спеціальні «маніфести», де серед причин теракту назвали захист навколишнього середовища. Таррант на обкладинці свого «маніфесту» розмістив малюнок сегментованого кола з різними «складниками» його філософії — одним з них був енвайронменталізм. Себе зловмисник у публікації називав «етнонаціоналістичним екофашистом».

Екофашизм — це політична модель. Вона передбачає створення авторитарного режиму, який би змушував людей поступатися власними інтересами заради екологічного блага. В основі цієї моделі — страх певної екологічної катастрофи, яка, зрештою, може становити загрозу для расової ідентичності. Деякі прихильники цієї ідеології вважають, що довкілля руйнується внаслідок перенаселення і що у цьому винен Глобальний Південь. Інші звинувачують у кліматичних змінах західний консюмеризм і кажуть, що у всьому винні «єврейські еліти».

Екофашизм — не нове явище. У гітлерівській Німеччині був слоган «Кров і ґрунт», який позначав зв’язок етнічної групи з землею, на якій вона мешкає. Білі націоналісти на кшталт лідера угруповання The Order Девіда Лейна та автора The Turner Diaries Вільяма Пірса також набирали послідовників, пропагуючи захист екології та деякі принципи екофашизму.

Багато у чому екофашизм перегукується з глибинною екологією — теорією про те, що усі живі істоти мають однакові права, тому існування людини шкодить природі. «Глибинна екологія зображає людство як кліща або паразита на тілі планети, подібно до того як фашисти вважають, що євреї паразитують на економіці, а кольорові люди та отримувачі соціальної допомоги — на політиці», — каже Блер Тейлор, програмний директор Інституту соціальної екології.

Неонацисти користуються цією схожістю у поглядах, щоб набирати нових прибічників. За останні кілька років у мережі сформувалося кілька груп екофашистів. Найбільша з них — Green Brigade. Вона виникла на геймерській платформі Discord, а вже згодом перейшла в офлайн. Один з колишніх членів групи каже, що до неї брали «усіх, хто любив дерева та ненавидів корпорації», незалежно від їхніх поглядів. Зокрема — соціалістів, анархістів та фашистів.

Організація займалася здебільшого онлайн-пропагандою, але інколи влаштовувала невеликі акції — активісти кидали «бомби» з насінням бур’янів на газон противників групи. Проте деякі члени були більш радикальними. Минулого жовтня один активіст Green Brigade, який також входив до неонацистського угруповання The Base, підпалив норкову ферму у Швеції.

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

З часом радикальне ядро Green Brigade стало активнішим. Керівництво організації запропонувало неонацистам The Base в електронному листі «взаємну допомогу з вербування людей». Це сподобалося далеко не усім — низка членів залишила Green Brigade. Невдовзі після цього ФБР заарештувало кілька активістів The Base за підозрою у причетності до вбивства, й екофашистська група розпалася.

Зараз захист природи та інші принципи екофашизму входять до політики багатьох молодих неонацистських та неофашистських груп на кшталт Patriot Front або American Identity Movement. Нацисти вербують екофашистів по-різному. Неонацистське угруповання The Base у зашифрованому чаті публікувало книжки, написані популярними серед екофашистів авторами. Неонацистська терористична мережа Atomwaffen використовувала для реклами обличчя відомого терориста та неолуддита Теда «Унабомбера» Качинського.

Головна задача ультраправих рухів — залучити до своїх лав людей, які, можливо, не розділяють їхні погляди на сто відсотків, але переймаються питаннями екології. А ще екоактивістів легко схилити до радикальних дій. Як зазначалося в одному дописі на форумі ультраправих на Discord, хоча прихильники екофашистської ідеології прямо не пов’язані з актами насильства, вони усе частіше закликають до насильницьких дій проти тих, хто, на їхню думку, шкодить навколишньому середовищу. Зокрема, проти «євреїв, які турбуються тільки про заробіток грошей, навіть якщо це шкодить екології».

Дослідники вважають, що в міру того, як погіршуються кліматичні зміни, екофашистська ідеологія лише міцнішатиме. На думку Блера Тейлора, цьому сприятимуть кілька причин. Зокрема те, що ультраправа молодь зростає у світі, де енвайронменталізм — нормальне явище, а сучасний природозахисний рух очолюють здебільшого білі люди.

Температура на планеті ставатиме усе вищою, підійматиметься рівень моря, багатьом людям доведеться покинути свої домівки, а молодь намагатиметься шукати розв’язання проблеми. Деякі можуть знайти його у зв’язку між ідеєю чистої раси та чистої землі. «Природа є важливою зброєю у війні за серця та розум людей», — каже Тейлор.