Китай і Росія вже вакцинують населення. Засіб від коронавірусу знайдено? Поки що ні, поспішати небезпечно

Автор:
Катя Мещерякова
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Китай і Росія вже вакцинують населення. Засіб від коронавірусу знайдено? Поки що ні, поспішати небезпечно

Karolina Uskakovych / «Бабель»

Національна комісія охорони здоровʼя Китаю підтвердила, що з липня 2020 року громадяни країни з груп ризику отримують експериментальні вакцини від коронавірусу. Хоча фінальні дослідження безпеки та ефективності цих вакцин поки не завершилися. Починає поступову вакцинацію і Росія, попри те що тестування її вакцини теж далеке від завершення. Вчені зі США та Європи також на фінішній прямій, але поки не пропонують населенню неперевірені препарати.

«Бабель» пояснює, чому в «перегонах вакцин» поки немає переможців і краще дочекатися результатів випробувань.

Скільки всього вакцин розробляється?

Десятого січня 2020 року китайські медики виклали розшифрований геном коронавірусу SARS-CoV-2 у публічний доступ і цим дали можливість компаніям по всьому світу почати розробку вакцини. До квітня в розробці вже була 321 вакцина, з яких лише 83 Всесвітня організація охорони здоровʼя визнала перспективними.

До вересня 2020 року 42 вакцини дісталися етапу клінічних випробувань на людях. Такі випробування проводять у три фази:

Фаза I — перші випробування на кількох десятках здорових добровольців. Перевірка загальної безпеки і властивостей засобу.

Фаза II — випробування на кількох сотнях людей. Визначення дозування і схем прийому.

Фаза III — фінальні й найтриваліші випробування на тисячах людей, дозволяють оцінити ефективність вакцини в динаміці, підтвердити або спростувати дані попередніх фаз.

Жодна вакцина поки не пройшла всіх фаз випробувань. На даний момент тільки вісім вакцин проходять третю фазу випробувань і ще три вакцини завершують другу.

«Бабель»

Які вакцини очікують раніше за інші?

Основним лідером «гонки вакцин» до осені 2020 року була англо-шведська компанія AstraZeneca, яка спільно з ученими Оксфордського університету розробляє препарат AZD1222. На початку вересня вони змушені були призупинити випробування через можливі побічні ефекти в однієї з пацієнток. Але 12 вересня випробування відновили. Саме з AstraZeneca Єврокомісія вже уклала договір на придбання 300 мільйонів доз вакцини. Випробування обіцяють завершити у 2021 році.

Серед американських вакцин уперед вирвалися препарати від компаній Moderna і Pfizer (спільно з німецькою BioNTech), до третьої фази випробувань готується вакцина від Novavax. Pfizer і BioNTech обіцяють вже до 2021 року випустити 100 мільйонів доз вакцини. Але, звичайно, тільки якщо третя фаза випробувань пройде без сюрпризів.

Серед лідерів перегонів найбільше китайських вакцин — аж чотири. Інформації про них менше, ніж про європейські та американські. Зате відомо, що вакцину від CanSinoBIO ще в червні допустили до використання в китайській армії. Препарат державної китайської компанії Sinopharm вже отримали 350 тисяч людей в рамках «обмеженого застосування». А компанія Sinovac Biotech видає вакцину своїм співробітникам. Хоча через третю фазу клінічних випробувань жоден з цих препаратів поки не перейшов.

Директор центру розвитку науки і технологій Національної комісії охорони здоровʼя Чжен Чжунвей заявив, що Китай отримав розуміння і підтримку ВООЗ у питанні застосування вакцин, не чекаючи кінця випробувань.

В інтернеті рекламують ліки від коронавірусу. Що це?

  • На даний момент ніяких засобів від коронавірусу не існує — вакцини тільки проходять фазу клінічних випробувань. Дуже часто ліками від коронавірусу називають вже існуючі препарати від інших захворювань, ефективність яких щодо SARS-CoV-2 не доведена. Ось деякі з них:

  • «Авіфавір», «Коронавір» і «Ареплівір» — противірусні засоби. Діюча речовина — фавіпіравір, зареєстрований 2014 року в Японії. Останні клінічні дослідження не підтверджують його ефективність проти коронавірусу. Крім того, він може бути токсичний, особливо для вагітних жінок. Ніде, крім Росії, як засіб від коронавірусу не використовувався.

  • Гідроксихлорохін — ліки від малярії та вовчака. Цей препарат свого часу приймав президент США Дональд Трамп як засіб для профілактики коронавірусу. Однак переконливих доказів його ефективності поки немає. Крім того, препарат має побічні ефекти для серця та інших органів.

  • Лопінавір/Ритонавір — цими речовинами лікують ВІЛ-інфекцію. Їх намагалися використовувати для лікування COVID-19, але клінічні випробування на людях показали, що це неефективно.

  • Ремдесивір — противірусний препарат. Його тестували проти гарячки Ебола в Африці, проте результатів він не показав. За попередніми даними, хворі на коронавірус, які приймали цей препарат, одужували швидше, але поки ще не зрозуміло, як препарат впливає на рівень смертності.

Що з російською вакциною? Вона вже готова?

Девʼятого вересня 2020 року в Москві розпочалася третя фаза випробувань вакцини «Спутник V» на 40 тисячах добровольців. Але російська влада вже заявила, що щеплення цієї вакциною розпочнуть робити людям з груп ризику — медикам, педагогам, поліцейським — ще до кінця випробувань. І все одно до російської вакцини залишається дуже багато питань.

«Спутник V» (він же Гам-КОВИД-Вак) не пройшов трьох повних фаз випробувань. МОЗ Росії говорить про те, що розробники поєднали першу та другу фазу. Але при цьому вони не провели дослідження, які зазвичай проводять на другій — порівняння з плацебо, сліпий метод, рандомізацію. І вже приступили до третьої фази, пропустивши класичну другу.

Група вчених на чолі з фахівцем з аналізу даних, професором Університету Темпл (США) Енріко Буччі звернула увагу, що в звіті про випробування «Спутника» деякі дані підозріло схожі в різні дні у добровольців різних груп.

Керівник розробки Денис Логунов відповів, що збіги в даних пояснюються невеликою кількістю добровольців, на яких випробовували вакцину — всього 76 осіб. Але не пояснив, чому вакцину досліджували на невеликій кількості людей, а фази вирішили поєднати. Навіть якщо Енріко Буччі помиляється і фальсифікації даних не було, така маленька вибірка добровольців небезпечна великою кількістю побічних ефектів, які розробники просто не помітили. Це стосується усіх вакцин, які почали застосовувати до кінця третьої фази.

Вакцина врятує від коронавірусу?

У серпні 2020 року американська біотехнологічна компанія Moderna, яка в даний момент тестує свою вакцину mRNA-1273, заявила, що ефективність їх вакцини може бути лише близько 50 відсотків. А Управління санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США заявило, що 50 відсотків — обовʼязковий рівень ефективності для виходу препарату на ринок. Заява злякала багатьох американців, які, як і інші люди з усього світу, чекають, що вакцина буде панацеєю.

Доктор Джеймс Хаблін з Єльського університету пояснив, що вакцини в принципі ніколи не працюють на 100 відсотків і це нормально. Вакцина не виліковує хворобу, а підштовхує імунітет організму до боротьби з нею. Що одноманітнішою є імунна відповідь організмів різних людей на зараження, то ефективнішою є вакцина. Наприклад, однією з найефективніших на даний момент вважається вакцина від кору, що дає людині імунітет у 97 відсотках випадків.

З коронавірусом SARS-CoV-2 поки що все набагато складніше. Організми різних людей реагують на нього по-різному, від легких форм до пневмонії та важкого ураження легень. Відповідно, й реакція на вакцину буде різна. Саме тому Хаблін вважає, що вкрай важливо провести усі вакцини через третю фазу випробувань, яка дозволяє досить точно оцінити їхню ефективність. Гарний результат для вакцини — це 70—75 відсотків ефективності, за таких умов серед щеплених встановиться достатній колективний імунітет для боротьби з вірусом. Хоча й 50 відсотків також може переламати ситуацію й зупинити швидке поширення вірусу.

Хаблін пояснює, що є ще один нюанс, який прямо не залежить від медиків. Жодна вакцинація не буде ефективною, якщо не буде масовою. Тому ефект безпосередньо залежить від доступності вакцин для людей і від бажання людей їх застосовувати. Згідно з опитуванням, яке 17 вересня 2020 року опублікував Pew Research Center, тільки 21 відсоток дорослих американців точно застосують вакцину, коли вона зʼявиться, ще 30 відсотків схиляються до цього.

В Україні подібне опитування проводив Київський міжнародний інститут соціології в серпні 2020 року. Він показав, що тільки 47 відсотків українців готові зробити щеплення від COVID-19, а 42 відсотки, швидше за все, його не робитимуть.

На думку доктора Хабліна, половина вакцинованих — це занадто мало, щоб навіть гіпотетична стовідсотково ефективна вакцина допомогла зупинити пандемію.