Дві земельні ділянки в Бабиному Яру ділять стрілецький клуб і Меморіальний центр Голокосту. Що відбувається?

Автор:
Катерина Коваленко
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Дві земельні ділянки в Бабиному Яру ділять стрілецький клуб і Меморіальний центр Голокосту. Що відбувається?

Сергій Моргунов / «Бабель»

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) і стрілецький клуб «Реаліст» не поділили дві земельні ділянки в Бабиному Яру. Спочатку BYHMC спробував викупити будівлю стрілецького клубу, але не зійшовся з власником щодо ціни. Після цього він подав заявку до КМДА на оренду ділянок, які до неї примикають. Однією з ділянок, на яку претендує BYHMC, проходить єдина підʼїзна дорога до будівлі. Власник стрілецького клубу стверджує, що дві спірні ділянки ще недавно були закріплені за ним. Кореспондентка «Бабеля» Катерина Коваленко поговорила з обома сторонами конфлікту і викладає їхні версії події.

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» (BYHMC) орендує в урочищі дві земельні ділянки, а тепер хоче взяти в оренду ще три. Здати землю в оренду може Київська міська державна адміністрація, BYHMC уже подав необхідні документи. Поки що йдеться про оренду на пʼять років.

BYHMC претендує на ділянки 0034, 008 і 0010. Дві з них межують із ділянкою 009 — на ній розташований тир, який збудували ще за радянських часів. У 1993 році там почав працювати спортивно-технічний центр «Відродження», його очолює підприємець Андрій Семидідько, який відкрив там стрілецько-спортивний клуб «Реаліст». Зараз у центрі, за словами директора, тренуються бійці «Альфи», «Муніципальна варта», працівники приватних охоронних фірм, учасники бойових дій, а також медики Червоного Хреста та волонтери. Крім стрілецького клубу, у центрі є курси невідкладної медичної допомоги, тактичної медицини, пожежогасіння та поведінки в умовах терористичної загрози.

«Бабель»

Семидідько побоюється, що BYHMC перекриє під’їзд до будівлі тиру та змусить центр закритися. «008 — це шматочок, яким проходить єдина дорога до нашого центру, 0010 теж максимально близько до нас, зараз це охоронно-санітарна зона», — каже він. Чоловік звинувачує BYHMC у тому, що фонд хоче незаконно захопити земельні ділянки. Двадцять четвертого вересня, коли столичні депутати мали розглядати питання про передачу землі в оренду, його організація «Антирейдерський союз підприємців України» влаштувала під КМДА акцію протесту. Семидідько вважає, що мер Києва Віталій Кличко зацікавлений у передачі землі в розпорядження BYHMC, оскільки його брат Володимир входить до Наглядової ради фонду.

Сергій Моргунов / «Бабель»

Сергій Моргунов / «Бабель»

Донедавна ділянки 008 і 0010, як і ділянку з тиром, орендував центр «Відродження», стверджує Семидідько. За його словами, це все було територією тиру ще з 1969 року, коли його збудували. Згідно з витягом із реєстру земельних ділянок за 13 липня 2020 року, який «Бабелю» надав Семидідько, ділянки справді були в користуванні його організації «Відродження». Але вже в серпні за нею залишилася лише одна ділянка, де розташована будівля тиру. Семидідько пояснює, що через зміни в законодавстві він мав переоформити документи на оренду ділянок й подав їх до КМДА, але земельний департамент їх нібито не розглядав. На відміну від документів, поданих BYHMC. За інформацією Семидідька, проєкти рішень КМДА про передачу ділянок в оренду BYHMC уже готові. На сесії 24 вересня це питання так і не розглянули, до нього повернуться вже після місцевих виборів.

Витяг із чергового кадастрового плану від 13 липня 2020 року.
Реєстр земельних ділянок, у якому зазначено, що ділянки 008, 009 та 0010 були в розпорядженні центру «Відродження». Документи надав «Бабелю» Андрій Семидідько.

Витяг із чергового кадастрового плану від 13 липня 2020 року. Реєстр земельних ділянок, у якому зазначено, що ділянки 008, 009 та 0010 були в розпорядженні центру «Відродження». Документи надав «Бабелю» Андрій Семидідько.

Керівництво BYHMC хотіло викупити у Семидідька будівлю спортивного центру, але сторони не змогли домовитися. «Вони хочуть космічних грошей», — каже директор BYHMC Максим Яковер. Уточнити, про яку суму йдеться та коли відбувалися переговори, він відмовився. Семидідько підтвердив, що вони обговорювали продаж будівлі, але каже, що BYHMC не захотів платити зі своєї кишені. «Вони запропонували, щоб Київрада викупила нашу будівлю за бюджетні гроші для суспільних потреб», — говорить він.

Директор BYHMC Макс Яковер говорить, що вони не претендують на ділянку, де розташований тир. Але він категорично проти того, щоб на території Бабиного Яру стріляли. Він стверджує, що постріли з тиру чути навіть біля «Менори» — пам’ятника загиблим євреям, що стоїть неподалік. BYHMC збирається будувати меморіально-музейний комплекс за кількасот метрів від тиру, і таке сусідство Яковеру не подобається. «Мільйони туристів з усього світу приїжджатимуть і бачитимуть тут тир. Це ненормально», — говорить він.

Стрелковый клуб "РЕАЛИСТ"/ Facebook

Стрелковый клуб "РЕАЛИСТ"/ Facebook