Що дивитися у вихідні. Мінісеріал про язичницький культ із Джудом Лоу, серіал за мотивами «Над зозулиним гніздом» і драма з Робертом Паттінсоном

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
Що дивитися у вихідні. Мінісеріал про язичницький культ із Джудом Лоу, серіал за мотивами «Над зозулиним гніздом» і драма з Робертом Паттінсоном

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Цього тижня на стримінгових сервісах Netflix, HBO та Hulu вийшли кілька нових релізів. Найцікавіші з них — серіал «Ретчед» про героїню культового роману Кена Кізі «Над зозулиним гніздом», психологічний трилер «Диявол завжди тут», у якому головні ролі виконали Том Голланд, Роберт Паттінсон та Білл Скашгорд, а також мінісеріал про язичницький культ «Третій день» — у ньому знявся Джуд Лоу. «Бабель» зібрав оцінки критиків і підказує, що подивитися у вихідні.

Поліцейська драма «Злочинець: Велика Британія» — другий сезон

Про що серіал. Антологія Criminal з’явилася на стримінговій платформі у 2019 році. До неї увійшли чотири окремі серіали, зняті у Великій Британії, Німеччині, Іспанії та Франції. Усі вони розповідають про поліцейських, які допитують підозрюваних, намагаючись вивести злочинців на чисту воду. У 2020 році вийшло продовження британської версії — Criminal: United Kingdom — чотири епізоди. У другому сезоні злочини розслідує та ж команда правоохоронців, що й у першому, а ролі підозрюваних дісталися Софі Оконедо, зірці «Гри престолів» Кіту Герінґтону та іншим популярним британським акторам.

Criminal: United Kingdom / Netflix / шоуранер — Джим Філд Сміт / у головних ролях — Кетрін Келлі, Лі Інглбі, Роченда Сандал / тривалість — 4 епізоди по 41—47 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — відсутній

Що кажуть критики. Ready Steady Cut пише, що серіал має просту концепцію, проте вона дозволяє чотирьом талановитим акторам як слід проявити себе: «Серіал — без різних трюків та з мінімумом продакшну. Нічого не відволікає від діалогу. Це — акторська гра у чистій формі». Видання Decider називає Criminal «кращим зразком британської акторської майстерності на Netflix».

Драматичний мінісеріал «Третій день»

Про що серіал. «Третій день» розділений на кілька частин — «Літо», «Осінь» та «Зиму». У вересні вийдуть «Літо» та «Зима» — реліз «Осені» очікується на початку жовтня. У першому епізоді «Літа» британець Сем, герой Джуда Лоу, зустрічає групу підлітків, котрі, на перший погляд, просто грають у лісі. «Гра» доволі небезпечна — одна дитина ледве не помирає. Сем рятує дівчинку і відвозить її до батьків, які мешкають у таємничій спільноті на острові Осея. Там майже відсутній зв’язок, а вибратися з острову можна лише через дорогу, яку постійно затоплює. Через приплив Сем змушений залишитися на острові. Тим часом мешканці спільноти починають готуватися до язичницького свята Літнього сонцестояння.

The Third Day / HBO / шоуранер — Фелікс Барретт / у головних ролях — Кетрін Вотерстон, Емілі Вотсон, Джуд Лоу, Наомі Гарріс / тривалість — 6 епізодів по 59 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 74%

Що кажуть критики. Independent описує першу частину серіалу як «таку, що затягує, проте в кінці не виправдовує очікувань». На думку видання, персонаж Джуда Лоу — «занадто нудний, щоб ним перейматися». Time каже, що «Третій день» — захопливий психологічний трилер та ще одна чудова робота в доробку Джуда Лоу.

Психологічний трилер «Ретчед»

Про що серіал. Головна героїня — медсестра Мілдред Ретчед, відома за культовим романом Кена Кізі «Над зозулиним гніздом». Події у серіалі розгортаються в 1947 році — за 15 років до описаних у творі. Мілдред Ретчед, яка перед тим рятувала життя на війні, влаштовується на роботу до психіатричної лікарні у Північній Кароліні. Вона вивчає нові методи лікування та поступово починає ставити експерименти на пацієнтах. Ретчед швидко усвідомлює, що із забудькуватості головного лікаря — Доктора Ганновера — можна скористатися, щоб отримати більше влади, а головна медсестра Бетсі Бакет — це перешкода, яка стоїть на її шляху.

Ratched / Netflix / шоуранер —Раян Мерфі / у головних ролях — Сара Полсон, Джон Джон Бріонес, Синтія Ніксон / тривалість — 8 епізодів по 45—62 хвилини / рейтинг Rotten Tomatoes — 60%

Що кажуть критики. Rotten Tomatoes каже, що Ratched — дуже стильна стрічка, проте її псують «дірки в сюжеті та недолуге втілення персонажів». Vanity Fair критикує його за непослідовність: «На початку Мілдред жорстокіша, ніж будь-коли у книжці «Над зозулиним гніздом». Проте згодом творці серіалу роблять її добрішою та людянішою. Жодна з цих версія не відповідає оригіналу».

Комедія Pen15 — другий сезон

Про що серіал. 2000 рік. Кращі подруги Майя Іші-Пітерс та Анна Коен щойно перейшли у сьомий клас. Вони переконані, що новий навчальний буде рік чудовим. Натомість подруги стикаються з тиском з боку однолітків, першими романтичними почуттями та іншими проблемами перехідного віку. У головних ролях — 33-річні акторки та співавторки шоу Майя Ерскін та Анна Конкл, які носять брекети та одяг у стилі 2000-х. Решта касту — здебільшого підлітки.

Pen15 / Hulu / шоуранери — Майя Ерскін, Анна Конкл / у головних ролях — Майя Ерскін, Анна Конкл, Мелора Волтерс / тривалість — 14 епізодів по 27—29 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 100%

Що кажуть критики. Rolling Stone пише, що другий сезон комедії Hulu такий же смішний, як і перший, проте глибший та більш емоційно насичений. Daily Beast каже, що зобразити мислення, характерне для підліткового віку, важко. Проте «усі почуття змальовані такими, якими вони були насправді».

Психологічний трилер «Диявол завжди тут»

Про що фільм. Стрічку знято за однойменним романом Дональда Рея Поллока, який вийшов у 2011 році. Солдат Віллард Рассел повертається додому після Другої світової з посттравматичним синдромом. Глибоко релігійний Віллард не може оговтатися після випадку, коли натрапив на чоловіка, живим розіп’ятого на хресті. Після повернення додому солдат одружується з офіціанткою. У них народжується син Арвін. Проте через пережиту травму Віллард «постійно бореться з Дияволом» і вчить сина відповідати на насильство насильством. Серед інших персонажів — пара вбивць, які зустрічають один одного у той же день, що й батьки Арвіна, корумпований шериф та брехливий проповідник.

The Devil All the Time / Netflix / режисер — Антоніо Кампос / у головних ролях — Том Голланд, Білл Скашгорд, Райлі Кіо, Роберт Паттінсон / тривалість — 2 години 18 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 66%

Що кажуть критики. Wall Street Journal пише, що робота Антоніо Кампоса та чудовий акторський склад «не лишають іншого вибору, як слідкувати за трьома історіями, що розгортаються у різний час та переплетені між собою». CNN прогнозує, що зірковий акторський склад підніме фільм у топ стрічок Netflix. Проте Time вважає, що фільм нудний та зображує «купу жахливих людей, які роблять жахливі вчинки лише для того, щоб довести, якими поганими можуть бути люди».