До виборів мера Києва залишилося три місяці. Віталій Кличко сформував штаб, найняв американського політтехнолога і заручився підтримкою Андрія Богдана. Йому протистоїть «Слуга народу»

Автор:
Марія Жартовська
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:
До виборів мера Києва залишилося три місяці. Віталій Кличко сформував штаб, найняв американського політтехнолога і заручився підтримкою Андрія Богдана. Йому протистоїть «Слуга народу»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня цього року. Пʼятого вересня офіційно стартує передвиборча кампанія. У Києві вона фактично почалася: мер Києва Віталій Кличко найняв українських та американських політтехнологів і обрав начальника штабу, а партія «Слуга народу» (СН) знайшла йому суперника — нардепа Ірину Верещук. Їй допомагатимуть мажоритарники СН, обрані в Києві. Кореспондент «Бабеля» Маша Жартовська поговорила з пʼятьма співрозмовниками з оточення Кличка, його прессекретарем Оксаною Зіновʼєвою, одним із керівників партії «Слуга народу» і роздобула дані закритого соціологічного опитування, яке провів штаб партії «Європейська солідарність». Ось що вона дізналася.

У травні штаб Віталія Кличка очолила Оксана Продан. На парламентських виборах 2012 року вона балотувалася в першій пʼятірці партії УДАР. Потім, на позачергових парламентських виборах 2014 року, її знову обирали депутатом «Блока Петра Порошенка», сформованого на базі партій Кличка і Петра Порошенка.

Оксана Продан керує штабом Віталія Кличка.

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Продан, говорить один зі співрозмовників «Бабеля» з оточення Кличка, залучила до компанії технологів із агентства K&K GROUP Гната Коробка та Олександра Копила. Їхня компанія в 2010 році працювала з тодішнім кандидатом у президенти Арсенієм Яценюком, а під час місцевих виборів 2015 року консультувала політсилу «Наш Край», на той час — партію-сателіт «Блока Петра Порошенка». Партія посіла третє місце, отримавши 156 місць на посадах голів міст і селищ.

Коробко і Копил розробили стратегію виборчої кампанії і захистили її. Реалізувати цю стратегію повинна Оксана Продан, як керівник штабу. Якщо коротко, стратегія полягає в тому, що мер займається благоустроєм міста. У соцмережах Кличко розповів, як перевіряв капітальний ремонт вулиці Івана Франка, Борщагівського шляхопроводу, Подільсько-Воскресенського мосту. Він також публікує короткі відеозвіти про те, чим займався протягом тижня. Кличко — один із небагатьох політиків, хто веде акаунт TikTok: виставляє іронічні і смішні відео. Одне з них — у якому Кличко самостійно стрижеться під час карантину — в Facebook опублікував Андрій Богдан з реплікою: «А я вже знаю, хто буде наступним президентом».

Коробко і Копил — не єдині політтехнологи, які працюють із Віталієм Кличком. За інформацією «Бабеля», у червні до роботи в штабі приступив і американський політтехнолог Джордж. Соратники Кличка кажуть, що Джордж добре аналізує дані соціологічних опитувань. Сильний він і в налаштуванні реклами в інтернеті. «Типовий «яйцеголовий» американець, в окулярах», — каже «Бабелю» співрозмовник, близький до Кличка, котрий був присутній на кількох зустрічах із Джорджем.

Ближче до осені, розповідають у штабі Кличка, зʼявляться передвиборчі рекламні щити та презентація команди. Стосовно передвиборчого зʼїзду та презентації оновленого УДАРу — дати невідомі. «Зараз точно не назву дату презентації. Готуємося», — сказала Зіновʼєва.

Презентацію і зʼїзд УДАРу не проводять через те, що частина команди Кличка має особистий конфлікт із Продан. За словами співрозмовника «Бабеля» в оточенні Кличка, вона гальмує ребрендинг партії і підготовку до майбутнього зʼїзду. Працювати з кандидатами від УДАРу буде інший давній соратник Кличка і колишній нардеп Дмитро Білоцерківець, та поки що працювати він не почав.

Ще в березневому інтервʼю «Бабелю» Кличко пообіцяв оновити команду і провести зʼїзд своєї партії УДАР. Обидві обіцянки Кличко поки не виконав. 17 липня радник Кличка Максим Бахматов призупинив роботу в команді київської влади на час виборчої кампанії. Бахматов приписує собі зростання рейтингу Кличка, нагадуючи, що за девʼять місяців його роботи радником мера, рейтинг Кличка зріс більше ніж удвічі. За словами Бахматова, рейтинг Кличка був 19%, а тепер — близько 44% .

Кілька заступників Кличка в останні місяці стали фігурантами гучних скандалів. У травні в анонімному телеграм-каналі «Джокер» зʼявилася розмова Вʼячеслава Непопа з колишнім головою фракції «Блока Леоніда Черновецького» в Київраді Денисом Комарницьким — він грубо вимагає лобіювати свої проєкти і погрожує кримінальними справами. Миколу Поворозника СБУ підозрює в тому, що він вимагав хабар у 125 тисяч доларів від забудовника, а заступника Володимира Слончака в кінці квітня затримали за те, що той ударив патрульного. «До Кличка багато хто приходить, висловлює свою підтримку. Мер поки робить те, що вміє найкраще — мовчить», — каже співрозмовник з оточення Кличка.

У червні Кличко зустрівся з колишнім міністром інфраструктури Володимиром Омеляном, якого в «Європейській солідарності» Петра Порошенка раніше вважали за потенційного кандидата в мери. Кличко запропонував Омеляну посаду свого заступника в обмін на те, що Омелян припинить критикувати команду президента. Омелян коментувати «Бабелю» зустріч відмовився.

Колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян (ліворуч).

Корпусенко Борис / УНІАН

Кличко може похвалитися високим рейтингом мера, проте не партійним. За УДАР готові проголосувати лише 11,5% тих, хто визначився з вибором. Це — третій результат після «Європейської солідарності» і СН.

Швидше за все, Кличко залежатиме від інших політичних сил і йому доведеться створювати коаліцію в Київраді. Бахматов в інтервʼю «Бабелю» прогнозував, що в нову Київраду пройдуть сім партій і ніхто не матиме більшості.

Однак у Кличка зʼявився несподіваний союзник. Кілька співрозмовників з оточення мера розповіли «Бабелю», що йому допомагає Андрій Богдан. У минулому році Кличко і Богдан конфліктували, коли Богдан спробував прибрати Кличка з посади голови КМДА. Але президент Володимир Зеленський, за словами співрозмовника, знайомого з ситуацією, на це так і не погодився. Тепер же, після конфлікту з президентом, Богдан хоче перешкодити «Слугам народу» набрати голоси на місцевих виборах. Допоможуть йому в цьому лояльні київські мажоритарники.

«Слуга народу»: без плану, підтримки і з Миколою Тищенком

У Віталія Кличка тільки один реальний конкурент в Києві — бренд «Слуги народу». Партія СН обрала суперника нинішнього мера 16 липня. Ним стала Ірина Верещук. Перед тим, як потрапити в парламент, вона була мером невеликого міста Рава-Руська у Львівській області. Одна з основних тем передвиборчої кампанії Верещук — реформа управління Києвом.

Ірина Верещук, кандидат у мери Києва від «Слуги народу».

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

У розпорядженні «Бабеля» є дані червневого закритого опитування штабу «Європейської солідарності»: за Верещук готові були голосувати 2,2% виборців, а однозначно не голосували б 13,4%. Не знають її майже 59%.

Тобто у Верещук — найбільший рейтинг і найменший антирейтинг, але її погано знають. Над цим зараз працюють у партії. Верещук — часта гостя в ефірах різних ток-шоу. Співрозмовник «Бабеля» в керівництві партії СН пояснює, що найнижчий антирейтинг був одним із ключових факторів у виборі кандидата.

В інтервʼю «Новому времени» Верещук розповіла, що під час передвиборчої кампанії їй будуть допомагати мажоритарники СН, обрані в Києві, і вони підготували рекомендації до програми. За словами співрозмовника «Бабеля» в керівництві партії, це депутати Ганна Пуртова, Роман Грищук, Богдан Яременко, Артем Дубнов.

Головою київського осередку СН залишається Микола Тищенко. «Бабель» уже писав, що в нього конфлікт із мажоритарниками, тому керувати київською кампанією буде голова партії Олександр Корнієнко. Його завдання — «якось зшивати цю конструкцію».

Кого Верещук поведе за собою в Київраду — поки невідомо. «У нас на 30 прохідних місць 300 охочих. Надходять навіть рекомендації від людей, які далеко від Києва географічно. Список буде формуватися на столі у президента», — пояснює логіку формування списку джерело в СН.