Меланія Трамп скористалася виборами, щоб переглянути свій шлюбний договір. А ще Дональд радиться з нею та звільняє тих, хто їй не подобається — головне з нової книги про першу леді США

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Євген Спірін
Дата:
Меланія Трамп скористалася виборами, щоб переглянути свій шлюбний договір. А ще Дональд радиться з нею та звільняє тих, хто їй не подобається — головне з нової книги про першу леді США

Перша леді США Меланія Трамп. Вашингтон, 19 вересня 2019 року.

The Washington Post / Contributor

Шістнадцятого червня вийшла книга The Art of Her Deal: The Untold Story of Melania Trump журналістки The Washington Post Мері Джордан. Вона написана на основі інтерв’ю з працівниками Білого дому та знайомими першої леді США і розповідає про те, скільки насправді влади має Меланія Трамп. У книжці зазначається, що від самого початку Меланія заохочувала Дональда Трампа балотуватися на посаду президента. А чинний очільник США дослухається до дружини у кадрових питаннях і навіть призначив Майкла Пенса віцепрезидентом за її порадою. «Бабель» переказує найголовніше з нової книги про першу леді США.

Меланія Трамп заохочувала чоловіка балотуватися у президенти та підтримувала його під час кампанії

Модель Меланія Кнавс познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком Дональдом Трампом наприкінці 1990-х. Деякі знайомі пари розповідають, що Трамп вперше побачив Меланію у 1998 році в нічному клубі під час Fashion Week. Інші кажуть, що тоді вони вже зустрічалися.

У 1999 році, коли Дональд Трамп вирішив балотуватися на посаду президента США від Партії реформ, Меланія у інтерв’ю ЗМІ розповідала, що не проти стати наступною Джекі Кеннеді. Вона активно підтримувала президентські амбіції Дональда Трампа. Колишній соратник очільника США, політичний консультант і лобіст Роджер Стоун пригадує, що вона казала Трампу «припинити говорити про те, щоб балотуватися у президенти, і просто це зробити».

Бізнесмен Дональд Трамп та його майбутня дружина Меланія Кнавс. Нью-Йорк, 1999 рік.

Бізнесмен Дональд Трамп та його майбутня дружина Меланія Кнавс. Нью-Йорк, 1999 рік.

Ron Galella / Contributor

У 2015 році Дональд Трамп вдруге висунув свою кандидатуру на посаду президента, і Меланія знов підтримувала його під час кампанії. За словами колишнього губернатора штату Нью-Йорк Кріса Крісті, вона була першою, кому Трамп телефонував після всіх ефірів на телебаченні, щоб вона прокоментувала його виступ.

Разом зі своїм чоловіком Меланія закликала Барака Обаму показати своє свідоцтво про народження і довести, що він має американське громадянство. І саме їй належала ідея обрати віцепрезидентом Майкла Пенса. Меланія сказала Трампові, що цей кандидат на посаду кращій за двох інших претендентів — Кріса Крісті або Ньюта Гінгріча. Дружина Трампа вважала, що Пенса задовольнить бути «другим номером», чого не можна було сказати про двох інших.

Меланія вважала, що Дональд Трамп завдячує своїм успіхом їй, і перш ніж переїхати до Білого дому, вирішила переглянути умови шлюбного договору

Після перемоги на президентських виборах подружжю Трампів довелося стрімко адаптуватися до нових ролей. Дональд Трамп одразу переїхав з Трамп Тауер у Нью-Йорку до Білого дому у Вашингтоні. Меланія не поспішала заселятися до президентської резиденції. Вона пояснила, що хоче дати сину Беррону можливість спокійно завершити навчальний рік у нью-йоркській школі. Насправді ж Меланія вирішила переукласти шлюбний договір.

Дональд Трамп укладав договір з усіма своїми дружинами. Його перша дружина, Івана, переглядала умови контракту тричі. А друга, Марла, отримала після розлучення настільки незначну суму, що навіть адвокати Трампа вважали, що вона заслуговувала на більше.

Протягом президентської кампанії 2015—2016 років Меланія вирішила, що відтоді, як вона підписала шлюбний договір, багато чого змінилося. Вона була з Дональдом Трампом довше, ніж будь-яка з його колишніх, і вважала, що своїм успіхом той завдячує саме їй. Меланія розраховувала на більш щедру фінансову угоду для себе і свого сина Беррона.

Американський президент Дональд Трамп і перша леді Меланія Трамп на параді після церемонії інавгурації. Вашингтон, 20 січня 2017 року. 

Bloomberg / Contributor

Щоб прискорити цей процес, вона і не переїжджала до Нью-Йорку. Трампа дратував порожній Офіс першої леді — він хотів, щоб Меланія була з ним у Вашингтоні. Те, що вони жили у різних містах, також посилювало чутки, що у пари погіршилися стосунки. Особливо на тлі подружніх зрад Трампа, про які стало відомо під час виборчої кампанії. Помічники Трампа вважали, що у присутності дружини очільник США ухвалюватиме менше імпульсивних рішень.

«Ця жінка! Через неї йому прийде кінець. Вона вперта. Вона має бути разом зі своїм чоловіком. Він — президент США», — казав Томас Баракк, близький друг Дональда Трампа й очільник президентського інавгураційного комітету. Він навіть просив друзів Меланії звернути увагу на «питання внутрішньої політики» — тобто переконати дружину Трампа припинити перегляд шлюбного договору та переїхати до Вашингтону.

Президент Дональд Трамп і перша леді Меланія Трамп танцюють на інавгураційному балу. Вашингтон, 20 січня 2017 року. 

Bloomberg / Contributor

Зрештою Меланія уклала шлюбний контракт з більш вигідними для себе і свого сина умовами. Вона переконалася не лише в тому, що Беррон матиме подвійне громадянство — США та Словенії, і зможе очолити Trump Organization в Європі, коли подорослішає. А також у тому, що її син отримає такі ж фінансові можливості, що й старші діти Трампа.

Поки Меланія була в Нью-Йорку, Іванка Трамп намагалася перейменувати Офіс першої леді та заселитися до Східного крила Білого дому

Поки Меланія була в Нью-Йорку, старша донька Дональда Трампа, Іванка, освоювалася в Білому домі. Коли її батько став президентом, вона отримала статус радника в його адміністрації та власний кабінет у Західному крилі Білого дому.

Іванка Трамп хотіла перебратися до Східного крила, яким традиційно керує перша леді США, і навіть розмірковувала над тим, щоб перейменувати «Офіс першої леді» на «Офіс першої сім’ї». За відсутності Меланії в Білому домі Іванка користувалася приватним кінотеатром та іншими перевагами президентської резиденції. Мері Джордан у своїй книзі зазначає, що донька Трампа «поводилася у Білому домі, наче в себе вдома».

Меланія Трамп разом зі своїм чоловіком Дональдом та його старшою донькою Іванкою. Нью-Йорк, 19 травня 2006 року. 

Patrick McMullan / Contributor

Меланії це не сподобалося. Вона заселилася до Білого дому 11 червня 2017 року і заборонила змінювати традиції та перейменовувати Офіс першої леді.

У своїй книзі Джордан зазначає, що стосунки між Меланією та Іванкою Трамп доволі напружені. Одного разу Меланія нібито назвала Іванку «принцесою». А старша донька Трампа у більш юному віці називала мачеху «портретом» — через те, що Меланія мало говорить. Працівники Білого дому розповідають, що неодноразово чули, як Трамп критикував своїх дітей — Дональда-молодшого, Еріка та навіть Іванку, якщо вони робили чи говорили щось, що було йому не до вподоби. При цьому Дональд Трамп ніколи не казав нічого поганого про Меланію.

Дональд Трамп дослухається до своєї дружини та «постійно радиться з нею з кадрових питань»

Низка американських чиновників, знайомих з подружжям, зазначають, що Меланія має значний вплив на очільника США. Колишній директор з питань комунікацій в адміністрації Трампа Шон Спайсер каже, що Меланія «керує непомітно». Вона ніколи не вказує чоловікові, кого звільнити або призначити на певну посаду, проте коли Меланія висловлює свою думку, Трамп з нею зазвичай погоджується.

Понад десяток колишніх або чинних працівників Білого дому кажуть, що Трамп вважає, що усі люди з його оточення мають приховані мотиви. І лише Меланія просто бажає йому успіху.

Президент США Дональд Трамп розмовляє зі своєю дружиною Меланією, віцепрезидентом Майклом Пенсом і другою леді Карен Пенс. Вашингтон,  22 квітня 2020 року.
Президент США Дональд Трамп та його дружина Меланія відвідують парад з нагоди Дня ветеранів. Нью-Йорк, 11 листопада 2019 року.

Президент США Дональд Трамп розмовляє зі своєю дружиною Меланією, віцепрезидентом Майклом Пенсом і другою леді Карен Пенс. Вашингтон, 22 квітня 2020 року. Президент США Дональд Трамп та його дружина Меланія відвідують парад з нагоди Дня ветеранів. Нью-Йорк, 11 листопада 2019 року.

Bloomberg / Contributor; James Devaney / Contributor

«Думка, що вона не має впливу у адміністрації, дуже помилкова. Меланія Трамп ретельно обирає, про що висловлюватися, проте коли вона щось каже, президент до цього дослухається. Він постійно радиться з нею з кадрових питань», ― каже колишній губернатор штату Нью-Джерсі Кріс Крісті, добре знайомий з подружжям.

Працівники Західного крила Білого дому також вважають, що Трамп звертає багато уваги на те, хто подобається Меланії — як, наприклад, радниця Келліенн Конвей, а хто — ні, як колишні очільники апарату Білого дому Райнс Прібус і Джон Келлі.

«Люди переходять дорогу Меланії на власний ризик — і це ризик позбутися посади. Я не жартую. Якщо ти не сподобаєшся Меланії, тебе звільнять», — розповів один з колишніх членів адміністрації Трампа. У 2018 році на вимогу Меланії звільнили заступницю радника президента США з національної безпеки Міру Рікардел.