Сьогодні стартує онлайн-фестиваль Plan B. Багато лінків на нову музику! А ще спеціально для «Бабеля» команди з чотирьох міст розповідають про свої електронні сцени

Автор:
Алла Кошляк
Дата:
Сьогодні стартує онлайн-фестиваль Plan B. Багато лінків на нову музику! А ще спеціально для «Бабеля» команди з чотирьох міст розповідають про свої електронні сцени

Detali / Plan B / Сніжана Хромець / Артем Марков

Двадцять третього травня стартує онлайн-проєкт «На карантині з Plan B». Раніше міжнародний фестиваль соціальних інновацій і нової музики Plan B проходив раз на рік у Харкові. Він збирав активістів та артистів із різних міст та країн, щоб ті познайомились, обмінялися досвідом і налагодили співпрацю. Організатори підтримували учасників із малих міст стипендіями, щоб вони могли поспілкуватися з колегами та надихнутися на нові проєкти. Цього року через карантин подію відклали на жовтень, а поки влаштовують її онлайн. Проєкт втілює «Культурна Агенція ∀» за підтримки фонду USAID. Удень організатори обіцяють лекції про технології та підприємництво, соціальні та культурні інновації, нові сценарії світу та комунікації суспільства майбутнього, нетворкінг і воркшопи про те, як працювати з ідеями. А вночі — перформанси та live-стрими від музикантів як із великих міст, так і з маленьких містечок та сіл. Програма розрахована на п’ять тижнів. За нічну частину відповідають, зокрема, музичні формації PRAKTIKA Dj School з Торецька, Shum Rave зі Слов’янська, Detali з Івано-Франківська та Kultura Zvuka з Харкова. Спеціально для «Бабеля» вони розповідають про вечірки у своїх містах.

Влаштували танці під оперним театром — Kultura Zvuka з Харкова

Проєкт виріс із магазину музичного обладнання та платівок, де влаштовували невеликі вечірки на 50 людей. Виступали місцеві електронні музиканти, гурти та діджеї, вхід був безкоштовний. Коли популярність подій зросла і простір магазину перестав вміщати всіх охочих, Kultura Zvuka продовжила серію вечірок Yama — безкоштовні опен-ейри біля Харківського оперного театру (ХНАТОБ) щопонеділка.

Традиція танцювати біля оперного в понеділок зʼявилася, бо в цей день в оркестру був вихідний. Започаткував її власник кавʼярні в будівлі ХНАТОБу Сашко Кручін. Коли кавʼярня зачинилася, Kultura Zvuka разом із харківським діджеєм Владом Буркуном продовжила ініціативу. Ці вечірки дали зрозуміти, що в місцевої спільноти є запит на простір із музикою та ідеалами. Зараз проєкт Kultura Zvuka складається зі студії, клубу, музичної школи, лейблу та букінг-агенції.

Культура звуку

На фестиваль Plan B готують програму для денної та нічної частини. Денна — серія інтерв’ю про музичну індустрію з людьми з Katacult, Nechto, Rhythm Buro та River Port з Києва, Night Ambassadors зі Львова, Detali з Івано-Франківська. Нічна частина — онлайн-вечірка з шістьма парами діджеїв. У кожній парі — резидент Kultura Zvuka та інший харківський музикант.

Дадуть почути, як звучить Донбас — Shum Rave зі Словʼянська

Shum Rave виник завдяки відкриттю у Слов’янську закладу Ebar. Засновник проєкту Євген Скрипник розповідає, що бар мав концепцію pre-party і працював лише до 23:00. Не вистачало гарних вечірок, тому Євген вирішив організувати свою. Власник Ebar йому з цим допоміг. Тепер Едвард Каідан і його дівчина Аліна відповідають за бар на вечірках Shum Rave. Дизайн для афіш і не тільки робить Маргарита Бондаренко. Дівчина навчається дизайну в Польщі, тому поки на жодній із вечірок не була. Починати проєкт допомагали колеги з Kultura Zvuka.

Shum Rave / Сніжана Хромець / Артем Марков

На Plan B обіцяють познайомити аудиторію з місцевими діджеями, які дадуть почути, «як звучить Донбас».

Кожна вечірка схожа на механізм, де всі деталі важливі — Detali з Івано-Франківська

Detali — це промо-група, яка організовує вечірки та рейви в Івано-Франківську. У 2019 році розпочали щорічний рейв-фестиваль Detaliзація. Цьогорічний довелося відкласти на 2021-й, а освітню частину зробили онлайн разом з організацією «Інша освіта» та назвали «Детально».

«Колись у нашому місті було багато вечірок, клуби та промо-групи, які організовували події до двох тисяч людей. Після Революції гідності все затихло. Довелося брати ініціативу в свої руки», — розповідає засновник проєкту Олесь Зазулін. Його концепція полягає в тому, що кожна вечірка — це механізм, а всі її учасники — деталі цього механізму. Також задум пасує до техно, адже це музика машин та заводів.

Detali

Коли почався карантин, Detali влаштували дві трансляції діджей-сетів, але після другого запису зрозуміли, що стримів в інфопросторі занадто багато. Для Plan В створюють музичні відео «з таємничими західно-українськими продюсерами-діджеями на природі».

Привели до ладу старий сквер та організували там вечірки — Dj School PRAKTIKA з Торецька

DJ School PRAKTIKA в Торецьку виникла зі спільноти волонтерів «Культурні хулігани». Навесні 2018 року група волонтерів намагалися створити вільний простір у занедбаному сквері, облаштували лавки та сцену. Упродовж літа вони робили вечірки для містян, щоб знизити напругу в прифронтовому Торецьку та дати молоді місце для дозвілля. Поступово перед вечірками з’явились імпровізовані майстер-класи з діджеїнгу. Так народилася ідея школи. У проєкті PRAKTIKA беруть участь засновники школи HackerOne та DonBassLine. На Plan B планують відіграти два діджей-сети.

Praktika.WTF? / YouTube