Замість адмірала Ігоря Воронченка командувати флотом планують призначити Олексія Неїжпапу, а його заступником — Шагена Шайволодяна. Що про них відомо?

Автори:
Євген Спірін, Гліб Гусєв, Алла Кошляк
Дата:
Замість адмірала Ігоря Воронченка командувати флотом планують призначити Олексія Неїжпапу, а його заступником — Шагена Шайволодяна. Що про них відомо?

Гонтар Володимир / УНИАН

Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак проводить перестановки в командуванні Військово-морських сил (ВМС). Передбачається, що чинний командувач ВМС адмірал Ігор Воронченко перейде на службу в Міністерство оборони. Його місце займе контрадмірал Олексій Неїжпапа, а його заступником стане Шаген Шайволодян — начальник 198-го навчального центру ВМС в Миколаєві. Матеріал заснований на розмові з трьома джерелами на умовах анонімності — в командуванні ВМС, у Міністерстві оборони та в навчальному центрі в Миколаєві. Ігор Воронченко інформацію не спростував, він зараз у відпустці. Олексій Неїжпапа своє призначення коментувати відмовився. «Бабель» готовий публікувати коментарі всіх сторін, які згадані в цьому матеріалі.

Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак змінить командувача Військово-морських сил Ігоря Воронченка. Його хочуть перевести в Міноборони, а на місце Воронченка поставлять його заступника з бойової підготовки — контрадмірала Олексія Неїжпапу. Новим заступником командувача стане начальник 198-го навчального центру ВМС, капітан 1 рангу Шаген Шайволодян. Про це «Бабелю» повідомило високопоставлене джерело у ЗСУ. Руслан Хомчак підписав наказ про призначення Олексія Неїжпапи командувачем ВМС у середу, 20 травня. Тепер його має підписати президент Володимир Зеленський.

Ігор Воронченко

Гиманов Александр / УНИАН

Хто такий Олексій Неїжпапа?

Контрадміралу Олексію Неїжпапі 44 роки. У 1997 році він закінчив Севастопольський військово-морський інститут (зараз — Академія ВМС ім. Нахімова), служив заступником командира військово-морської бази «Південь» і очолював 1-шу бригаду надводних кораблів — кораблі цієї бригади часто брали участь у міжнародних навчаннях, а її командири обіймали високі посади у ВМС, Генеральному штабі і Міністерстві оборони.

Олексій Неїжпапа

Alexey Neizhpapa / Facebook

Олексій Неїжпапа став заступником командувача ВМС Воронченка в 2015 році і брав участь в антитерористичній операції на Донбасі. «Бабель» писав про нього в квітні 2019 року, під час президентської виборчої кампанії — Неїжпапа агітував за Петра Порошенка в одній з частин Миколаївського гарнізону ВМС. Коментувати «Бабелю» своє призначення Олексій Неїжпапа відмовився. Ігор Воронченко не спростував інформацію, але відмовився від коментарів, пославшись на те, що перебуває у відпустці.

Свою карʼєру Олексій Неїжпапа починав з того, що командував зенітно-ракетною батареєю на фрегаті «Севастополь» під керівництвом Сергія Нікітіна. Надія Нікітіна, вдова Сергія Нікітіна, в одному з телевізійних інтервʼю згадувала Олексія Неїжпапу як «кращого учня» свого чоловіка. Донька Надії Нікітіної — викладачка Олександра Нікітіна, колишня дружина бізнесмена Павла Фукса.

Хто такий Шаген Шайволодян?

Капітан першого рангу Шаген Шайволодян — начальник 198-го навчального центру ВМС у Миколаєві. Центр створили в 2014 році на базі військово-морського ліцею після того, як Крим окупувала Росія. Викладачами стали офіцери і старшини, які служили в навчальному центрі в Севастополі. У 2017 році тут почали готувати моряків за стандартами НАТО.

Шаген Шайволодян

Facebook / ВМС ЗС України

У навчальному центрі обладнали навігаційні класи, тренажер з боротьби за живучість та інтерактивний тир. При цьому центр фігурує у кількох кримінальних справах, повʼязаних з корупцією, а його учнів (і строковиків, і контрактників) змушують ремонтувати територію, працювати на кухні, прибирати стихійне сміттєзвалище за межами військової частини і переказувати гроші на ремонт у загальну касу.

«Бабель» на умовах анонімності поговорив з одним з джерелом в міністерстві оборони, знайомим із ситуацією. За його словами, зараз проходять слухання в суді у справі про корупцію. Керівництво частини підозрюють у привласненні майна і розтратах. Йдеться про будівництво смуги «Барс», смуги «Лідерства» і стадіону частини. Військова прокуратура Миколаївського гарнізону відкрила кримінальне провадження.

«Командир частини Шайволодян, не соромлячись, залучає солдатів до будівельних та ремонтних робіт на обʼєктах, хоча це повинні робити будівельні компанії, які перемогли у торгах на Prozorro», — говорить джерело.

Наприклад, солдати будували альпіністську стінку для підготовки, яка на тендері коштувала 850 000 гривень. Або ремонтували смугу перешкод вартістю 1,6 мільйона гривень. Смуга зруйнувалася одразу після спорудження, і щоб приховати це, Шайволодян наказав солдатам відремонтувати смугу, використовуючи будівельне сміття — дошки та цеглу.

«Бабель»

З будівельного сміття солдати будували і «смугу перешкод розвідника». Спочатку її викопували, а потім Шайволодян віддав наказ її закопати.

«Бабель»

Крім того, солдатів-строковиків використовують для розвантаження овочів і на кухні. «Це грубе порушення, тому що ні один з військовослужбовців строкової служби не отримував допуску до роботи в місцях приготування та видачі їжі. Їжу для військової частини повинні готувати на договірній основі наймані кухарі», — розповідає джерело.

«Бабель»

Ще одна практика в навчальному центрі — грошові побори з військових. У розпорядженні «Бабеля» є аудіозапис з наради, яку проводив командир Шайволодян. Він пояснив офіцерам, що вони повинні мотивувати солдатів заводити кредитні картки і «скидатися» в загальну касу.

Один з військових розповів «Бабелю» про це зібрання. «На початку місяця нас зібрав командир частини, зібрав командирів рот, старшин з такою вимогою, що ось у вас є приміщення, вони в поганому стані, збирайте зі строковиків гроші і робіть там ремонти. З контрактниками складніше — вони приходять в частину взагалі без грошей, а перша зарплата — лише за місяць. І ми поставили питання — що в такому випадку робити? Прозвучала фраза: «Ну, раз грошей немає, вони всі нехай роблять і кредитні картки, там тисяч на пʼять».

За словами військового, командир пояснив, що всі будуть скидатися в касу. «Ми сказали, що не хочемо здавати у фонд частини, тому що не бачимо, як гроші витрачаються. На що командир відповів — не хочете так, то не скидайтеся у фонд частини, а збирайте з солдатів і самі робіть ремонти».

За словами джерела, все те, що відбувається у частині — пряме перевищення посадових обовʼязків командиром. Крім того, в центрі підготовки за стандартами НАТО жодного разу не було інструкторів з НАТО, які б проводили практичні заняття. Смуги і снаряди для тренувань не використовуються, оскільки немає фахівців.

«Бабель» відправив запит у 198-му навчальну частину і чекає на офіційну відповідь.