В Україні вже дозволили відпочивати в парках і літніх кафе, а тепер обіцяють ще й пляжний сезон. Розповідаємо, які шанси підхопити коронавірус на відкритому повітрі (невисокі)

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
В Україні вже дозволили відпочивати в парках і літніх кафе, а тепер обіцяють ще й пляжний сезон. Розповідаємо, які шанси підхопити коронавірус на відкритому повітрі (невисокі)

Karolina Uskakovych / «Бабель»

З 11 травня в Україні почали послаблювати карантин, повʼязаний з пандемією нового коронавірусу — дозволили відпочивати в парках і скверах, а також на літніх майданчиках кафе. А 18 травня в МОЗ оголосили, що не будуть забороняти пляжний сезон. Подібні обмеження знімають і в інших країнах за умови, що люди будуть дотримуватися соціальної дистанції і за необхідності надівати маски. Останні дослідження показують, що заразитися коронавірусом на вулиці можна значно рідше, ніж у закритих приміщеннях. Проте вчені все ж не дають стовідсоткової гарантії. «Бабель» розповідає про те, наскільки високий ризик підхопити COVID-19 на відкритому повітрі — на відпочинку в парку, за столиком у літньому кафе, під час пробіжки або їзди на велосипеді, під час купання в басейні або відкритих водоймах.

Ризик підхопити коронавірус на вулиці значно нижчий, аніж у приміщенні. У цьому одностайні більшість світових експертів. Під час дослідження понад 7 тисяч випадків зараження в Китаї тільки один стався на відкритому повітрі. Інше дослідження в Японії показало, що ймовірність передачі COVID-19 в закритих приміщеннях у 18,7 разу вища.

Заступник головного санітарного лікаря Великої Британії Джонатан Ван Там називає природну вентиляцію головним чинником, який перешкоджає поширенню коронавірусу на вулиці. Іншими словами, навіть невеликого вітру достатньо, щоб дуже швидко розвіяти хмару вірусних частинок. Якщо ви хочете вдатися до крайніх заходів, то влаштовуйтеся з підвітряного боку в літніх кафе або на пляжах. Також експерти вважають, що сонячні промені набагато швидше вбивають вірус на різних поверхнях.

Крім природних, є й інші чинники, які знижують ризик зараження на відкритому повітрі. Головний з них — на вулиці людям набагато легше дотримуватися правил соціального дистанціювання. Наприклад, залишатися на відстані двох метрів один від одного. А прогулянка вулицею в сонячний погожий день, на думку фахівців, може допомогти подолати психологічну втому від карантину.

Біг, велосипед та інші активні заняття на відкритому повітрі. На початку квітня бельгійські інженери змоделювали поширення кількості частинок, які ми виділяємо під час ходьби, бігу та їзди на велосипеді. За їхніми розрахунками, щоб не підхопити коронавірус, потрібно триматися на відстані близько пʼяти метрів позаду від людини, що йде, близько 10 метрів — від бігуна і близько 20 метрів — від велосипедиста. Ці результати викликали паніку, адже дотримуватися такої дистанції дуже важко, особливо у великих містах.

Однак у цьому дослідженні не було коментарів епідеміологів і вірусологів. А вони називають його логіку помилковою. Адже тут не враховувалися такі важливі змінні, як вітер і кількість частинок вірусу, які потрібно вдихнути, щоб заразитися. Тому експерти вважають, що людина, яка проходить, пробігає або проїжджає на велосипеді повз вас протягом кількох секунд, не становить великої загрози. Але вони рекомендують бігунам надівати маску, якщо ті збираються наблизитися до інших людей. Те ж саме стосується вправ на відкритому повітрі — тримайтеся на відстані не менше двох метрів один від одного і надівайте захисну маску, якщо дистанція неможлива.

Басейни та відкриті водойми. Експерти сходяться на думці, що головний ризик купання в басейнах, річках, озерах і морях полягає у поведінці людей у воді та поблизу неї.

Хоча у вчених немає конкретних даних про новий SARS-CoV-2, інші коронавіруси нестабільні у воді та дуже чутливі до хлору, каже вірусолог з Колумбійського університету Анжела Расмуссен. «На мою думку, купання навіть у нерозбавленій хлором воді має вкрай низький ризик передачі коронавірусу». Тому найбільший ризик для літнього відпочинку на воді — це скупчення людей, які не дотримуються соціальної дистанції в роздягальнях, на пляжах і під час купання.

Літні кафе і відпочинок у парку. Тут один із головних ризиків — доторкнутися до зараженої поверхні, меню ресторану або лавки в парку і потім піднести руку до обличчя. Крім того, вам все одно доведеться знімати маску під час їжі.

Тому експерти рекомендують сидіти в кафе за одним столиком тільки з тими людьми, з якими ви разом живете. І при цьому в жодному разі не обмінюватися їжею і столовими приборами. Також звертайте увагу на те, чи дотримується адміністрація закладу правил роботи в умовах карантину.

Що ж до відпочинку в парках, то вірусологи наполягають на тому, що дистанціювання тут має стати соціальною нормою. Зустрічі з друзями, звісно, збільшують ризик. Тому експерти рекомендують не збиратися великими компаніями, дотримуватися дистанції, надівати маски, не їсти зі спільної тарілки і не пити з одного посуду.

Ризик заразитися на вулиці хоч і нижчий, але не дорівнює нулю. Тут експерти виділяють два основних чинники. Перший — ви можете заражати інших людей несвідомо. Все тому, що симптоми можуть проявитися протягом двох тижнів після зараження.

Другий фактор — вчені досі не зʼясували, скільки вірусних частинок потрібно вдихнути, щоб заразитися. Наприклад, для MERS-CoV — збудника близькосхідного респіраторного синдрому — досить близько десяти тисяч частинок. Але для нового коронавірусу може бути достатньо і кількасот. Проте на вулиці на вашу користь працюють одразу кілька чинників — дистанція, менша тривалість впливу та ефективна природна вентиляція.