Швеція переживає пандемію без карантину: у країні відкриті бари, ресторани та дитячі садочки. Влада називає стратегію «успішною». Що про це каже статистика

Автор:
Яна Собецька
Дата:
Швеція переживає пандемію без карантину: у країні відкриті бари, ресторани та дитячі садочки. Влада називає стратегію «успішною». Що про це каже статистика

Getty Images / Bloomberg / Contributor

Швеція — єдина з північноєвропейських країн, яка не запроваджувала суворий карантин через пандемію коронавірусу. Тут досі відчинено салони краси, кафе, ресторани, дитячі садочки та молодша школа. Стратегія протидії коронавірусу шведів полягає в «індивідуальній відповідальності». Уряд дає людям рекомендації, яких можна дотримуватися на власний розсуд. Деякі вчені критикують цей підхід, вважаючи, що він «веде країну до катастрофи». А влада Швеції та ВООЗ стверджують, що він спрацював. «Бабель» розповідає про те як працює шведська стратегія, чи справді вона ефективна та за що її критикують.

Більшість сусідів Швеції на початку березня запровадили суворі обмеження через коронавірус. Фінляндія оголосила надзвичайний стан, закрила школи та заборонила зібрання понад 10 людей, згодом — обмежила поїздки та припинила роботу всіх ресторанів, кафе та барів. Данія закрила кордони, громадські місця — крамниці, школи та ресторани — і заборонила масові зібрання. У Норвегії наклали обмеження на подорожі, закрили школи, скасували масові заходи та закрили всі бари, ресторани та кафе. Наразі Данія та Норвегія починають виходити з карантину. А у Фінляндії обмеження продовжили до 13 травня.

Швеція обрала іншу стратегію. Замість заборон уряд дав людям низку рекомендацій. Шведів закликали менше подорожувати, дотримуватися соціальної дистанції, частіше мити руки. Людей похилого віку та тих, хто мають хронічні захворювання, попросили залишатися вдома.

Перелік обов’язкових обмежень невеликий: студентів та учнів старших класів перевели на дистанційне навчання та заборонили зібрання більш ніж 50 людей. Ресторани, салони краси, спортзали, бари та кафе досі працюють. Єдиною відмінністю є те, що їхні відвідувачі тепер мусять дотримуватися соціальної дистанції.

Ідеологом незвичної стратегії боротьби з коронавірусом став головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл. У минулому він працював над низкою програм з вакцинації та протидії пандеміям.

Тегнелл каже, що, як і інші країни, Швеція намагається сповільнити поширення коронавірусу, щоб не сталося колапсу медичної системи. Однак на карантин тимчасово можна відправити готель, а не місто, регіон чи цілу країну. Потрібно «знайти правильні рішення, які зможуть утримувати циркуляцію вірусу незначною протягом тривалого проміжку часу».

Значна частина населення Швеції дотримується рекомендацій уряду. Так, поїздки від Стокгольма до Готланда, популярного місця відпочинку, зменшилися на 96%. На 75% скоротилося пересування людей у Стокгольмі.

Проте статистика захворюваності у Швеції наразі гірша, ніж у сусідніх країнах, які вдались до суворого карантину. У Швеції на 100 тисяч жителів від недуги гине близько 22. У Норвегії — чотири людини, у Данії — сім.

Більшість випадків COVID-19 припадає на Стокгольм та прилеглі регіони. Майже половина всіх загиблих — мешканці притулків для людей похилого віку. Тегнелл наполягає, що винна в цьому радше не стратегія, а соціальна система.

Багато шведських науковців критикує таких підхід через високу смертність. Ще наприкінці березня дві тисячі вчених на чолі з керівником Нобелівського фонду Карлом-Генріком Гелдіна підписали петицію про посилення обмежувальних заходів у країні. Одна з підписантів, дослідниця вірусної імунології Сесилія Сьодерберг-Науклер, заявила, що стратегія уряду «веде країну до катастрофи».

Статистика COVID-19 у сусідніх країнах (станом на 1 травня):

  • Данія — 9 356 інфікованих, 452 померлих;

  • Норвегія — 7 738 інфікованих, 210 померлих;

  • Фінляндія — 4 995 інфікованих, 211 померлих.

Чотирнадцятого квітня 22 науковці опублікували у провідному шведському виданні Dagens Nyheter статтю з нищівною критикою Агентства громадського здоров’я Швеції та його стратегії протидії COVID-19. У публікації йшлося про те, що за ухвалення рішень у країні відповідальні «безталанні чиновники». «Підхід потрібно змінити докорінно та швидко. По мірі поширення необхідно збільшувати соціальну дистанцію. Зачиніть школи та ресторани. Кожен, хто працює з людьми похилого віку, повинен носити відповідні засоби захисту. Відправляйте на карантин усю родину, якщо один член хворий або має позитивний тест на коронавірус».

Проте деякі вчені менш категоричні з висновками. Ян Альберт із Каролінського інституту вважає, що наразі ніхто ні у Швеції, ні деінде, не знає, яка стратегія протидії коронавірусу є кращою. Жорсткі заходи, які запровадили більшість країн, допомагають «вирівняти криву», однак це не означає, що випадки зникають — вони просто розтягуються у часі.

Люди відпочивають у парку Кунгстрадгарден у центрі Стокгольма протягом пандемії коронавірусу COVID-19. Швеція, 10 квітня 2020 року.

Getty / Anadolu Agency / Contributor

Люди займаються спортом у центрі Стокгольма попри пандемію COVID-19. Швеція, 11 квітня 2020 року.

Getty / Anadolu Agency / Contributor

А от у Всесвітній організації охорони здоров’я шведську стратегію протидії COVID-19 ставлять за приклад іншим державам. Виконавчий директор організації Майкл Раян наголосив, що «у шведських колег можна багато чого повчитися».

Незважаючи на критику, головний ідеолог шведської стратегії Андерс Тегнелл впевнений, що вона вже «спрацювала в певних аспектах» — 20% ліжок у відділеннях інтенсивної терапії вільні, а медична система не перевантажена. Епідеміолог каже, що те, як низка країн світу наразі виходять з карантину, значним чином нагадує шведську стратегію. Тегнелл сподівається, що в майбутньому стратегія допоможе шведам вистояти в другу хвилю коронавірусу та уповільнить темпи інфікування. Але для створення групового імунітету її, імовірно, буде недостатньо.