Кім Чен Ин зник, помер чи хворіє? Лідера Північної Кореї «ховали» й раніше, але тепер додався ще й коронавірус. Ось що про це відомо (і не відомо)

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Кім Чен Ин зник, помер чи хворіє? Лідера Північної Кореї «ховали» й раніше, але тепер додався ще й коронавірус. Ось що про це відомо (і не відомо)

Bloomberg / Contributor / Getty /Сніжана Хромець

Востаннє лідера Північної Кореї Кім Чен Ина бачили на публіці 11 квітня. У Пхеньяні офіційно повідомляють, що він «працює над документами», але не публікують його фото чи відео. Тому з кожним днем зʼявляється все більше чуток і теорій про те, що Кім Чен Ин хворий, помер, поранений або ховається від коронавірусу. Деякі експерти навіть припускають, що він зник навмисне, щоб привернути до себе увагу. Уряди Китаю, Південної Кореї і США кажуть, що з Кім Чен Ином все гаразд, проте не вдаються в деталі. Для північнокорейських лідерів подібні чутки не рідкість, їх вже неодноразово «відспівували» у ЗМІ завчасно. «Бабель» розповідає про основні теорії навколо зникнення Кім Чен Ина і про те, чому жодній з них не можна довіряти.

З чуток Кім Чен Ин хворий/поранений/помер/на карантині або це хитрість для привернення уваги

Найпоширеніша теорія про зникнення Кім Чен Ина — в середині квітня йому зробили складну операцію на серці. Однак дані про те, як вона пройшла, різняться. Південнокорейська газета Daily NK 20 квітня написала, що Кім Чен Ин одужує після операції. Але вже за кілька годин телеканал CNN з посиланням на американську розвідку повідомив, що північнокорейський лідер перебуває у важкому стані.

Пізніше зʼявилися чутки про те, що Кім Чен Ин впав у кому або перебуває у вегетативному стані через помилку північнокорейського хірурга під час операції на сердечному клапані. За інформацією Reuters, Китай відправив у Північну Корею групи медичних експертів для лікування Кім Чен Ина. Проте в Пекіні сказали, що йдеться лише про допомогу в боротьбі з коронавірусом.

Єдине, в чому сходяться експерти, це те, що у лідера КНДР справді погане здоровʼя. Він має ризик серцево-судинних захворювань через зайву вагу і пристрасть до куріння. Проблеми з серцем можуть бути спадковими — від серцевого нападу померли батько і дід Кім Чен Ина.

За іншою теорією, Кім Чен Ин перебуває в ізоляції через ризик заразитися коронавірусом. Саме тому він пропустив найважливіший захід 15 квітня — річницю дня народження свого діда і засновника КНДР Кім Ір Сена. Проти цієї версії говорить той факт, що в державних ЗМІ вже понад два тижні не зʼявляється ні фото, ні відео живого і здорового Кім Чен Ина.

Getty / Сніжана Хромець / Артем Марков

Згідно з третьою теорією, Кім Чен Ин був поранений під час військових випробувань на східному узбережжі. Саме в цьому районі, згідно з даними супутникових знімків, перебував спецпотяг лідера КНДР. Втім ця теорія малоймовірна, адже військові напевно не допустили б, щоб Кім Чен Ин перебував занадто близько від зони випробувань.

Деякі експерти припускають, що зникнення Кім Чен Ина може бути прийомом, щоб привернути увагу. Але що довше він затягує з поверненням, то гірше це може позначитися на його режимі.

У суботу, 25 квітня, заступниця директора гонконгського телемовника HKSTV Шицзянь Сінцзоу з посиланням на «дуже авторитетне джерело» повідомила про смерть Кім Чен Ина. Після цього в південнокорейських та китайських соцмережах поширилися чутки про те, що лідера КНДР не змогли врятувати французькі лікарі. І що потім його дядько, Кім Пхен Іль, захопив владу в країні за допомогою прокитайських еліт. Сестра Кім Чен Ина Кім Йо Чжон, яку називали його головною спадкоємицею, заарештована. А Пекін веде таємні переговори з Вашингтоном про майбутнє Північної Кореї та її ядерну зброю.

Пхеньян і Сеул заявляють, що з Кім Чен Ином усе гаразд, а Трамп нагнітає інтригу

Востаннє Кім Чен Ин публічно виступав на засіданні політбюро Трудової партії Кореї 11 квітня. Після цього північнокорейські державні ЗМІ повідомляли, що він «працює з документами», публікували його подяки трудящим. А 27 квітня зʼявився лист від імені Кім Чен Ина президентові ПАР з привітанням з нагоди Дня свободи Південної Африки. Хоча зазвичай такі листи надсилає голова Президії Верховних народних зборів. Головні питання викликає те, що з 11 квітня не зʼявилося жодного нового фото або відео Кім Чен Ина.

Керівництво сусідніх країн, Південної Кореї і Китаю, спростовує повідомлення про хворобу чи смерть Кім Чен Ина. «Позиція нашого уряду однозначна. Кім Чен Ин живий і почувається добре», — заявив радник президента Південної Кореї Мун Чжон Ін.

У Білому домі повідомлення про погіршення здоровʼя Кім Чен Ина назвали «застарілими». Виступаючи на брифінгу 27 квітня, американський президент Дональд Трамп заявив, що у нього є інформація про стан лідера КНДР, однак він не може її розголошувати. «Я знаю, як він почувається, і просто бажаю йому всього доброго. Невдовзі ви теж дізнаєтеся правду».

Перші шпальти головних газет Південної Кореї 1 липня 2019 року і їхні репортажі про зустріч президента США Дональда Трампа і лідера Північної Кореї Кім Чен Ина.

Getty Images / Kyodo News / Contributor

Кім Чен Ина вже «ховали» в 2014 році, те ж саме було з його батьком і дідом

Кім Чен Ин зникає вже не вперше. У 2014 році він не зʼявлявся на публіці майже пʼять тижнів. Тоді теж поширювалися різні чутки про його здоровʼя і навіть про військовий переворот у КНДР. Потім північнокорейське телебачення показало Кім Чен Ина, який ішов, накульгуючи і спираючись на ціпок. Причину його відсутності офіційно не називали. Але за даними південнокорейської розвідки, він переніс операцію на щиколотці.

Кілька разів у ЗМІ «вбивали» і попередніх правителів Північної Кореї. У 1986 році південнокорейська газета повідомила, що Кім Ір Сен, дід нинішнього лідера КНДР, загинув унаслідок збройного нападу. Однак Кім Ір Сен зʼявився на публіці два дні потому. Те ж саме сталося з попереднім правителем країни Кім Чен Іром, коли в 2008 році він зник на кілька місяців. Пізніше зʼясувалося, що він переніс інсульт.

Також в медіа «страчували» високопосадовців або родичів Кім Чен Ина. Так, у 2015 році зʼявилася інформація, що Кім Чен Ин наказав отруїти свою тітку. Проте пізніше тітка зʼявилася на публіці в Пхеньяні.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, квітень 2019 року.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин, квітень 2019 року.

The Asahi Shimbun / Contributor / Getty

Ніхто не дізнається достеменно, що відбувається, до офіційних заяв Пхеньяна

Північна Корея — одна з найбільш закритих країн світу. Жодній розвідці не вдалося проникнути в найближче оточення північнокорейських лідерів. А інформація про здоровʼя правлячої сімʼї Кім утримується в секреті навіть від багатьох людей з вищих ешелонів влади країни. За словами експертів, «ніхто з нас нічого не дізнається напевно, доки Північна Корея офіційно не повідомить, або поки Кім Чен Ин не зʼявиться на публіці».

Колишній високопосадовець північнокорейського МЗС згадує, що навіть в його відомстві кілька днів ніхто не знав про смерть колишнього лідера Кім Чен Іра в 2011 році, поки їх не викликали для «важливого оголошення».