Деякі країни розглядають проєкти імунних паспортів, а в Чилі їх вже видають. Паспорти допоможуть повернутися на роботу, але не гарантують, що людина здорова. А ще проти них ВООЗ

Автор:
Алла Кошляк
Дата:
Деякі країни розглядають проєкти імунних паспортів, а в Чилі їх вже видають. Паспорти допоможуть повернутися на роботу, але не гарантують, що людина здорова. А ще проти них ВООЗ

Артем Марков / «Бабель»

Пандемія коронавірусу змусила людей залишатися вдома і закрила багато підприємств. Щоб врятувати економіку від спричиненої коронавірусом кризи, деякі країни хочуть видавати «паспорти імунітету» людям, які одужали від COVID-19. ВООЗ застерігає країни від впровадження «імунних паспортів», бо вони можуть спровокувати нову хвилю захворюваності. У Південній Кореї уже були випадки, коли люди хворіли на коронавірус повторно. У Чилі тим часом паспорти здоров’я вже видають, але вони не гарантують, що людина має імунітет до коронавірусу, а лише стверджують, що вона перехворіла та повертається до роботи. У Німеччині, Італії, Греції, Туреччині, США розглядають проєкти щодо «імунних паспортів», але коли їх можуть запровадити — невідомо.

Планується, що імунний паспорт видаватимуть людям, які перехворіли на коронавірус. Такий документ дозволятиме людині не дотримуватися карантинних обмежень — вільно пересуватися і повернутися до роботи.

У Чилі понад 4 600 людей вилікувалися від вірусу і тепер мають право на отримання фізичних чи цифрових карток. Власників цих документів буде звільнено від карантинних та інших обмежень, повідомляє The Washington Post.

У Німеччині над паспортами імунітету працюють учені з Інституту Роберта Коха, центру дослідження інфекцій, Інституту вірусології та інші, повідомила The Guardian. Результати тестування на антитіла, на думку вчених, дозволять виявити людей, яким хвороба вже не загрожує. Епідеміолог з Центру дослідження інфекцій Жерар Краузе каже, що цим людям можна буде видати сертифікати та дозволити ходити на роботу.

У Пекіні при заселенні до готелів від гостей вимагають показати негативний результат тесту на коронавірус. У Греції розглядають запровадження своєрідних «паспортів здоровʼя» для туристів. Проте, хто та як за ними зможе потрапити до Греції — поки незрозуміло. Уряд Туреччини готується до літнього сезону і пропонує сертифікувати «вільні від коронавірусу» курорти в усій країні. «Туристам потрібно буде надати медичні документи, які визначать міжнародні органи», — сказав турецький міністр культури та туризму.

«Паспорт», який видають у Чилі, не означає, що людина не захворіє знову і не заразить інших. У посвідченні не буде вказано, що громадянин має імунітет, а тільки те, що він одужав і пройшов період ізоляції. «Єдине, що ми знаємо, що людина, яка перехворіла, має менший ризик захворіти знову», — говорить заступниця чилійського міністра охорони здоровʼя Паула Даза.

Учені поки не знають, чи достатньо захисту від повторного зараження матиме людина, яка вже перехворіла, бо вірус зовсім новий і недостатньо вивчений. «Наразі немає доказів того, що люди, які одужали від коронавірусу і мають антитіла, захищені від повторного інфікування», — наголосили у ВООЗ.

Люди, які перехворіли без симптомів, можуть не мати достатньо антитіл у крові, щоб пройти тест і отримати документ, цитує науковців американське видання The Hill. Як довго триває імунітет — теж невідомо. Ще одна проблема — повідомлення з Південної Кореї про випадки повторного захворювання. Нарешті, імунітет захищає людину від розвитку хвороб при інфікуванні, але не завжди запобігає зараженню.

Навіть високоточний тест все одно може дати помилкові позитивні результати. «Потрібно бути дуже обережними, якщо ми будемо застосовувати сертифікати імунітету, оскільки це може мати серйозні наслідки. Уявіть собі, що людина вирішила, що здорова, повернулася до роботи в будинок для літніх людей і заразила їх», — цитує The Wired Сьюзен Мічі з Університетського коледжу Лондону.

У майбутньому такий паспорт може допомогти відновити економіку, але також може посилити нерівність між людьми. При запровадженні паспортизації люди, збіднілі через коронавірусну кризу, можуть спробувати навмисне заразитися, щоб перехворіти й отримати документ, який дозволить їм вийти на роботу. Не можна спрогнозувати, що у всіх хвороба проходитиме легко, отже, можливі жертви. До того ж є ризик, що документ будуть підробляти, а хворі люди видаватимуть з себе здорових, поширюючи вірус далі.

Поки не вирішено, як протидіяти усім цим ризикам, тож «імунний паспорт» — це пропозиція на майбутнє, коли будуть розроблені єдині тести на імунітет і механізми, хто видаватиме документи та як цей процес контролюватиметься.