«Маша їсть і пʼє». Три коктейлі, які легко приготувати вдома на карантині, — і ніякого джин-тоніка. Пропонує бармен Pink Freud

Автор:
Марія Жартовська
Дата:

Карантин карантином, а рубрика «Маша їсть і пʼє» — за розкладом. У цьому випуску — тільки пʼє. Без алкоголю витримати карантин складно, тому ми окупували кухню головного редактора «Бабеля» Євгена Спіріна і приготували три коктейлі. Коктейлі обирав бартендер київського бару Pink Freud Олександр Тангєлов, який у минулому році посів третє місце в конкурсі World Class Ukraine — «Оскарі» для барменів. Ось що можна приготувати вдома, коли є джин, вермут і лікер. Це будуть Garibaldi, Martinez і Negroni.

З Олександром Тангєловим ми готували три коктейлі — Garibaldi, Martinez і Negroni.

Роман Камко / «Бабель»

Коктейлі ми з Сашею умовно розділили на ранок, день і вечір. Усі коктейлі готували просто: розмішували барною ложкою у змішувальній склянці (метод «стір»), а не збовтували в шейкері. Страву ми не готували, але запитали Сашу, які закуски поєднуються з коктейлями.

Чому ми обрали Тангєлова? З восьми років він знав, що буде барменом. Його мама працювала в ресторані, він з дитинства бачив стійку «по той бік» — цей світ заворожив його на все життя. Уперше за стійку він став у 19 років і вирішив, що залишиться тут надовго. Зараз йому 27. Минулого року Тангєлов посів третє місце у World Class Ukraine — найскладнішому конкурсі для барменів. Зараз він бармен київського Pink Freud.

На ранок готуємо Garibaldi — коктейль з гірким лікером і апельсиновим фрешем. Він зʼявився майже два століття тому в Мілані, хто його там створив — незрозуміло. Зате відомо, що коктейль назвали на честь італійського полководця Джузеппе Гарібальді. Приготувати його нескладно — додати у високий стакан лід, потім 50 мл Campari, потім 100 мл апельсинового фрешу і скибку апельсина. «Я б із задоволенням зʼїв салат капрезе або яйця бенедикт, дуже смачно було б із фрешем і Campari, який тільки посилює апетит».

Лід додали в склянку «хайбол».

Роман Камко / «Бабель»

Додали 50 мл Campari.

Роман Камко / «Бабель»

Потім налили 100 мл апельсинового фрешу.

Роман Камко / «Бабель»

Перемішали все барною ложкою і додали в склянку скибку апельсина.

Роман Камко / «Бабель»

Martinez — трохи складніший коктейль. Коли люди лише починають знайомитися з коктейльною культурою, вони пʼють прості, легкі й зрозумілі коктейлі — солодкі, кисло-солодкі. Потім смак розвивається, і починають подобатися гіркі коктейлі. Martinez — солодкий коктейль. Його вважають попередником Dry Martini — кінематографічного коктейлю з джином і вермутом. Але до Dry Martini потрібно «прийти» і почати варто з Martinez.

У змішувальну склянку додали лід, 50 мл джину, 25 мл червоного вермуту, 10 мл лікеру Maraschino і дві краплі апельсинового бітера.

Роман Камко / «Бабель»

Кілька секунд перемішували.

Роман Камко / «Бабель»

Вилили коктейль через стрейнер, щоб не залишилося крихт льоду, в охолоджену коктейльну склянку. Бризнули цедрою апельсина, провели по облямівці і додали цедру в склянку.

Роман Камко / «Бабель»

Мені дали спробувати коктейль.

Роман Камко / «Бабель»

«До коктейлю можна приготувати бутерброди з консервованої печінки тріски. Солонувата печінка і солодкий, в міру міцний Martinez — гарна пара», — радить Саша.

На вечір — Negroni. Я знаю людей, які в барах замовляють тільки його. Знаю людей, які його категорично не сприймають, бо «він же гіркий». Але не знаю жодної людини, яка б не чула про Negroni. Навіть такса Спіріна Чилі на одній з вечірок із задоволенням випила коктейль з келиха, залишеного на підлозі одним з гостей. 2019 року Negroni посідав друге місце за продажами в барах світу. Бармени створили безліч його «твістів», варіацій коктейлю.

Знову додали лід у змішувальну склянку.

Роман Камко / «Бабель»

Туди ж усього по 30 мл — джину, червоного вермуту і Campari, все перемішали.

Роман Камко / «Бабель»

Вилили коктейль у келих з льодом, бризнули цедрою апельсина.

Роман Камко / «Бабель»

Опустили цедру в келих, можна пити.

Роман Камко / «Бабель»

«Negroni буде дуже смачним у поєднанні з прошутто. Але головний секрет: спробуйте пару хвилин підсмажити шматочок сиру камамбер, а до нього карамелізувати цибулю. Negroni, сир, цибуля й багет — це чудова вечеря», — говорить Тангєлов.