Штучний інтелект проти коронавірусу. Ось як технології допомагають боротися з пандемією

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Штучний інтелект проти коронавірусу. Ось як технології допомагають боротися з пандемією

Артем Марков / «Бабель»

На самому початку епідемії нового коронавірусу COVID-19 Китай успішно використовував штучний інтелект для боротьби із захворюванням. Сьогодні пандемія охопила вже 155 країн. Тому дедалі більше компаній та стартапів розробляють технології, які можуть зупинити поширення вірусу. Штучний інтелект навчають виявляти хворобу на знімках легенів за лічені секунди, вимірювати температуру і пульс за відео; фіксувати, відстежувати та моделювати спалахи захворювання в різних регіонах. Новітні алгоритми штучного інтелекту допомагають вивчити структуру коронавірусу, щоб якомога швидше розробити ефективну вакцину. «Бабель» вибрав пʼять ключових способів, як штучний інтелект може допомогти у боротьбі з COVID-19.

Штучний інтелект визначає коронавірус за знімками легенів

Компʼютерна томографія легенів — один з основних способів, який допомагає лікарям ефективно виявляти та контролювати захворювання. За допомогою таких знімків можна визначити пневмонію, викликану новим коронавірусом.

Із кінця січня кілька компаній, що спеціалізуються на штучному інтелекті, почали навчати свої програми розпізнавати КТ-зображення. Спочатку вони працювали як «друга пара очей», допомогаючи втомленим від великих навантажень лікарям. А до кінця лютого штучний інтелект навчився розпізнавати COVID-19 в легенях за лічені секунди.

Китайський гігант електронної комерції Alibaba також створив систему діагностики на базі штучного інтелекту. За словами представників компанії, вона здатна за 20 секунд виявити коронавірус з точністю до 96 відсотків. Цю програму вже використовують у сотні лікарень в Китаї.

Подібну систему розробив ізраїльський стартап RADLogics. Окрім швидкої діагностики і високої точності результату, система може відстежувати, як протікає захворювання.

Штучний інтелект допомагає знайти ліки проти коронавірусу

Для того щоб створити ефективну вакцину, необхідно ґрунтовно дослідити структуру і природу нового коронавірусу. Підрозділ Google DeepMind використав свої новітні алгоритми штучного інтелекту, щоб вивчити білки, які можуть бути повʼязані з COVID-19. Свої дослідження компанія опублікувала у відкритому доступі. У DeepMind кажуть, що їхні обчислювальні прогнози білкових структур не перевірялися експериментально, але сподіваються, що вони допоможуть науковій спільноті зрозуміти, яким чином функціонує коронавірус.

Компанія BenevolentAI використовує системи штучного інтелекту, щоб створити ліки проти найважчих захворювань. За кілька тижнів після спалаху нового коронавірусу вони налаштували свою систему таким чином, щоб вона підбирала вже існуючі ліки, які могли б допомогти.

Кілька великих технологічних компаній, таких як Tencent, DiDi та Huawei, надають дослідникам свої ресурси хмарних обчислень і суперкомпʼютери. Швидкість, з якою ці системи можуть виконувати обчислення і моделювати рішення, допоможе набагато швидше розробити ліки або вакцину від нового коронавірусу.

Проєкт Стенфордського університету Folding@home пропонує всім бажаючим допомогти науковій спільноті в боротьбі з коронавірусом. Для цього достатньо встановити на свій компʼютер спеціальну програму та підключитися до розподіленої мережі для ресурсномістких наукових обчислень. Поки ви не працюєте на своєму компʼютері, він буде прораховувати, як саме взаємодіють між собою білкові ланцюжки в клітинах коронавірусу. Якщо правильно змоделювати структуру вірусу, вчені зможуть швидше знайти ліки від нього. Подібним чином змоделювали білок вірусу Ебола.

Штучний інтелект може дистанційно вимірювати температуру та пульс

Одним із симптомів нового коронавірусу є підвищена температура. Також багато пацієнтів скаржилися на високий тиск. Розробки штучного інтелекту можуть вимірювати тиск за допомогою селфі-відео, знятого на камеру смартфона.

Дані про пульс можуть передавати й такі пристрої, як фітнес-трекери та «розумні» годинники. Нещодавні дослідження показали, що аналіз варіативності серцевого ритму та його відхилень допомагає визначити респіраторні захворювання на ранніх стадіях.

Щодо дистанційного вимірювання температури, то китайські поліцейські вже тестують шоломи з тепловізорними камерами. Вони можуть визначати температуру людини на відстані у пʼять метрів. Якщо камера фіксує у когось з перехожих температуру вищу за 37,3 градусів, вона подає сигнал.

Штучний інтелект навчають через камери відеоспостереження визначати симптоми захворювання у людей на вулицях, в аеропортах, торгових центрах та інших громадських місцях.

Штучний інтелект може виявляти, відстежувати та моделювати спалахи захворювань

Канадський стартап BlueDot розробив одну з найуспішніших систем прогнозування ризиків захворювань. Їхній штучний інтелект щодня переглядає близько 100 тисяч статтей 65 мовами. Тому він першим виявив спалах коронавірусу в Китаї ще в грудні 2019 року.

Університет Джона Гопкінса розробив програму, яка в реальному часі збирає інформацію про випадки зараження коронавірусом по всьому світу.

Штучний інтелект може створювати математичні моделі, які допомагають описати еволюцію захворювання — його пік і спад. Схожу модель використовували під час спалаху коронавірусу в Італії.

Чат-боти відповідають на запитання, повʼязані з коронавірусом

Один з таких чат-ботів — Bespoke — створили в Японії ще у 2011 році після сильного землетрусу. Сьогодні тут можна знайти останні новини про спалах коронавірусу, статистику захворювань в усьому світі, інформацію про профілактику і симптоми, а також про останні зміни в галузі транспортних послуг.

У США розробили чат-бот зі штучним інтелектом, який визначає симптоми грипу. Для цього потрібно відправити дані про температуру, пульс, а також аудіозапис кашлю. Тепер цей чат-бот ставить уточнюючі запитання, повʼязані з коронавірусом. Наприклад, чи їздили ви напередодні в Китай або інші епіцентри спалаху.

Міністерство охорони здоровʼя України теж запустило схожий чат-бот з оперативною інформацією про ситуацію з коронавірусом у країні.