«Червоне із зеленим — такого кольору в нас буде прапор?» Віталій Кличко — про союз зі «Слугою народу», відносини з Андрієм Єрмаком і маленький Disneyland

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко
Дата:
«Червоне із зеленим — такого кольору в нас буде прапор?» Віталій Кличко — про союз зі «Слугою народу», відносини з Андрієм Єрмаком і маленький Disneyland

Юлія Вебер / «Бабель»

Улітку минулого року мер Києва Віталій Кличко майже втратив посаду голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). Уряд погодив його звільнення, а депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко навіть подав декларацію про доходи як кандидат на майже вакантне місце. Однак Кличко втримався на двох стільцях — президент так і не підписав указ про його звільнення. Рівно місяць тому позиції Кличка зміцніли — з посади пішов його головний опонент, ексголова Офісу президента (ОП) Андрій Богдан. Його місце посів давній знайомий Кличка — Андрій Єрмак. В інтерв’ю «Бабелю» мер розповів, як знайшов спільну мову з новим очільником ОП, як його партія УДАР готується до місцевих виборів і чи збирається він допомагати «Слузі народу».

У нашому останньому інтерв’ю ви порівнювали Зеленського з пілотом, літак якого проходить турбулентність. Як вам зараз у цьому літаку?

Турбулентність продовжується. Я розумію бажання Зеленського показати швидкий результат. Але є чимало моментів, які відбиваються на втіленні проєктів у місті та гальмують їхню реалізацію. На них я акцентую увагу президента й урядовців.

Про які саме проєкти йдеться?

Ми не можемо добудувати розвʼязку на Шулявці, бо за пʼятий цех [заводу «Більшовик»], який необхідно знести, нам Фонд держмайна виставив рахунок близько 700 мільйонів гривень! За що? За сарай, в якому продають секонд-хенд?

Гостиний двір стоїть у занедбаному стані посеред Подолу. Я просив і Зеленського, і експрем’єра передати його на баланс міста, тоді вже цього року ми зможемо відремонтувати фасад будівлі та перший поверх, зробити там громадський простір. Там може розташуватися і музей Києва.

Дарницький міст перебуває на балансі «Укрзалізниці», а не міста. Про це не всі знають. З нього досі не побудовані зʼїзди, він досі не введений в експлуатацію. Я вже кілька років прошу: або добудуйте, або передайте на баланс, і це зробить місто.

Садиба відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського, де той народився. Я пообіцяв родині Сікорських врятувати будівлю, але вона на балансі Міністерства оборони. І теж вже кілька років нас годують обіцянками. Нам потрібно якнайшвидше її забрати, відновити і робити там музей відомого на весь світ киянина.

Юлія Вебер / «Бабель»

А з новим прем’єром ви знайомі, вже мали змогу поспілкуватися?

Я бачив його на одному з останніх ефірів у Савіка Шустера. Особисто ми не знайомі. Сподіваюся, найближчим часом відбудеться робоча зустріч.

Ви говорите про роботу з Кабінетом міністрів, але давайте повернемося до питання про роботу з президентом та його офісом. У вас з ними був конфлікт

…У мене з ними конфлікту не було.

Тоді скажімо, що у колишнього голови ОП Андрія Богдана був конфлікт із вами. Він досягнув піку наприкінці літа — початку осені минулого року, а потім ситуація, принаймні публічно і медійно, зійшла нанівець. Що змінилося?

Конфлікту в мене з Офісом не було. Була боротьба за владу з боку деяких осіб і спроба рейдерського захоплення Києва — будемо називати речі своїми іменами. Я тому і звернувся до суду, бо подання ОП [підписане ексглавою Офісу президента Андрієм Богданом] про зняття Кличка з посади голови КМДА — це порушення законів і Конституції. У Конституції прописано, що обраний киянами мер повинен бути головою КМДА і мати всі важелі впливу, щоб реалізувати свою передвиборчу програму. Інакше це можна порівняти з ситуацією, коли на кораблі два капітани. До того ж Богдан не мав права підписувати це подання.

Але результатів цих позовів немає, тож що саме змінило ваші відносини з Офісом?

Попри великий медійний тиск каналу «1 + 1», де Київ жодного разу не згадувався позитивно, представник команди «Слуга народу», …як його…, Ткаченко не побачив зростання свого рейтингу та рейтингу партії, а підтримка Кличка, навпаки, пішла вгору.

Юлія Вебер / «Бабель»

З’явилися ці результати, і офіс почав налагоджувати з вами відносини чи ви з ним?

Там багато складових, не лише соціологія. Не таємниця, що і європейські, й американські партнери розцінили боротьбу з мером як втручання в самоврядування. Можливо, це все призвело до того, що бойові дії поки припинилися (посміхається).

Але Кабінет міністрів встиг погодити ваше звільнення з посади голови КМДА. Так, ви його оскаржили, але рішення суду немає, тому президент досі може вас звільнити. Чи висували вам якісь умови в Офісі президента?

Одного разу, ще влітку, ми з президентом Зеленським про це говорили. Жодних умов мені не висували. А ключова розмова стосувалася головних викликів. Йшлося про зміни в Києві, нульову толерантність до корупції, вирішення соціальних питань.

Але погодження досі є. Отже, ви перебуваєте на гачку — вас можна звільнити, якщо ви не робите те, чого хоче Банкова.

Ні, ви неправильно трактуєте. Ні на якому гачку я не перебуваю. Я переконаний у своїй правовій позиції, її поділяють кияни: мера потрібно обирати, а не призначати.

Ваш опонент Богдан пішов з ОП. Які у вас відносини з його наступником Андрієм Єрмаком? У своїх інтерв’ю він вас публічно хвалить.

Він не хвалить, він говорить об’єктивно — не так багато людей можуть зайти до будь-якого європейського чи американського політика. Я ж спілкуюся з ними не тільки як мер, але й виконую представницьку функцію, відстоюючи інтереси України. Мій так званий селебріті статус працює на користь країни. Жодна інша людина не має таких можливостей і контактів, щоб залучити інвестиції.

З огляду на те, що Єрмак відповідає за важливий зовнішньополітичний трек, чи були ваші контакти, наприклад з [юристом Дональда Трампа] Руді Джуліані, корисні Єрмаку, допомагали йому?

Ні, я не допомагав йому. Єрмак як одна з ключових осіб Офісу президента може офіційно звернутися до всіх іноземних представників. Я можу звернутись офіційно і неофіційно [хитро посміхається].

Минулого літа ви розповідали, що Богдан з питань столиці запропонував вам спілкуватися з Ткаченком і [забудовником] Андрієм Вавришем. А тепер як тримаєте звʼязок з Офісом?

Я спілкуюся з Єрмаком і з [Сергієм] Трофімовим. Ткаченко і Вавриш були неформальними кураторами, «смотрящими», як кажуть. А Єрмак — офіційна особа. Ми знайомі багато років. Він зателефонував мені по «соткє» — закритому зв’язку, і я його спочатку не впізнав. Потім ми зустрілися. Зараз спілкування робоче, конструктивне. А чутки про те, що нібито Єрмак врятував Кличка… Я до нього з такими проханнями не звертався.

А з президентом ви коли зустрічались?

Не так часто, як було б потрібно. Ми бачилися декілька тижнів тому.

Ви говорите, що бойові дії поки припинилися, але це не так. У своєму відеоблозі Ткаченко стверджує, що головами районів залишаються люди, яких звільнив президент. Ще вас звинувачують у тому, що ви призначаєте на ключові посади «людей Єрмака». Наприклад, його однокурсник Олексій Кулєба очолив департамент КМДА з питань благоустрою. Кандидат на посаду голови Святошинської РДА Андрій Трамбовецький — однокласник кума Єрмака, депутата від СН Миколи Тищенка...

[Не дає закінчити питання] Кулєба — такий от хлопець [показує жест з великим пальцем вгору]. А щодо Трамбовецького, він виконуючий обов’язки.

У біографії не написано, де і з ким вони вчилися. Ми розглядаємо людей на посади винятково за професійними якостями, а не через знайомства з кимось. Знайомих, друзів краще не брати, бо їх потім складно звільняти.

Тобто теза, що «Єрмак врятував Кличка, тому Кличку довелося йти на компроміси» — неправда?

Я можу сказати одне: не варто вірити тому, що пишуть в інтернеті. У нас сильно розвинена конспірологія. Може хтось із кимось вчився, але не це умова призначення. Якщо ви запитаєте перехожих на вулиці, яке прізвище чи як виглядає голова їхнього району, 99,9 відсотка не зможуть відповісти. Київ — це відповідальність винятково мера столиці. Якщо голови районів не будуть виконувати свої обов’язки, рейтингові та іміджеві втрати понесу я.

Ви почали підготовку до місцевих виборів?

Так.

Кого вважаєте своїм головним конкурентом?

Дам політичну відповідь на це запитання. Мій виклик і конкурент — занедбана інфраструктура, що нам дісталась у спадщину: дороги, мости, соціальні обʼєкти та багато іншого. Щойно я подолаю ці речі, ніяких конкурентів у мене не буде.

Юлія Вебер / «Бабель»

Ви проводили внутрішню соціологію?

Важливо з різних джерел міряти температуру та рейтинги. Цим займаються соціологи і політтехнологи, але ключове відчуття — коли рухаєшся містом, а люди до тебе звертаються і нормально ставляться. Я переконаний, у наступні пʼять років зможу зробити те, для чого був закладений хороший фундамент: це і метро на Виноградар, і Подільсько-Воскресенський міст, що відкриваємо цьогоріч. Він гарно виглядатиме з підсвіткою. У кінці цього року відкриємо автосполучення мостом. Я, до речі, вже проїжджав ним. Поки це заборонено, але я автівкою вже випробував.

Чому усім заборонено, а вам можна?

Я мер і персонально перевіряю, як тривають роботи на багатьох обʼєктах. На міст я заїхав з боку Русанівських садів і з’їхав на Набережне шосе. Там ще залишилося покласти асфальт — роботи тривають.

Все ж таки, кого ви вважаєте своїми потенційними конкурентами? Ось варіанти: нардепи від СН Микола Тищенко й Олександр Ткаченко, телеведучий Андрій Пальчевський.

Знаєте що? Я роблю свою справу. Балотуватися можуть усі. Але там потрібно внести шалену заставу. Микола Тищенко, думаю, може — він заможна людина.

Ви розглядаєте його як потенційного конкурента?

[Довго мовчить] Яким чином я можу конкурувати з цими людьми? До мене як до представника влади багато претензій. Я повинен зробити багато речей, і в мене більше відповідальності. Усі інші конкуренти можуть віртуально презентувати-обіцяти, що вони зроблять. Моєю найкращою відповіддю кожному з них будуть втілені проєкти, зокрема відновлена Пейзажна алея, новий міст, нова вхідна група в зоопарк і побудована розв’язка на Богатирській.

Ви будете реанімувати УДАР напередодні місцевих виборів? [У Жартовської не виходить вимовити слово «реанімувати»]

(Сміється) Бачите, ви не можете вимовити «реанімувати», а я навіть слово «діджиталізація» вивчив.

У нас буде масштабне оновлення команди, зробимо велику презентацію. Робота вже почалась, і найближчим часом оголосимо з’їзд. Партія матиме ту саму назву — УДАР.

Юлія Вебер / «Бабель»

Хто приєднається до вашої команди?

А це, знаєте, така інтрига. Багато нових людей, багато досвідчених людей. Це буде перезавантаження партії, ми однозначно формуватимемо ще потужнішу команду, яка покаже результат.

Це буде всеукраїнський рівень? У вас залишилися осередки в регіонах?

Всеукраїнський, осередки залишилися по всій Україні. Щодня до мене приходять люди і говорять: «Віталію Володимировичу, коли ж ми почнемо?»

УДАР висуватиме своїх кандидатів у мери?

[Замислився] Ви занадто швидко рухаєтеся з цим питанням. Не в усіх регіонах у нас гарні позиції. Там, де позиції добрі, ми будемо конкурувати.

На місцевих виборах ви будете в опозиції до чинної влади?

Проблема українців у тому, що політики часто борються один з одним і не заради блага людей, а задля самопрезентації. На жаль, українські реалії такі, що легко валити конкурента, щоб бути красивим, у всьому білому і нічого при цьому не робити.

Інтерпретуючи вашу відповідь: теоретично ви б могли стати союзником для влади в регіонах, де у неї немає власних осередків.

Тобто червоне із зеленим — такого кольору у нас прапор буде? Гарна ідея, я подумаю над цією пропозицією [посміхається].

Чи готовий Київ до коронавірусу — скільки є захисних костюмів, чи достатньо тестових систем, апаратів для штучної вентиляції легенів?

Ми визначили сім міських лікарень, де є інфекційні відділення, які готові прийняти до 500 осіб. У випадку спалаху в нас є місце, де можемо зробити окремий шпиталь для хворих. Буквально вчора на наше замовлення в Київ надійшли швидкі тести для діагностування коронавірусу. Поки їх 1 200, до кінця цього тижня має бути пʼять тисяч. Тест-системи розподілять по визначених базових лікарнях.

Що стосується обладнання, ми замовили апарати штучної вентиляції легенів. Департамент медицини звітує, що у випадку коронавірусу в Києві ми готові. Але набагато ефективніші превентивні заходи, аніж боротися з наслідками. Я поставив завдання проводити інформаційну роботу в школах і на комунальних підприємствах на тему «Що таке коронавірус і як йому протидіяти». Вимірювати температуру в дітей у навчальних закладах, встановити апарати для експрес-тестів у двох аеропортах.

Давайте закінчимо чимось більш оптимістичним: розкажіть про плани та нові проєкти.

Юлія Вебер / «Бабель»

Ось покажу вам ексклюзив (підводиться, бере макет памʼятника, показує). Такий памʼятник архістратигу Михаїлу, але у вигляді фонтану, стоятиме на Володимирській гірці, біля Михайлівського собору. Дванадцять метрів заввишки. Буде дуже гарно. Ми домовилися з австрійською компанією Doppelmayr, що підготуємось за літо і почнемо встановлювати новий фунікулер. Це будуть два маленькі трамвайчики, що за рік перевозитимуть три мільйони людей. Є проєкт розвитку в Гідропарку нашого маленького Disneyland. Цього року плануємо почати роботи. Хочемо встановити флагшток — головний прапор України. До кінця цього року новий кінотеатр «Київ» повинен прийняти глядачів.