У помічника Зеленського Єрмака підтвердили зустріч з адвокатом Джуліані. Говорили про вплив України на кампанію Трампа

Автори:
Юлія Рябчун, Марія Жартовська
Дата:
У помічника Зеленського Єрмака підтвердили зустріч з адвокатом Джуліані. Говорили про вплив України на кампанію Трампа

Gage Skidmore / Flickr

Юрист та кінопродюсер Андрій Єрмак, якого президент Володимир Зеленський призначив своїм помічником відразу після інавгурації, в липні під час поїздки до Мадрида зустрівся з адвокатом Дональда Трампа Рудольфом Джуліані. Про це theБабелю повідомило джерело в оточенні Єрмака.

«Андрій Єрмак зараз зустрічається з представниками різних сторін, в тому числі була зустріч з Джуліані. Головна мета — максимально чітко та без викривлень доносити позицію президента», — заявив співрозмовник theБабеля.

За його словами, в українсько-американських відносинах є «ряд недобросовісних посередників, які сильно спотворюють інформацію».

«Такого спотворення хотілося б уникнути, і комунікувати безпосередньо», — додав співрозмовник.

Що сталося?

21 серпня видання The New York Times опублікувало матеріал про зустріч адвоката американського президента з помічником Зеленського.

«Джуліані говорив по телефону і провів особисту зустріч у Мадриді з вищим представником українського президента», — написало видання.

Адвокат Трампа закликав Єрмака активізувати розслідування щодо двох питань, які цікавлять американського президента. Перший — це можливий вплив українських чиновників на вибори у США 2016 року з метою зашкодити кампанії Трампа. Другий — розслідувати конфлікт інтересів, повʼязаний з колишнім віцепрезидентом США і головним конкурентом Трампа на виборах 2020 року Джозефом Байденом.

До чого тут Байден?

Син Байдена Хантер у 2014—2019 роках входив до ради директорів української компанії Burisma ексміністра часів Януковича Миколи Злочевського. Головна теза, яку висувають політичні опоненти Джо Байдена, зокрема президент США Дональд Трамп, — Байден використовував посаду віцепрезидента, щоб просувати та захищати бізнес-інтереси свого сина.

У березні 2016 року, під час візиту в Україну Джо Байден вимагав звільнити тодішнього українського генпрокурора Віктора Шокіна. Шокіна тоді відправили у відставку. За однією з версій, яку просувають опоненти Байдена — Шокіна звільнили через те, що він розслідував справу про корупцію в Burisma і незаконні виплати Хантеру Байдену та члену ради директорів Burisma Девону Арчеру. Йдеться про те, що члени ради директорів Burisma отримали $17 мільйонів, походження яких не було доведено.