Що писали світові ЗМІ про Україну: обговорювали Зеленського, Трампа та Чорнобиль. Підсумки-2019

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Що писали світові ЗМІ про Україну: обговорювали Зеленського, Трампа та Чорнобиль. Підсумки-2019

President Of Ukraine / Flickr

Цього року Україна опинилася в центрі уваги світових медіа. Перемога шоумена Володимира Зеленського на президентських виборах спочатку здивувала та вразила західних журналістів, а потім спровокувала скандал з можливим імпічментом Дональда Трампа. Наприкінці року журнал TIME помістив Зеленського на обкладинку, а The Week включив українського президента до переліку облич року. Але медіа писали не тільки про українську політику. Шалений успіх серіалу «Чорнобиль» від HBO нагадав, що трагедія відбулася саме в Україні. Ми проаналізували матеріали The Washington Post, Forbes, Bloomberg, Atlantic Council, Politico, The New York Times, The Economist — розповідаємо, якою вони бачили Україну в 2019 році.

Обговорювали успіх Зеленського та вплив КВК

У першому турі президентських виборів Володимир Зеленський набрав понад 30 відсотків голосів. Британський The Economist після цього опублікував редакційну колонку «Запускайте клоуна», де Зеленського назвали «телекоміком, який дає відсіч Петру Порошенку». «Українська політика часто нагадувала реаліті-шоу, а тепер шоу стає реальністю», — зазначало видання. Журналісти захоплювалися методом передвиборчої кампанії Зеленського — проводити концерти та майже не говорити про політику. Але водночас вони переймалися його зв’язком з Коломойським.

Коли Зеленський остаточно переміг у квітні 2019-го, у західних ЗМІ з’явилося ще більше матеріалів про секрет його успіху. Американська спеціалістка з питань телебачення в СРСР і пострадянських країнах Крістін Еванс у колонці для The Washington Post писала, що більшість журналістів та експертів шукають відповідь у серіалі «Слуга народу», але ніхто не захотів подивитися глибше. На її думку, розгадка криється в іграх КВК і «Що? Де? Коли?» — головних розважальних шоу радянського та пострадянського періоду, з яких Зеленський починав свою кар’єру. Ці ігри просували ідею, що інтелігенція більш готова до управління державою, ніж політична еліта. «Це може пояснити популярність Зеленського, хоча й не могло б передбачити його майбутнє президентство», — зазначила Еванс.

Оскільки Зеленський — цілком нова людина в політиці, усі гадали, чого ж від нього чекати. Найбільш точним виявився німецький політолог Андреас Умланд. У статті для американського аналітичного центру Atlantic Council він передбачив, що в Україні повністю зміниться влада — законодавча (Верховна Рада), виконавча (Кабмін) й судова. Автор також прогнозував, що Зеленський спробує заморозити війну та покращити взаємини з Росією.

Звинувачували Україну в епідемії кору

У березні в штаті Нью-Йорк спалахнув кір, шести тисячам дітей в окрузі Рокленд заборонили ходити до школи. Менший спалах зафіксували також у містечку Кларк у штаті Вашингтон. Місцеві журналісти запідозрили, що винна Україна. «Епідемія, що призвела до надзвичайного стану, почалася під час щорічного паломництва хасидів із Ізраїля до України», — писала The New York Times у квітні цього року. Журналісти пов’язали спалах епідемії в Україні в 2017 році з епідемією в Ізраїлі наступного року. Департамент охорони здоров’я штату Вашингтон навіть розпочав розслідування щодо того, чи справді кір міг потрапити до Америки з України. Але жодної інформації з приводу цього розслідування немає.

Захоплювалися «Чорнобилем» та їздили до Чорнобиля

Американський серіал «Чорнобиль» від HBO — один із кращих цього року. Його багато обговорювали — розмірковували, наскільки точно зображений Радянський Союз та сама катастрофа, дивились, як серіал сприйняли в сучасній Росії. «Кремль зненавидів «Чорнобиль», бо той руйнує міф про велич СРСР», — писав фрілансер The Washington Post Люк Джонсон. Автор робить висновок, що «Чорнобиль» показує СРСР як країну третього світу, а не як могутню державу.

Успіх серіалу спровокував потік іноземних туристів до української зони відчуження. Західна преса друкувала детальні інструкції про те, чи безпечні такі подорожі та як до них підготуватися. Оглядач Forbes Ден Кʼю Дао писав, що туристам пропонують відвідати закинуте місто-привид та ближні села, куди деякі люди повернулися після евакуації. Дао запевняв, що подорожі до Чорнобиля цілком безпечні, якщо виконувати вказівки екскурсовода — одягнути максимально закритий одяг, нічого не підіймати з землі та ходити тільки дозволеними дорогами. «Територія схожа на капсулу радянського часу, яка лишалася недоторканною протягом 30 років. Це унікальний досвід для тих, хто цікавиться сучасною історією», — писав він.

Розмірковували про компроміс із Росією

У вересні цього року Україна та Росія обмінялися ув’язненими. Додому повернулися найвідоміші бранці Кремля — Олег Сенцов та Олександр Кольченко, Микола Карпюк та Станіслав Клих. Західні медіа позитивно відгукнулись на цю подію — на думку колумніста Bloomberg Леоніда Бершидського, Україна та Росія нарешті готові домовлятися. «Зеленський дає подвійний сигнал. По-перше, він готовий іти на політичні жертви заради свободи українських громадян, на відміну від свого попередника Петра Порошенка. По-друге, він показує Путіну, а також Макрону та Меркель, що поновлення миру для нього в пріоритеті», — писав він.

Надію на компроміс дала також перша особиста зустріч Зеленського й Путіна, що відбулася 9 грудня в Парижі в межах переговорів у «нормандському форматі». Напередодні зустрічі західні медіа пророкували «прорив» у російсько-українських взаєминах, але насправді все вийшло не так добре. Колумністка The American Interest Даяна Френсіс назвала результати зустрічі «в нормандському форматі» глухим кутом: сторони так і не змогли домовитися про конкретні кроки для завершення війни на Донбасі. Утім, авторка похвалила Зеленського за те, що він «зберіг гідність і нічим не поступився» в боротьбі за інтереси своєї «нещасної та стражденної нації».

Обговорювали роль України в імпічменті Трампу

Двадцять пʼятого вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським, де президенти обговорювали сина колишнього віцепрезидента й конкурента президента США Джо Байдена. Розгорівся скандал, який призвів до запуску процедури імпічменту Трампа. Оглядач видання Politico Віджай Махешварі писав, що скандал може піти на користь Україні, адже в таких обставинах Трамп навряд буде тиснути на Зеленського щодо ще якихось послуг. «Конгрес, який однозначно підтримує Україну в позиції щодо Росії, визначатиме майбутню політику, а не Білий дім, зациклений на «послузі за послугу». Законодавча гілка, найімовірніше, більше схилятиметься до військової й іншої допомоги, необхідної для протидії агресії Москви», — стверджував автор.

The Washington Post опублікувала колонку про те, якої шкоди завдав Україні цей скандал. «Америка завжди підтримувала Україну, і це не стільки заради демократії, скільки задля просування американських стратегічних інтересів і стримування російської агресії в Європі. Але ситуація, в яку Україна потрапила завдяки Трампу, фактично спричинила дипломатичний вакуум», — написала редакція. Майже всі американські чиновники, які будували взаємини з Україною, звільнилися. Інших розкритикував президент США. Усе це значно послаблює позицію Зеленського, вважають автори.