Україна у найкращих фотографіях: обрали нового президента та парламент, повернулися Сенцов і моряки, «нормандська четвірка» зустрілася вперше за три роки. Підсумки-2019

Автори:
Сергій Пивоваров, Настя Гудзь
Дата:
Україна у найкращих фотографіях: обрали нового президента та парламент, повернулися Сенцов і моряки, «нормандська четвірка» зустрілася вперше за три роки.  Підсумки-2019

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Цього року в Україні відбулось чимало важливих подій. Українці обрали нового президента та парламент, а передвиборча гонка супроводжувалася скандалами та перфомансами. Україна провалила відбір на пісенний конкурс «Євробачення», але пробилася на чемпіонат Європи з футболу. З російського полону повернулися Олег Сенцов, захоплені в Керченській протоці моряки та інші увʼязнені. Українські фільми потрапили на кінофестивалі в Каннах і Венеції, а американський серіал про катастрофу на ЧАЕС підняв хвилю «чорнобильського туризму». Лідери країн «нормандської четвірки» зустрілися вперше за три роки. Фоторедакторка theБабеля Настя Гудзь і кореспондент Сергій Пивоваров вибрали з тисяч фото 24 найяскравіших знімки знакових подій 2019 року в Україні.

5 січня у Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію Православної церкви України. Це був останній крок до створення помісної церкви в Україні.

Ecumenical Patriarchate / Flickr

24 січня Віктора Януковича заочно визнали винним у державній зраді й засудили до 13 років ув'язнення. Через два тижні він дав пресконференцію в Москві, де заявив, що його «кинули як лоха».

Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

21 лютого СБУ та ДБР оголосили, що розкрили «виборчу піраміду» Юлії Тимошенко — мережу неформальних штабів, які повинні були скуповувати голоси на виборах. Очільниця партії «Батьківщина» назвала це «провокаціями».

Sergii Kharchenko / NurPhoto via Getty Images

Наприкінці лютого співачка MARUV, хоча й виграла нацвідбір, не поїхала на «Євробачення-2019», оскільки не підписала контракт з НСТУ. Зрештою, Україна взагалі не брала участь у конкурсі.

Соколовська Інна / УНІАН

25 лютого під час президентської виборчої кампанії журналісти «Бігус.Інфо» опублікували розслідування про заступника секретаря РНБО Ігоря Гладковського, колишнього менеджера компанії Петра Порошенка. Після цього під Адміністрацією президента кілька разів влаштовували акції. На рейтингу Порошенка розслідування не позначилося, але скандал вийшов на головні телеканали, його обговорювали кілька тижнів, а після виборів змінили керівництво «Укроборонпрому».

Олег Переверзєв / «Бабель»

За добу до другого туру виборів президента України два кандидати — Петро Порошенко та Володимир Зеленський — влаштували на стадіоні НСК «Олімпійський» справжній батл з гострими питаннями та відповідями.

Андрій Горб / «Бабель»

21 квітня Володимир Зеленський переміг на виборах президента України. У другому турі він випередив Петра Порошенка з великим відривом, набравши понад 70 відсотків голосів.

Brendan Hoffman / Getty Images

6 травня на каналі HBO вийшов серіал «Чорнобиль», який здійняв хвилю «чорнобильського туризму».

HBO

У травні на Каннському кінофестивалі показали український фільм «Додому» Нарімана Алієва — про кримських татар, змушених виїхати з півострова після його окупації Росією.

Daniele Venturelli / WireImage

25 травня мер Києва Віталій Кличко відкрив пішохідно-велосипедний міст через Володимирську гірку. Наступного дня тріснула скляна підлога мосту.

Соколовська Інна / УНІАН

31 травня у Переяславі-Хмельницькому двоє працівників поліції застрелили п'ятирічного Кирила Тлявова. МВС змінило керівників у районі, і це вбивство не стало «новою Врадіївкою».

Сергій Моргунов / «Бабель»

У травні мер Харкова Геннадій Кернес вирішив повернути одному з проспектів міста ім'я радянського маршала Георгія Жукова. Цю ідею зустріли протестами, під час яких у червні повалили пам'ятник Жукову. Через місяць Кернес відновив монумент. А суперечки щодо перейменування проспекту тривають у судах.

Марієнко Андрій / УНІАН

9 липня в Києві стартував один із наймасштабніших музичних фестивалів літа — Atlas Weekend. За шість днів на восьми сценах виступили понад 250 артистів, які зібрали понад пів мільйона відвідувачів.

Atlas Weekend / Facebook

Наприкінці липня СБУ порушила кримінальну справу за статтею «екоцид» проти керівництва найбільшого металургійного підприємства країни — «Арселорміттал Кривий Ріг» (до приватизації — завод «Криворіжсталь»). У компанії заявили про політичний тиск.

Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

За підсумками позачергових парламентських виборів, 21 липня вперше в історії незалежної України одна партія — «Слуга народу» — отримала просту більшість місць у парламенті.

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

29 серпня Олексій Гончарук став наймолодшим прем'єр-міністром, Арсен Аваков залишився главою МВС учетверте.

Maxym Marusenko / NurPhoto via Getty Images

У вересні Україна вперше отримала нагороду на Венеційському кінофестивалі. У номінації «Найкращий фільм» конкурсної програми «Горизонти» перемогла стрічка «Атлантида» режисера Валентина Васяновича.

Ernesto Ruscio / Getty Images

7 вересня Україна та Росія обмінялися полоненими у форматі «35 на 35». Росія видала Україні режисера Олега Сенцова, Україна Росії — Вишинського та Цемаха.

У середині жовтня Київ затягнуло їдким смогом. Схожа ситуація із забрудненням повітря була в центральних і північно-східних областях України. Люди скаржилися на те, що їм нема чим дихати, а екоактивісти стверджували, що таке відбувається щороку.

Сергій Мухлинін

29 жовтня українська армія та бойовики «ЛНР» розвели війська в Золотому-4 в Луганській області. До цього війська розвели в Станиці Луганській, а в листопаді — у Петрівському Донецької області.

Alexander Reka \ TASS via Getty Images

17 листопада збірна України завершила відбірковий тур Євро-2020, не програвши жодного матчу. В домашніх зустрічах українці масштабно обіграли Сербію (5:0) і перемогли минулого чемпіона Європи — Португалію на чолі з Кріштіану Роналду (2:1). Андрій Шевченко увійшов до топ-10 кращих тренерів збірних року.

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

20 листопада відновили пішохідний міст у Станиці Луганській, який підірвали ще в 2015 році. Тут єдиний на Луганщині контрольно-пропускний пункт.

Alexander Reka \ TASS via Getty Images

4 грудня в приміщенні Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу виникла пожежа, в якій загинули 16 осіб.

Вячеслав Грубий

9 грудня в Парижі зустрілися лідери країн «нормандської четвірки» — Франції, Німеччини, України та Росії. Під час зустрічі Зеленський уперше поговорив сам на сам із Путіним.

Alexei Nikolsky \ TASS via Getty Images