Типу-ЗМІ: Telegram-канал «Резидент» розповідає про вплив Андрія Богдана на Володимира Зеленського, плани олігархів і поганих журналістів. Що з цього правда? — розбір theБабеля

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
Типу-ЗМІ: Telegram-канал «Резидент» розповідає про вплив Андрія Богдана на Володимира Зеленського, плани олігархів і поганих журналістів. Що з цього правда? — розбір theБабеля

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

«Резидент» — один з найпопулярніших анонімних Telegram-каналів з політичними чутками та інсайдами: зараз у нього майже 22 з половиною тисячі підписників. «Наш канал буде інформувати вас про найцікавіші «договорняки» еліти та створення ілюзії обману в суспільстві», — сказано в першому повідомленні. В середньому «Резидент» робить 13 дописів за день, звичайне охоплення однієї його публікації — 16 тисяч читачів. Канал часто публікує інсайди з посиланням на джерела в Офісі президента, він хвалить главу ОП Андрія Богдана та критикує помічника президента Андрія Єрмака. theБабель перечитав усі пости каналу, розібрався, кому він симпатизує, а кого критикує, і дізнався, на яких умовах у ньому можна розмістити повідомлення.

Telegram-канал «Резидент» ведуть анонімно три адміністратори. «У нашій команді реалізувались люди, — написав один з них theБабелю електронною поштою. — Ми не ставимо заказуху і нам не потрібні 500—700 доларів за пост». Перше повідомлення в каналі датоване третім вересня 2019 року. За словами його авторів, перш ніж почати роботу, вони проаналізували український ринок. У кінці серпня 2019 року лідером серед політичних каналів був канал «Легітимний». За 30 тисяч доларів «Резидент» домовився з «Легітимним» про те, що три місяці він буде репостити повідомлення «Резидента». Уже на другий місяць вони стали обмінюватися постами та інсайдерською інформацією.

Автори каналу стверджують, що не працюють на Офіс президента. «В ОП [нас] обговорюють, одна група впливу звинувачує іншу в тому, що та зливає інформацію нашому каналу. [Журналістка] Соня Кошкіна вважала, що ми працюємо на голову ОП [Андрія Богдана]. Потім дісталося [помічникові президента] Андрію Єрмаку за те, що у нас зʼявилася інформація про драфт [чернетки договорів], які готували до зустрічі лідерів «нормандської четвірки» [9 грудня в Парижі]. [За останньою версією,] наш канал працює на [заступника голови ОП, який відповідає за інформаційну політику] Кирила Тимошенка, депутати сказали йому це в обличчя. Кирилу довелося виправдовуватися перед депутатами і перед Андрієм Богданом. Одним словом, пошук [витоків] триває».

«Резидент» погодився відповісти на наші запитання за умови, що ми поставимо два їхніх коментарі. Ось вони:

  • Telegram був найбільш недооцінененим медійним майданчиком в Україні, а зараз демонструє різке зростання користувачів. Політичні анонімні канали стали ідеальним медійним інструментом для поширення необхідних смислів або зливу компромату.
  • Анонімний політичний контент у Telegram хоче контролювати Офіс президента.

Про що пише «Резидент»: глава Офісу президента Андрій Богдан молодець, а радник президента Андрій Єрмак — ні

Глава Офісу президента Андрій Богдан протистоїть главі МВС Арсену Авакову, збирає голоси депутатів для законопроєктів, що важливі владі — наприклад, про зняття мораторію на ринок землі. Домовлятися йому складно, його підставляє фракція «Голос», а отже, бізнесмени Віктор Пінчук та Джордж Сорос — вони домагаються відставки глави ОП. Богдан усе робить правильно, а критика «порохоботів» і журналістів лише додає йому ваги.

Після того, як theБабель опублікував тези закритої зустрічі Андрія Богдана з журналістами, «Резидент» прокоментував їх так: «Нині найскладніша посада в країні — це глава ОП [...]. Люблять тебе чи ні — це дрібниці, головне — виконувати доручення президента».

Радник президента Андрій Єрмак — не молодець. У вересні 2019 року, під час візиту президента Володимира Зеленського в Америку, Єрмак повинен був виконати важливе завдання: з допомогою місцевих лобістів розширити «нормандський формат» переговорів з Володимиром Путіним і залучити до них США. Після поїздки канал повідомляв, що президент незадоволений Єрмаком, його апаратний вплив зменшився, а Богдана — навпаки, зріс. Крім того, «Резидент» повідомляв, що глава МЗС Вадим Пристайко витіснив Єрмака з Мінського процесу.

4 листопада пранкер Джокер виклав листування зі «Слугою народу» Миколою Тищенком — давнім другом і кумом Єрмака, де той скаржився на свою партію і парламентську фракцію. Канал назвав це «добре спланованою спецоперацією з ліквідації групи впливу Андрія Єрмака». Канал неодноразово повідомляв про протистояння між Богданом і Єрмаком, а після зустрічі в «нормандському форматі» повідомив про апаратне ослаблення Єрмака та про те, що він просив Зеленського підписати заяву про відставку. Пізніше канал спростував свою інформацію. «Всі чутки про апаратне ослаблення Єрмака вигідні голові ОП, але не відповідають дійсності».

Глава МВС Арсен Аваков — єдиний незалежний політичний гравець, він контролює легальний і нелегальний силовий ресурс. Він хоче контролювати Національну гвардію і «націоналістичні формування». У грудні «Резидент» повідомляв, що голова ОП Андрій Богдан лобіює Арсена Авакова на посаду премʼєр-міністра.

Народний депутат від ОПзЖ Віктор Медведчук втратив вплив на політику, у нього конфлікт із помічником президента Росії Владиславом Сурковим. У вересні 2019 року, напередодні обміну полоненими за формулою «35 на 35», канал повідомляв, що переговори ускладнилися через втручання Віктора Медведчука. «Резидент» писав, що Володимир Зеленський схвалив його посередництво: планувалось, що Медведчук забере українських полонених у Росії, а зустріне їх президент — ця інформація виявилася помилковою.

Мер Києва Віталій Кличко протистоїть голові ОП Андрію Богдану. Їхній конфлікт почався з публікації відео в Telegram-каналі «Легітимний», де Кличко привітав Вадима Столара з днем народження і назвав своїм другом. «Резидент» опублікував безліч постів про протистояння Кличка і Богдана. Частину інформації в цих дописах неможливо перевірити: наприклад, що на майбутніх місцевих виборах Віктор Медведчук і Сергій Льовочкін нададуть йому медійний ресурс, а Рінат Ахметов профінансує виборчу кампанію.

Депутати «Слуги народу» незадоволені тим, що Офіс президента намагається їх контролювати, а голова ОП Андрій Богдан боїться розвалу фракції. Посилаючись на джерела в ОП, канал пише, що до Нового року фракцію будь-якою ціною будуть утримувати від розколу, а далі — дивитися за ситуацію.

Олігархи. За версією «Резидента», вертикаль влади перейшла під контроль Ігоря Коломойського; він же хоче контролювати всіх «Слуг народу». Рінат Ахметов змушений прийняти нові умови гри. Коломойський хоче підняти рентні ставки на видобуток залізної руди, що завдасть удару гірничо-металургійному бізнесу Ріната Ахметова. Медіаресурси Ахметова будуть обслуговувати інтереси Володимира Зеленського та Офісу президента. Віктор Пінчук пробував створити нову партію на базі «Голосу».

Іноді в каналі зустрічаються правдиві повідомлення, але частіше — теорії змови, які неможливо перевірити

Пʼятого вересня «Резидент» повідомив, що Володимир Зеленський незабаром поговорить з Володимиром Путіним. Через два дні Зеленський справді говорив з Путіним — про зустріч у «нормандському форматі» та обмін полоненими.

У жовтні канал повідомив, що «слуги народу» бояться спілкуватися з журналістами, і для цього їм потрібно запитувати дозвіл у «старшого групи». «Ходять чутки, що «слугам» дали вказівку не давати інтервʼю «медведчуківським ЗМІ», — повідомляв канал. У фракції СН справді вирішили не ходити на ефіри телеканалів 112, ZIK і NewsOne, які повʼязують з Медведчуком. Депутатам видають тези для преси, а говорити «від себе», за інформацією theБабеля, можуть керівники фракції Давид Арахамія та Олександр Корнієнко, а також спікер парламенту Дмитро Разумков.

Ось теорії змови, які неможливо перевірити:

  • мер Львова Андрій Садовий за посередництва Віктора Пінчука зустрівся з Ігорем Коломойським. Вони домовилися, що Садовий входить в орбіту впливу бізнесмена та отримує вказівки з Офісу президента. Натомість «Слуга народу» не виставляє сильного кандидата на майбутніх виборах мера у Львові. На місцеві вибори партія Садового «Самопоміч» піде разом з партією «Голос». Проєкт фінансуватиме Віктор Пінчук;
  • «слуга народу» Олександр Дубінський створить політичну партію й конкуруватиме з Анатолієм Шарієм. Крім того, Дубінський може поборотися з Віталієм Кличком за крісло мера Києва (раніше в мери пророкували «слугу народу» Олександра Ткаченка);
  • Ігор Коломойський відібрав три концепції для нових політичних партій: «Довіряй ділам», партію Олександра Дубінського, і праву партію з Андрієм Білецьким на чолі, куди увійде актив УКРОПу та «радикальні організації з усієї України».

Реклама і джинса

Автори «Резидента» стверджують, що їхній канал — авторський, і вони «дуже рідко» погоджуються поширювати сторонню інсайдерську інформацію. Коли ми готували матеріал про політичні Telegram-канали, в одному з них («Жінка з косою») нам дали контакти менеджера на імʼя Олександр, який займається рекламою. Олександр показав нам прайс-лист на розміщення інформації в кількох популярних політичних каналах, у тому числі у «Резиденті»: згідно з ними, розцінки «Резидента» стартують від 500 доларів за посаду. Ми запропонували розмістити інформацію про високопосадовця ОП. «Резидент» погодився це зробити за 700 доларів, але не від свого імені,— а як репост із будь-якого іншого Telegram-каналу.