Новини кінця світу. Юристи бʼються з лікарями стінка на стінку, диявол-трансґендер зʼявляється на картині в лютеранській церкві, у Колумбії проводять експеримент з омолодження людини

Автор:
Остап Кармоді
Дата:
Новини кінця світу. Юристи бʼються з лікарями стінка на стінку, диявол-трансґендер зʼявляється на картині в лютеранській церкві, у Колумбії проводять експеримент з омолодження людини

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Щотижня оглядач Остап Кармоді робить усе, щоб кінець світу не застав його зненацька: вивчає кращі відкриття світових науковців, придивляється до нововведень у роботі соціальних мереж, читає матеріали судових процесів з питань ґендеру, шукає ознаки інтелекту у штучного інтелекту, вивчає новини глобального потепління, боротьби з глобальним потеплінням і боротьби з боротьбою з глобальним потеплінням. theБабель публікує його авторську добірку в суботу вранці.

Натовп з кількох сотень розлючених юристів напав на лікарню, побив лікарів, розгромив кабінети і підпалив карети швидкої допомоги. Сталося це в пакистанському місті Лахор. Конфлікт спалахнув через відео, де лікарі бʼють юриста, який намагається пролізти без черги. Відео зʼявилося в соцмережах минулого місяця, й відтоді захисники закону збирали сили, щоб помститися лікарям за приниженого колегу. Поліції знадобилося дві години на те, щоб зупинити погром. Як заявив міністр охорони здоровʼя Пакистану, через учинені юристами заворушення в госпіталі померли три пацієнти, не отримавши невідкладної допомоги.

Лесбійська пара в Британії по черзі виношувала свого сина. Спочатку штучно запліднену яйцеклітину однієї з партнерок, Дони, підсадили їй самій, а через 18 годин витягли і підсадили другій партнерці, Жасмін. Жінки кажуть, що це допомогло їм відчути, що вони на рівних брали участь у народженні дитини та підсилило їхню емоційну близькість. У пари народився здоровий хлопчик Отіс, який, за їхніми словами, чудово почувається.

У лютеранській церкві міста Мальме (Швеція) до адвенту (часу, коли лютерани готуються до Різдва) на вівтарі повісили картину з гомосексуальним біблійним сюжетом. Картина зображала гріхопадіння людини в Райському саду й серед інших персонажів на ній зʼявилися дві одностатеві пари: два Адами і дві Єви, а також Змій-спокусник в образі трансґендерної жінки. Провисіла картина недовго — вже через кілька днів її зняли. Причиною стало не те, що Адама і Єву зобразили як гея та лесбіянку, а саме образ Змія. Шведські церковні ієрархи визнали, що зображення трансґендера у вигляді Змія, який у християнстві вважається втіленням зла, можуть сприйняти як трансфобне.

В Іспанії нелегальний іммігрант врятував інваліда від пожежі. Горгі Ламін Соу з Сенегалу йшов вулицею з сімʼєю, почув крики і побачив дим у вікнах будинку неподалік. Він не вагаючись кинувся до будинку, заліз по водостічній трубі на другий поверх, де виявив у палаючій квартирі прикутого до крісла-каталки після інсульту Алекса Коделі Вебстера. Ламін підхопив Алекса та евакуював його з будинку по драбині, яку принесли сусіди, після чого просто пішов. Героя шукали кілька днів, поки його не знайшов журналіст місцевої газети. Тепер Ламін отримає офіційне право проживати в Іспанії.

У травні минулого року такий випадок стався у Франції: іммігрант з Малі врятував дитину з палаючого будинку. У вересні 2018-го йому дали французьке громадянство.

У вересні 2018 року вчені виявили, що в рослин є щось схоже до нервової системи і вони можуть відчувати біль, коли їм завдають шкоди. Тепер прийшли ще більш тривожні новини: ізраїльські вчені виявили, що рослини кричать, у прямому сенсі. Коли рослини страждають від посухи або коли пошкоджують їхнє стебло, вони видають ультразвукової писк на частотах від 20 до 100 кілогерц, чутний на відстані до пʼяти метрів. Мало того, звуки, які вони видають через брак води і через механічні пошкодження, відрізняються один від одного.

Вчені вважають, що таким чином рослини можуть передавати інформацію рослинам-сусідам, і що фермери можуть використовувати це, щоб зрозуміти, коли рослинам не вистачає води. Але неможливо не замислитися над питанням, чи етично їсти салат, якщо він теж страждає — і чим нам у такому разі харчуватися, крім опалих плодів.

Мусульманські іммігрантки в західних країнах проводять флеш-моб. Вони публікують свої фотографії «до і після»: фотографії себе до або відразу після імміграції, в закритих сукнях і хіджабах, і недавні селфі у відкритому та часто відверто сексуальному одязі. Флешмоб розкручує канадська активістка і борець за права жінок у мусульманських країнах Ясмін Мохаммед, автор книги Unveiled: How Western Liberals Empower Radical Islam. Ось кілька прикладів.

Іспанські лікарі оживили жінку більш ніж через шість годин після зупинки серця. Історія змушує згадати новину про штучний анабіоз із позаминулого випуску. Жінка з чоловіком пішли в похід у Піренеї, де їх застала холодна погода. Температура повітря швидко знижувалася, пішов сніг, і жінка, за словами чоловіка, спочатку дивно себе вела, а потім втратила свідомість. Чоловік додзвонився до друзів, ті викликали рятувальників, за парою послали вертоліт, але через сильний снігопад вертоліт добрався до них лише через кілька годин. Рятувальники не виявили в жінки ознак життя, температура її тіла була всього 18 градусів. Тим не менш, жінку на вертольоті доставили в клініку в Барселону. Там її підʼєднали до апарату екстракорпоральної мембранної оксигенації і підняли температуру її тіла до 30 градусів, після чого її серце запустили за допомогою дефібрилятора. Лікарі сказали, що переохолодження врятувало їхню пацієнтку — якби серцевий напад у горах стався влітку, їм би «залишалося тільки виписати свідоцтво про смерть».

Франція наздоганяє Китай у стеженні за своїми громадянами. Днями французький сенат, незважаючи на протести правозахисників, ухвалив закон про масовий збір особистих даних користувачів соціальних мереж та онлайн-магазинів (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Airbnb, eBay та інших). Фотографії, відео, тексти та інформація про покупки користувачів будуть збирати та обробляти за допомогою спеціальних алгоритмів, щоб боротися з ухиленням від сплати податків та іншими фінансовими злочинами. За закон проголосувала президентська партія LREМ, інші партії, як праві, так і ліві, назвали його обурливим порушенням приватного життя.

У Китаї зʼявилася нова професія — віртуальний бойфренд. Віртуального сексу це заняття зазвичай не передбачає. Замотані роботою молоді бізнес-жінки (найчастіше від 20 до 30 років) наймають молодих людей, які фліртують з ними телефоном та в месенджері, вислуховують їхні скарги, розповідають їм, які вони гарні — загалом забезпечують чоловічу увагу та людське тепло. Віртуальних бойфрендів можна знайти через спеціальні сайти та мобільні додатки. Коштують вони кілька тисяч юанів на місяць (тобто кілька сотень доларів).

Американські медики з фірми Libella Gene Therapeutics пропонують експериментальну процедуру омолодження, яка, як вони кажуть, продовжить життя на цілих 20 років. Досягається це (якщо справді досягається) подовженням теломер — кінцевих ділянок хромосом — за допомогою генної терапії. Теломери у тварин, включаючи і людей, з віком зменшуються. Коли теломери стають надто короткими, клітини перестають ділитися, що, як вважається, може служити причиною старіння та смерті. Американські медики вважають, що, знову наростивши теломери, вони зможуть уповільнити чи зупинити старіння, або навіть повернути його назад.

У цієї методики є і зворотний бік: скорочення теломер може захистити клітини від неконтрольованого поділу, тобто раку. Терапію, яку пропонує Libella Gene Therapeutics, ніколи не випробовували, її не схвалили американські офіційні органи. Щоб обійти цю перешкоду, лікування будуть проводити не в США, а в Колумбії. По суті, це буде експеримент на людях, і за цей експеримент охочі продовжити собі життя заплатять компанії по мільйону доларів кожен.