Instagram блокує за жіночі соски (досі). Користувачі обурюються, але соцмережа не хоче нічого змінювати — переказуємо матеріал NYТ

Автор:
Юліана Скібіцька
Дата:
Instagram блокує за жіночі соски (досі). Користувачі обурюються, але соцмережа не хоче нічого змінювати — переказуємо матеріал NYТ

Артем Марков / «Бабель»

Правила Instagram забороняють публікувати пости з жіночими сосками — таким чином соцмережа зберігає свій рейтинг 12+. При цьому на чоловічі соски заборона не поширюється. Художники і фотографи навчилися обходити це правило і тиснуть на Facebook та Instagram, вимагаючи відмінити заборону. Але таке рішення може виявитися занадто радикальним для Кремнієвої долини — переказуємо матеріал The New York Times.

Instagram дозволяє публікувати сміливі фотографії, зокрема й легку еротику. Але будь-яке зображення жіночих сосків блокується. При цьому можна постити рубці після операцій або як жінка годує грудьми — соцмережа дозволила це у 2014 році. Instagram пояснює, що такі пости підвищують грамотність користувачів. Такої ж політики дотримується і компанія Facebook, якій належить Instagram.

Глава відділу публічної політики Instagram Карина Ньютон стверджує, що соцмережа не намагається навʼязати суспільству «правильний погляд на соски». Instagram не знає, чи погоджувалися люди, щоб їхні соски публікували. З цієї ж причини не можна публікувати крупний план статевих органів або сідниць. Але саме соски викликають запеклий спір серед користувачів. Художники і фотографи називають заборону «цензурою в мистецтві». Вони прикривають соски фарбою, волоссям, пелюстками квітів, келихами, жувальною гумкою, сумочками і навіть шпателями.

За хештегом #FreeTheNipple (волю соскам) у соцмережі можна знайти сотні фотографій із жіночими сосками. Instagram відстежує такі пости та видаляє їх. Це гра в кішки-мишки, де за кішку Instagram — завжди виграє, тому що має штучний інтелект і півтори тисячі людей, які моніторять пости.

Кампанію на захист жіночих сосків в Instagram підтримували багато знаменитостей, зокрема Ріанна та Майлі Сайрус, але розпочали її художники. Представники соцмережі зустрілися з ними, уважно вислухали побажання, але не захотіли йти назустріч. Компанія заявила, що дотримується певних соціальних рамок. «Якби ви йшли вулицею у Нью-Йорку, ви б не побачили в рекламі оголених сосків», — пояснив один із працівників.

Але на чоловічі соски заборона не поширюється — тому користувачі обманюють соцмережу, публікуючи жіночі груди з чоловічими сосками. В Instagram кажуть, що існують критерії, за якими технології та живі люди визначають, чоловічим чи жіночим є сосок. Але у соцмережі визнають, що система недосконала: «Інколи ми не можемо точно визначити, який це сосок, і помиляємося».

Окреме питання — це соски трансґендерів. Що робити, якщо людина публікує фотографію топлес, але вона вже не вважає себе жінкою? Що робити, якщо чоловік змінив стать? Адже тоді анатомічно його соски чоловічі. В Instagram кажуть, що якщо людина ідентифікує себе як небінарна, її соски можна показувати. А ось фотографії з оголеними сосками трансґендерів теж видалятимуть.