Бойовики мексиканського наркокартелю вбили девʼять американських мормонів — жінок і дітей із громади Лебарон. У неї довга й непроста історія

Автори:
Гліб Гусєв, Сергій Пивоваров
Дата:

У понеділок, 4 листопада, на півночі Мексики вбили девʼятьох американців — членів однієї з найстаріших мормонських громад; загинули три жінки й шестеро дітей. Основна версія події: членів громади розстріляли бойовики наркокартелю. Мормонські громади в Мексиці вже кілька десятків років конфліктують з місцевою організованою злочинністю. Цей конфлікт загострився ще наприкінці нульових, коли картель «Сіналоа» взяв під контроль американський кордон. Історія мормонських громад у Мексиці налічує сто років — у 1920-х вони оселилися там, щоб зберегти традицію багатожонства. Вихідцем саме з такої громади є Мітт Ромні — шанований американський сенатор, кандидат у президенти від Республіканської партії на виборах 2012 року. Були в цих громадах і свої відступники: Ервіль Лебарон зі своїми 13-ма дружинами у 1970-х заснував фундаменталістську секту й організовував страти «невірних». Зараз мексиканські мормони стали жертвою війни, яку місцеві наркокартелі ведуть понад 10 років з поліцією, армією та Національною гвардією — і виграють.

На півночі Мексики вбили девʼятьох американців — членів однієї з найстаріших мормонських громад. Загинули три жінки й шестеро дітей

Уранці 4 листопада три автомобілі виїхали караваном із селища Ла-Мора, розташованого в горах на північному сході мексиканського штату Сонора, що межує з американським штатом Аризона. Машини вели три жінки: Дафна Ленгфорд, Ніта Міллер і Кристина Ленгфорд — дві з них їхали до родичів у штат Чіуауа, одна — забрати свого чоловіка з аеропорту міста Фенікс. Разом з ними їхали чотирнадцять їхніх дітей, найстаршому з яких виповнилося 14 років, наймолодшому — сім місяців.

Автівки проїхали близько 20 кілометрів гірською дорогою й потрапили в засідку: їх обстріляли з автоматів, одну з машин спалили. Три жінки та шестеро дітей загинули. З цієї засідки врятувався найстарший — чотирнадцятирічний Кайлі Ленгфорд, проте йому прострелили ногу. Його брат, тринадцятирічний Девін Ленгфорд, допоміг сховатися своїм пʼятьом братам і сестрам і вирушив назад, по допомогу. Через вісім годин на місце вбивства приїхали родичі та поліція.

Ла-Мора входить до мормонської громади Бавіспе — однієї з восьми мормонських громад, розкиданих у мексиканських штатах Сонора та Чіуауа. Загиблі їхали на весілля до родичів в іншу громаду, яка називається Лебарон — за іменем її патріарха-засновника Джоела Франкліна Лебарона. Його (дуже далеким) нащадком є Хуліан Лебарон — відомий мексиканський активіст, який уже багато років закликає владу активно воювати з місцевими наркокартелями. Усі загиблі були його родичами.

Одна з головних версій події — членів громади розстріляли саме наркоторговці, можливо, помилково.

Місце засідки, в яку потрапили три автомобілі з мормонськими сім'ями.

Google Maps

Родина Лебарон та інші мормонські громади Мексики кілька десятків років конфліктують з мексиканськими наркокартелями. Членів цієї родини вже викрадали та вбивали

Мормонська громада Лебарон не вперше зазнає насильства від наркокартелів. У 2009 році бойовики викрали брата Хуліана Лебарона — 10-річного Еріка Лебарона, і вимагали мільйон доларів викупу. Тоді Бенджамін Лебарон, старший брат Хуліана та Еріка, організував озброєні патрулі для захисту громади й очолив численні акції протесту. Він вимагав, аби місцева влада та поліція захистили його сімʼю. Через тиждень Еріка звільнили без викупу. А через кілька місяців Бенджаміна Лебарона вбили разом з його зятем. Пізніше за їхнє вбивство заарештували наркобарона Хосе Родольфо Ескаеду.

Бенджамін Лебарон (ліворуч) і його зять Луїс Відмар (праворуч), убиті бойовиками наркокартелю в 2009 році.

Фото з архіву сімʼї Лебарон

У 2010 році Хуліан Лебарон опублікував «петицію до мексиканського народу» і закликав його боротися з наркокартелями. У 2011-му через погрози від картелів федеральна влада направила 90 працівників поліції захищати громаду Лебарон. На початку цього року новий уряд Мексики зняв захист. Наступного дня після вбивства, 5 листопада, Хуліан Лебарон повідомив, що наркокартелі нещодавно знову погрожували громаді.

Мормони оселилися в Мексиці, щоб зберегти багатожонство. Історія громади Лебарон налічує сто років, протягом яких було всіляке, зокрема й насильство. Один з навідоміших її членів у 1970-х заснував фундаменталістську секту й організовував страти «невірних»

Родина Лебарон — одна з найстаріших мормонських громад, родичі Джозефа Сміта, засновника Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів. Наприкінці XIX століття мормони в США відмовилися від практики багатожонства. Після цього деякі ортодокси, які бажали зберегти полігамію, почали переселятися до північної Мексики. Одним із таких був Альма Даєр Лебарон. У 1920-х він разом зі своїми дружинами та дітьми перебрався в муніципалітет Галена на півночі мексиканського штату Чіуауа й заснував тут поселення Colonia LeBaron. З часом воно переросло в велику громаду, де сьогодні живуть близько трьох тисяч людей.

На початку 1950-х громаду очолили двоє синів Альми — Джоел і його молодший брат Ервіль. У 1972 році брати посварилися й Ервіль заснував власну фундаменталістську мормонську секту в Каліфорнії — туди входили його 13 дружин і 54 сини та доньки. Ервіль сповідував один із давніх принципів мормонського фундаменталізму: «спокута кровʼю», згідно з яким убивав «грішників».

Однією з перших жертв Ервіля став його брат Джоел. Потім, протягом 1970-х, Ервіль наказував убивати глав інших полігамних спільнот, які відмовилися до нього приєднатися, та членів сімʼї, які покинули секту. У 1979 році його заарештували й засудили до довічного увʼязнення. У 1981 році Ервіль Лебарон помер у вʼязниці. Перед смертю він написав власну «біблію», у якій був список «відступників».

Ервіль Лебарон після арешту в Техасі в 1979 році.

FBI

Протягом 1980-х послідовники Ервіля вбивали людей з цього списку. На їхньому рахунку близько 30 вбивств у США та Мексиці, тіла деяких жертв так і не вдалося знайти. До 1992 року шістьох членів секти засудили за вбивства. Серед них були сини Ервіля Гебер, Дуглас та Аарон, а також одна з його дружин, Вонда. Дочка Лебарона Жаклін — у розшуку, ФБР обіцяє 20 тисяч доларів за інформацію про її місце перебування.

Уже дванадцять років наркокартелі відкрито воюють у Мексиці з поліцією, Національною гвардією, армією та силами самооборони

Мексиканські наркокартелі вийшли на перший план у 1990-х, після того, як пішли в небуття два найбільших колумбійських наркокартелі — «Медельїн» та «Калі». Станом на середину нульових вони вже контролювали практично весь імпорт кокаїну в Сполучені Штати. До 2010-го найбільший з них, «Сіналоа», після довгої і кровопролитної війни з конкурентами взяв під контроль територію вздовж американського кордону. Саме «Сіналоа» контролює територію, де розстріляли сімʼї мормонів.

Родичі працівників поліції, загиблих у засідці бойовиків наркокартелю в місті Кульякан провінції Сіналоа, 20 листопада 2008 року.

Don Bartletti / Los Angeles Times via Getty Images

Повномасштабну війну наркокартелям оголошували три останніх мексиканських президенти. Вони пʼять разів реформували поліцію й чотири рази заново створювали елітні військові підрозділи боротьби з наркотиками — коли їхні попередники корумпувались. Лідера картелю «Сіналоа» Хоакіна «Ель Чапо» Гусмана заарештували в 2016-му й через рік екстрадували до США. Його місце посіли сини — Айван Гусман та Овідіо «Ель Ратон» Гусман.

Сімнадцятого жовтня 2019 року Овідіо Гусмана затримали спецпризначенці Національної гвардії в місті Кульякан. Після цього озброєні бойовики картелю під командуванням Айвана Гусмана взяли під контроль центр міста, захопили вісім бійців спецпідрозділу в заручники та змусили відпустити Овідіо.

Після вбивства трьох мормонських сімей президент Дональд Трамп запропонував допомогу президентові Мексики Андресу Мануелю Лопесу Обрадору і сказав, що «для того, аби перемогти армію, потрібна армія».