Нова команда МОЗ два тижні воює зі старою. Міністр Скалецька обіцяє звільнити всіх неефективних працівників, мирити сторони довелося прем’єр-міністру

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Нова команда МОЗ два тижні воює зі старою. Міністр Скалецька обіцяє звільнити всіх неефективних працівників, мирити сторони довелося прем’єр-міністру

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

З кінця вересня в Міністерстві охорони здоров’я воюють нова і стара команди — умовна «команда Скалецької» з умовною «командою Супрун». Перша команда незадоволена роботою деяких працівників, друга заявляє про тиск і згортання реформи. Конфлікт став публічним, коли заступник міністра Михайло Загрійчук запропонував керівниці Директорату медичних послуг Оксані Сухоруковій звільнитися за власним бажанням. У відповідь незадоволені працівники звернулися до прем’єра Гончарука, а міністр Зоряна Скалецька пообіцяла провести аудит і звільнити всіх неефективних співробітників. У конфлікт довелося втрутитися прем’єр-міністру — Олексій Гончарук особисто зустрівся зі сторонами конфлікту та попросив їх домовитися. Кореспондентка theБабеля Катерина Коваленко поговорила з усіма сторонами конфлікту та розповідає, що відбувається у відомстві.

Конфлікт між новою і старою командами розпочався 23 вересня. Заступник міністра Михайло Загрійчук попросив звільнитися Оксану Сухорукову, яка з листопада 2018 року працює в МОЗ керівницею Директорату медичних послуг. Він сказав, що у них різні погляди на медичну реформу, але не пояснив, у чому саме полягають розбіжності. Наступного дня керівниця Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Ірина Литовченко опублікувала заяву від державних службовців МОЗ про згортання реформи, тиск на колектив і політичні репресії з боку нового керівництва. Звернення адресували прем’єр-міністру Олексію Гончаруку. Того ж дня державний секретар МОЗ Артем Янчук наказав провести оцінювання всіх державних службовців міністерства. Міністр Зоряна Скалецька назвала це аудитом і пообіцяла залишити в МОЗ тільки ефективних працівників.

Михайло Загрійчук, Оксана Сухорукова, Артем Янчук, Зоряна Скалецька

УНІАН; МОЗ

Радник Скалецької Дмитро Раімов розповів theБабелю, що аудит у МОЗ уже розпочався та завершиться до кінця року. Він стверджує, що саме аудит став причиною невдоволення Сухорукової та Литовченко, які нібито бояться отримати погану оцінку. «Я пов’язую це тільки з одним. Міністр вирішила оцінити ефективність кожного працівника, і люди, які вважають себе не дуже результативними, але хочуть залишитися красивими, почали займатися медійною історією», — сказав Раімов.

Насправді в аудиті немає нічого нового. Згідно з наказом, який є в розпорядженні theБабеля, йдеться про «оцінювання результатів службової діяльності державних службовців». За словами джерел theБабеля у міністерстві, це щорічні оцінювання. Процедура їхнього проведення прописана в постанові Кабміну від 23 серпня 2017 року. Звичайних працівників оцінюють їхні безпосередні керівники, а тих — директори директоратів. Як розповіло джерело theБабеля в МОЗ, оцінювання навряд призведе до звільнень, оскільки керівники здебільшого задоволені роботою своїх підлеглих.

Оцінювання можуть не пройти тільки Литовченко та Сухорукова, вважає джерело theБабеля в міністерстві. Їх має оцінювати державний секретар Артем Янчук і профільний заступник міністра або сама Скалецька. «У Міністерстві охорони здоров’я наразі немає розподілу повноважень, усі автоматично підпорядковані міністру. Тому оцінюватимуть міністр і державний секретар», — вважає Литовченко.

Держсекретар Артем Янчук працює в МОЗ із 2017 року, він прийшов на цю посаду за конкурсом і був призначений при Уляні Супрун. Джерело theБабеля стверджує, що для Янчука Литовченко і Сухорукова «симпатичніші за нову політичну команду», але результат оцінювання залежатиме «від обставин». За процедурою, вони зі Скалецькою даватимуть спільний висновок. Сама Литовченко вважає, що підстав для поганої оцінки немає. «У мене є дуже чіткі показники ефективності. Вони всі виконані. Там [у формі для оцінювання] немає якісних характеристик і оціночних суджень, лише за фактом — виконано або не виконано», — сказала вона. Завдання для директоратів визначалися ще в грудні минулого року, змінити їх зараз не можна.

З наказу:

  1. керівники мали отримати форми для оцінювання підлеглих

  2. працівники подають звіти безпосереднім керівникам

  3. працівники подають результати виконаних завдань

  4. керівники проводять оціночні співбесіди з підлеглими та протягом трьох днів повідомляють працівників про результати оцінювання

  5. керівники подають висновки до Департаменту управління персоналом

  6. Департамент управління персоналом і Департамент з фінансово-економічних питань, бухгалтерського обліку та фінансової звітності готує проєкт наказу про затвердження результатів оцінювання

Радник Скалецької Дмитро Раімов стверджує, що керівництво МОЗ уже отримало попередні результати оцінювання працівників. За його словами, вони «не дуже задовільні», а навпроти деяких завдань стоять нулі. Про кого саме йдеться, він не уточнив. При цьому, згідно з наказом, оцінювання триватиме до 27 листопада, а остаточні результати будуть готові лише в першій половині грудня.

Врегульовувати ситуацію в МОЗ довелося Олексію Гончаруку. Він зустрівся зі Скалецькою, Литовченко та Сухоруковою у суботу, 5 жовтня. У пресслужбі Гончарука відмовилися коментувати розмову; інші сторони підтвердили, що йшлося про налагодження ситуації в МОЗ. «Ми озвучили всі питання до нього [Гончарука], він просив нас налагодити діалог, надати міністру всі скарги письмово. Ми надали, вчергове. Тепер нас помітили», — сказала Литовченко. Скалецька викликала її та Сухорукову на окремі зустрічі в МОЗ уже у вівторок, 8 жовтня, — це були їхні перші особисті розмови з початку конфлікту.

Скалецька також запросила до МОЗ спеціалістів із Національної асоціації медіаторів, «щоб налагодити діалог у колективі». За словами Раімова, вони можуть приїхати вже цього тижня. Медіатори повинні «подружити» сторони: заступника міністра Михайла Загрійчука та голів директоратів Ірину Литовченко та Оксану Сухорукову. «Медіатор — це такий собі психіатр, який запитує, а чим вас образили, а чому ви вважаєте, що це щось особисте? Досить проста робота — знайти точку дотику з колективом», — сказав він. Реального конфлікту радник міністра в МОЗ не бачить і називає ситуацію «емоційно-особистісним» непорозумінням.