В імʼя отця і сина. Конгрес США отримав секретні меморандуми Рудольфа Джуліані у справі Джо і Хантера Байденів. Це переказ його розмов з Шокіним і Луценком — і ось що в них міститься

Автори:
Марія Жартовська, Оксана Коваленко, Гліб Гусєв
Дата:
В імʼя отця і сина. Конгрес США отримав секретні меморандуми Рудольфа Джуліані у справі Джо і Хантера Байденів. Це переказ його розмов з Шокіним і Луценком — і ось що в них міститься

Teresa Kroeger / Getty Images; Drew Angerer / Getty Images; «Бабель»

У палаті представників США триває розслідування, яке ведуть члени Демократичної партії. Вони зʼясовують, чи хотів Дональд Трамп використати українських чиновників, щоб знайти компромат на Джо Байдена — свого головного суперника на майбутніх президентських виборах. Наприкінці тижня фокус розслідування змістився на суть звинувачень на адресу Байдена. Генеральний інспектор (аудитор) Держдепу США передав у Сенат і палату представників два меморандуми, де ці звинувачення описані. Меморандуми містять переказ розмов Рудольфа Джуліані з двома керівниками української Генпрокуратури: Віктором Шокіним і Юрієм Луценком. Ще на початку року Рудольф Джуліані передав ці меморандуми в Білий Дім. На них, судячи з усього, і спирався президент Дональд Трамп у телефонній розмові з президентом Володимиром Зеленським. Обидва меморандуми опинилися в розпорядженні кореспондентів theБабеля Марії Жартовської та Оксани Коваленко. Коротко передаємо їхній зміст.

Наприкінці січня 2019 року адвокат президента США Рудольф Джуліані говорив з двома керівниками української Генпрокуратури. З ексгенпрокурором Віктором Шокіним він розмовляв телефоном, а з тодішнім генпрокурором Юрієм Луценком провів особисту зустріч. За підсумками телефонної розмови і зустрічі склали два меморандуми — у них згадано учасників та коротко переказано зміст розмов.

Пізніше Рудольф Джуліані передав ці два меморандуми в Білий Дім, звідти вони потрапили до держсекретаря Майкла Помпео, від нього — до головного юриста Держдепу, а від нього в травні 2019 року — в Офіс генерального інспектора. Офіс генерального інспектора є незалежним підрозділом Держдепу та стежить за тим, щоб співробітники Держдепу не порушували закон.

Другого жовтня генеральний інспектор передав ці меморандуми членам палати представників і Сенату США — у комітети з міжнародних справ, з розвідки й інші. Цього тижня в комітетах відбудуться слухання щодо цієї теми. Члени комітетів збираються опитати пʼятьох американських чиновників, які курирували Україну.

Телефонну розмову і зустріч з українськими прокурорами Рудольф Джуліані проводив в офісі своєї консалтингової фірми. Під час розмови з Шокіним, крім самого Джуліані, були присутні Ігор Фруман, Лев Парнас і Джордж Бойл — директор з розслідувань фірми. Вони ж були присутні на зустрічі Рудольфа Джуліані з Юрієм Луценком. Луценка також супроводжували народний депутат «Блоку Петра Порошенка» Гліб Загорій і прокурор Криму Гюндуз Мамедов.

Основною темою розмови і зустрічі був головний конкурент Дональда Трампа на майбутніх президентських виборах Джо Байден і його звʼязок з газовидобувною компанією Burisma Holdings. Власник компанії фігурував у пʼяти кримінальних справах, які вела ГПУ. Донедавна Хантер Байден, син Джо Байдена, входив до складу ради директорів компанії.

За словами Віктора Шокіна, на нього тиснули, щоб він «заморозив» розслідування: спочатку посол США Джеффрі Пайєтт, а потім президент Петро Порошенко — і робили вони це в інтересах Джо Байдена. Зі свого боку Юрій Луценко розповів про банківські платежі від Burisma Holdings на користь Хантера Байдена особисто та на користь консалтингової компанії Rosemont Seneca Bohai (RSB), в якій Хантер Байден деякий час був партнером. За словами Юрія Луценка, платежі на користь RSB провели за лобістські послуги самого Джо Байдена, а не його сина.

Важливо зазначити, що ані Віктор Шокін, ані Юрій Луценко не надали прямих доказів того, що Джо Байден або Хантер Байден вчинили щось протиправне. Віктор Шокін описує інтереси Джо Байдена зі слів Петра Порошенка й особливим чином інтерпретує слова Джеффрі Пайєтта про те, що розслідування потрібно вести з особливою ретельністю, «у білих рукавичках». Юрій Луценко розповів про платежі компанії на користь члена ради директорів цієї компанії — тобто по суті звичайну компенсацію за роботу. Те, що платежі проводили за лобістські послуги саме Джо Байдена, а не його сина Хантера, Луценко стверджував, не наводячи доказів. (Згодом, вже після того як історія Байденів потрапила в пресу, Юрій Луценко кілька разів уточнював, що Джо Байден і Хантер Байден українські закони не порушували.)

Ось основні тези меморандуму Джуліані за результатами розмови з ексгенпрокурором Віктором Шокіним

Учасники розмови: адвокат президента США Рудольф Джуліані, ексгенпрокурор Віктор Шокін, посередники Ігор Фруман і Лев Парнас. І директор з розслідувань Джордж Бойл.

«Бабель»

  • Шокін обіймав посаду генерального прокурора з 2015-го по квітень 2016 року, «його звільнили за запитом Джозефа Байдена — віцепрезидента США».
  • Ще заступником генпрокурора Шокін був залучений в розслідування справи колишнього міністра екології Миколи Злочевського. Було встановлено, що Злочевському належить компанія Burisma Holdings, зареєстрована на Кіпрі. Було щонайменше пʼять кримінальних проваджень, де згадувалося прізвище Злочевського. Головне — про незаконну видачу ліцензій на видобуток газу і нафти.
  • Розслідування вели за фактами: 1) відмивання грошей; 2) отримання активів шляхом корупційного підкупу; 3) виведення з України близько 23 мільйонів доларів; 4) дві компанії Злочевського отримали дозволи на розробку газових родовищ, коли Злочевський був у владі; 5) Злочевський приховав, що був власником двох компаній.
  • У 2014 році Злочевський призначив у раду директорів компанії Burisma Хантера Байдена — сина віцепрезидента Джозефа Байдена; Джозефа Блейда — колишнього співробітника ЦРУ, який працював в антитерористичному відділі; Олександра Квасневського — колишнього президента Польщі; Девона Арчера — сусіда по кімнаті Крістофера Хайнца, пасинка держсекретаря (тоді) Джона Керрі.
  • Розслідування зупинили, тому що українська влада боялася США. Шокін продовжував розслідування, але у червні-липні 2015 року посол США Джеффрі Пайєтт сказав йому, що розслідування має бути максимально акуратним, що, на думку Шокіна, означало «нічого не робити». Десь у вересні 2015 року Пайєтт у своєму виступі в Одесі заявив, що ці справи не розслідували правильно і що Шокін може бути корумпованим.
  • У 2014 році Злочевський був у Великій Британії, яка заморозила 23 мільйони доларів у банку BNP, які йому належали. Шокін заявив, що через «підроблені документи» гроші розморозили ще до того, як він став генпрокурором. Це змусило Шокіна вивчити справи. Було кілька публікацій у пресі про те, що ці справи намагалися закрити за хабарі. У квітні 2016 року Шокіна звільнили з посади генпрокурора. А в листопаді 2016 року справи закрив прокурор Юрій Луценко.
  • У лютому 2016 року ГПУ надсилала запити з приводу багатьох людей, які перебувають в Україні. ГПУ надсилала запити і про Хантера Байдена, але так і не отримала жодної відповіді. ГПУ припускала, що Хантер Байден отримував зарплату, комісійні та додатково один мільйон доларів.
  • Президент Петро Порошенко сказав Шокіну припинити розслідування щодо компанії Burisma, оскільки це не в інтересах Джо і Хантера Байденів. Шокіна викликали в офіс Порошенка, там йому сказали, що через це розслідування Джо Байден затримав один мільярд доларів американської допомоги Україні. А у квітні 2016 року Порошенко викликав Шокіна і заявив, що повинен його звільнити. За словами Шокіна, Байден сказав Порошенку, що у нього були докази корумпованості Шокіна. Шокіна звільнили у квітні 2016 року, і через півтора місяця Україна отримала американську допомогу.
  • Шокін також вважає, що посол США в Україні Марі Йованович відмовила йому в американській візі. Він стверджує, що вона близька до Байдена. Він також заявив, що народний депутат Сергій Лещенко оприлюднив витік з СБУ про «чорну бухгалтерію» Манафорта.

Ось основні тези меморандуму Джуліані за результатами зустрічі з тодішнім генпрокурором Юрієм Луценком

Учасники зустрічі: адвокат президента США Рудольф Джуліані, ексгенпрокурор Юрій Луценко, посередники Ігор Фруман і Лев Парнас. Також директор з розслідувань Джордж Бойл, депутат БПП Гліб Загорій, прокурор Криму Гюндуз Мамедов.

«Бабель»

  • Зустріч відбулася 25 і 26 січня 2019 року. Луценко говорив про корупцію в Україні. Його супроводжували Гліб Загорій, Гюндуз Мамедов, Лев Парнас та Ігор Фруман. Також були присутні Рудольф Джуліані та Джордж Бойл.
  • Луценко з 2007 по 2010 рік очолював МВС, його посадили в тюрму на два з половиною роки — і це було політичне переслідування. ГПУ наглядає за справами Національної поліції, Державної фіскальної служби, СБУ, а також може розслідувати справи.
  • Генпрокуратура повернула в бюджет України кілька мільярдів доларів і отримала 2 657 судових вироків у корупційних справах. В Україні існує Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), яка наглядає за справами Національного антикорупційного бюро (НАБУ). НАБУ розслідує корупцію «публічних фігур» — від мерів і вище.
  • Чинний посол США Джеффрі Пайєтт захищає САП і НАБУ. Це хороші організації, але у них жахливі керівники. САП і НАБУ перебувають під «контролем» ГПУ суто формально, Луценко навіть не має права питати, над чим вони працюють.
  • Колишній генпрокурор України Віктор Шокін — чесна людина.
  • Луценко вивчив кримінальні справи, про які говорив Шокін і в яких фігурує Burisma Holdings. Хантер Байден отримав від неї мільйони доларів компенсації. На думку Луценка, з них 900 тисяч компанія Rosemont Seneca отримала за лобістські послуги саме Джо Байдена.
  • Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт рекомендував створити спеціальний орган, який би розслідував справи топкорупціонерів. 25 вересня 2015 року він розкритикував ГПУ на бізнес-форумі в Одесі. Концепцію НАБУ розробив Джордж Кент — тодішній заступник посла США, нинішній заступник помічника держсекретаря США. Орієнтовно, САП і НАБУ сформували в жовтні 2014 року.
  • У 2010 році була створена система з 500 компаній, щоб виводити гроші з України, відмивати їх і переказувати на рахунки бенефіціарів. Усі ці компанії очолював один фінансовий директор. 20—40 з цих компаній були підставними. 23 компанії були зареєстровані в офшорах. Дві з них отримали сім мільярдів доларів і розмістили їх в американському інвестиційному фонді Templeton Fund. Частину грошей, що проходили через цю систему, вдалося повернути.
  • Біля будинку колишнього заступника глави СБУ знайшли «чорну бухгалтерію» Партії регіонів зі списком людей, які отримували платежі, загалом 10—12 аркушів записів. Луценко навів приклад платежу — три мільйони доларів за голосування за проєкт держбюджету депутату українського парламенту.
  • Про те, що імʼя Пола Манафорта міститься у «чорній бухгалтерії», заявив нардеп БПП Сергій Лещенко. Лещенко тісно спілкувався з послом США Марі Йованович. Через кілька тижнів після того, як «чорну бухгалтерію» оприлюднили, НАБУ почало розслідування.
  • У перший тиждень своєї роботи генеральним прокурором Луценко зустрівся з послом США Марі Йованович, вона попросила його закрити три кримінальні провадження, зокрема проти Лещенка.
  • Глава НАБУ підтвердив, що імʼя Манафорта є в «чорної бухгалтерії», але у графі, де він мавв розписатися, його підпису немає. У «чорній бухгалтерії» вказаний банківський платіж з Киргизстану на імʼя Манафорта. НАБУ підтвердило журналістам, що у «чорній бухгалтерії» згадується імʼя Манафорта.
  • Голова САП Назар Холодницький і голова НАБУ Артем Ситник не люблять один одного. Під час антикорупційного семінару в Панамі Холодницький запитав Ситника, чому той вважає, ніби в «чорній бухгалтерії» Партії регіонів немає підпису Манафорта. Ситник відповів, що хоче, щоб Гілларі [Клінтон] перемогла.