Поліція поза політикою, боротьба з домашнім насильством та вуличною злочинністю. Новий голова Нацполіції Ігор Клименко дав велике інтервʼю «Лівому берегу» — короткий переказ

Автор:
Ріта Дудіна
Дата:
Поліція поза політикою, боротьба з домашнім насильством та вуличною злочинністю. Новий голова Нацполіції Ігор Клименко дав велике інтервʼю «Лівому берегу» — короткий переказ

Пресслужба Кабінету міністрів України

Двадцять четвертого вересня голова Національної поліції Сергій Князєв подав у відставку. Наступного дня парламент призначив на його місце Ігоря Клименка, який до цього був заступником Князєва. Сьомого жовтня видання «Лівий берег» опублікувало велике інтервʼю з Клименком. Він розповів, як зміняться взаємини працівників поліції з громадянами, що й коли варто легалізувати в Україні та як у сімʼях почнуть боротися з домашнім насильством. Коротко переказуємо інтервʼю.

Хто такий Ігор Клименко?

  • Ігор Клименко служить в МВС із 1998 року. Брав участь у миротворчій операції на території колишньої Югославії, а в 2014 році — в антитерористичній операції на Донбасі. Реформував Нацполіцію у співпраці з іноземними партнерами.

    У 2018 році Клименко задекларував житловий будинок на 118 квадратних метрів у Бориспільському районі Київської області, чотири квартири, два автомобілі та автобус. За минулий рік Клименко заробив на посаді заступника голови Нацполіції понад 1,2 мільйона гривень.

Про своє призначення

Зустріч з Арсеном Борисовичем [Аваковим] відбулася буквально за день до призначення [Аваков запросив Клименка на посаду]. Він сказав, що це була планова ротація, не більше того. Міністр давно мене знає, знає мої якості та як я працюю.

Про розвиток поліції

Обраний курс міняти не збираюся. Система прийому заяв і скарг громадян має бути вдосконалена. Я буду припиняти фальсифікації, спроби залишити без розгляду звернення громадян. Я хочу, щоб усі служби Національної поліції працювали в єдиній системі: слідство, підрозділ кримінального блоку, підрозділ превенції. Нас хвилює [і] некомплект у патрульній поліції, тому що це фундамент. Найважливіший напрям — так званий перший мотиваційний пакет МВС — [дасть] можливість працівникам поліції отримати житло. Суть така: вони сплачують близько 60% вартості житла, Нацполіція компенсує до 40% місячного платежу. Ми читаємо, що пишуть про організацію роботи наші працівники, рядові правоохоронці. Я хочу дати їм зворотний звʼязок.

Про недоліки реформи поліції

[Їх два. Перший —] вулична злочинність. З профілактикою саме цього напрямку в нас проблеми. Тому підрозділи кіберполіції, кримінального блоку та превенції будуть спрямовані на боротьбу з цим. Друге — напевно недостатню увагу приділяли взаєминам з місцевими органами самоврядування. З допомогою наших зарубіжних партнерів ми організували відбір та навчання офіцерів. І люди, які пішли працювати в обʼєднані громади, показують хороші результати.

Про боротьбу з сімейним насильством

У 2017-му ми запустили в трьох регіонах [Дарницький район Києва, Малиновський район Одеси і місто Сєвєродонецьк у Луганської області] пілотний проєкт під умовною назвою «Поліна» [«Поліція проти насильства»]. Це групи реагування, які обслуговують виключно виклики з домашнього насильства. Результати роботи таких груп — вражаючі [до 19 січня 2018 року підрозділ 1 692 рази виїхав на виклики стосовно сімейного насильства; з квітня до грудня 2017 року 135 жінок, які постраждали від сімейного насильства, назвали роботу підрозділу якісною]. Тому прийнято рішення запустити цей проєкт в усіх регіонах України. Це будуть перші 45 екіпажів. Ми плануємо спільно з іноземними партнерами запровадити загальнонаціональну базу даних із системою синіх, жовтих і червоних карток — відповідно до рівня насильства в сімʼї. І наявність у досьє агресора таких карток для жінки, яка перевищила самооборону, повинна значно помʼякшувати її вину при розгляді справи [наприклад, якщо жінка під час самозахисту вбʼє чи завдасть тяжких травм своєму чоловікові, який має кілька червоних карток, суд це врахує і призначить менший тюремний термін].

Про боротьбу з наркоторгівлею

У нас є напрацювання. Але потрібні спільні зусилля та [бажання] співпраці з боку місцевої влади. Ми не можемо ходити зі щіточками й зафарбовувати, образно кажучи, стіни [йдеться про посилання на Telegram-канали, де продають наркотики]. Я гарантую, що жоден начальник поліції не буде проїжджати вулицями, бачити ці написи й не реагувати на них.

Про легалізацію

  • зброї: [починати] після того, як закінчаться бойові дії й не буде постійного джерела надходження нелегальної зброї, зате зʼявиться змога належно контролювати легальну;
  • проституції: якщо на державному рівні буде прийнято цивілізоване законодавче рішення з легалізації проституції, напевно, так [треба легалізувати]. Тому що ми все одно цієї проблеми не позбудемося;
  • легких наркотиків [імовірно, йдеться про канабіс]: вважаю, суспільство поки що до цього не готове;
  • грального бізнесу: повинен бути в руках держави й чітко контролюватися нею.

Про роботу працівників поліції після укрупнення районів

Правоохоронець повинен бути своєю людиною для кожного громадянина в територіальній громаді. Після укрупнення районів на місцях залишаться поліцейські станції. Ми збільшимо кількість поліцейських офіцерів громади, бо громад буде, думаю, не менш ніж тисяча, а в них по пʼять-шість населених пунктів. Якщо територіальна громада обʼєднує шість населених пунктів з відстанню 15—20 кілометрів між ними та населенням 10—20 тисяч людей, то одного поліцейського буде точно мало.

Про застосування сили до громадян

Право на застосування сили в країні має виключно Національна поліція. У нас усі шоломи ідентифіковані, з номерами. Кожен працівник поліції має особистий номерний жетон. Маркування обовʼязкове для всіх, за винятком проведення спецоперацій.

Про участь у політиці

Поліція в політиці брати участі не буде. Я можу гарантувати зі свого боку, що Національна поліція буде неупереджено та чітко діяти згідно з законом. Чоловік, який посадив урожай, повинен його зібрати. Якщо за законом земля належить [певній] людині, ми будемо захищати права цієї людини.