Що не влада буде робити в перші місяці роботи Ради. Спойлер — боротися зі спадщиною Супрун, кнопкодавами і, звичайно ж, маленькими зарплатами

Автори:
Марія Ульяновська, Марія Жартовська
Дата:
Що не влада буде робити в перші місяці роботи Ради. Спойлер — боротися зі спадщиною Супрун, кнопкодавами і, звичайно ж, маленькими зарплатами

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Двадцять девʼятого серпня почне роботу Верховна Рада IX скликання. Більшість у ній на виборах вперше в історії незалежної України дісталася одній партії — «Слузі народу» (СН). Її фракція вже отримала керівні посади в ключових комітетах і в перший день роботи Ради, за словами джерел у парламенті, планує призначити премʼєр-міністра та, якщо вдасться, сформувати Кабмін. Що в день тріумфу СН і наступні кілька місяців будуть робити чотири інші фракції — «Опозиційна платформа — За життя», «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Голос» — нам розповіли чотири новообраних депутати.

«Опозиційна платформа — За життя», 43 депутати

Розповідає: співрозмовник у керівництві майбутньої фракції, який побажав залишитися анонімним.

Пріоритети

Головна теза партії: «Ми — за мир». Двадцять девʼятого серпня майбутня фракція планує внести до парламенту законопроєкти про скасування медичної реформи, підтримку чорнобильців і списання боргів за комуналку. Також в ОПзЖ будуть наполягати на ухваленні законопроєкту про особливий статус Донбасу та амністії «для тих, хто не брав участь у злочинах на Донбасі». Ще один проєкт ОПзЖ — одночасне зняття недоторканності з депутатів і президента. Не дивлячись на те, що СН не збирається віддавати посаду віцеспікера «Опозиційній платформі», у партії хочуть просувати туди колишніх нардепок «Опозиційного блоку» Юлію Льовочкіну чи Наталію Королевську.

Приймати у фракцію мажоритарників-самовисуванців або мажоритарників, які потрапили в парламент від «Опозиційного блоку», її представники не збираються.

Стратегія

Фракція буде ситуативно співпрацювати з усіма з принципових для неї питань. Активно атакувати владу опозиціонери поки не планують, і хочуть почекати, поки в середині СН зʼявляться окремі групи, які будуть голосувати врозріз із рішеннями влади. У тому, що такі групи зʼявляться, в ОПзЖ не сумніваються.

Контроль монобільшості

Те, як СН розподілила керівні посади в парламентських комітетах, в ОПзЖ називають спробою узурпації влади. Боротися з цим партія планує через ЗМІ та звернення в правоохоронні органи.

«Батьківщина», 26 депутатів

Розповідає Альона Шкрум (депутатка VIII-го скликання Ради, № 22 у списку партії на виборах 2019 року)

Пріоритети

У перші місяці роботи Ради «Батьківщина» планує реалізувати свою програму «Новий курс». Серед глобальних цілей — медреформа (в. о. міністра охорони здоровʼя Уляну Супрун партія не підтримує), завершення розслідувань розкрадань в «Укроборонпромі» та підвищення рівня життя українців. Для того, щоб це реалізувати, депутати хочуть подати вісім законопроєктів у перші 100 годин роботи Ради. Серед них: законопроєкт про обовʼязкове державне медичне страхування, зрівняння мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, скасування строку позовної давності за злочини на війні та заробляння на ній. Гроші на реформи фракція планує отримати після того, як запрацює закон про деофшоризацію. Партія також підтримує реформу парламенту. Шкрум — співавторка законопроєкту про відповідальність за прогули засідань Ради. Але остаточно впоратися з кнопкодавством, упевнена вона, допоможе тільки сенсорна кнопка.

Стратегія

«Батьківщина» не планує ні з ким обʼєднуватися, але сподівається тісно співпрацювати з СН, якщо більшість буде до неї дослухатися.

Переговори підготовчої групи щодо розподілу комітетів тривають. Лідер СН Дмитро Разумков запропонував опозиції очолити чотири комітети: свободи слова, молоді та спорту, з питань євроінтеграції, з прав людини та деокупації. «Батьківщина» пропонує кандидатури в комітети за «експертним принципом» — фахівців з різних напрямків.

«Батьківщина» відмовилася від посади віцеспікера: у партії впевнені, що опозиції повинні були віддати посаду першого віцеспікера.

Контроль монобільшості

У «Батьківщині» сподіваються на кілька механізмів контролю більшості: просто говорити про порушення, якщо вони будуть; стежити за конституційністю призначень; зробити ефективною «годину запитань до уряду»; писати депутатські запити; використовувати інструмент тимчасових слідчих комісій у Раді.

«Європейська солідарність», 25 депутатів

Розповідає Марія Іонова (депутатка VII-го і VIII-го скликань Ради, № 23 у списку партії).

Пріоритети

Депутати «Європейської солідарності» в новій Раді позиціонують себе амбітно: державниками, які будуть боротися з реваншем проросійських сил. Пріоритетні напрямки роботи фракції масштабні та абстрактні: євроінтеграція, національна безпека й податкова політика. Депутати обіцяють сфокусуватися на ухваленні старих законопроєктів, які вже пройшли перше читання. У політсилі чекають, що в перший день роботи Ради до порядку денного внесуть лише законопроєкти, уже схвалені комітетами.

Стратегія

«Європейська солідарність» готова співпрацювати з усіма фракціями з питань зближення з НАТО та Євросоюзом. Поки що політсила зосередиться на роботі в комітетах. Місця в них, вважають у «Європейській солідарності», розподілили несправедливо, і так помстилися партії колишнього президента. Якщо «Голосу» дали 14 керівних посад у комітетах, то їй — чотири. Іонова розповідає, що у СН, нібито, були «чорні списки» депутатів від «Європейської солідарності», які не могли претендувати на хороші місця в комітетах.

На відміну від колег-опозиціонерів, партія Порошенка претендувала на посаду віцеспікера. Від неї висунули депутата попереднього скликання Мустафу Джемілєва, але СН ця кандидатура не влаштувала.

У новому уряді партія хоче бачити чинну міністра фінансів Оксану Маркарову і в. о. міністра охорони здоровʼя Уляну Супрун.

Контроль монобільшості

Контролювати правлячу партію в «Європейській солідарності» сподіваються за допомогою ЗМІ та громадського сектора.

«Голос», 20 депутатів

Розповідає Сергій Рахманін (журналіст, № 8 у списку партії).

Пріоритети

Найменша фракція в парламенті вже висунула президентові вимогу внести в Раду їхній законопроєкт про скасування депутатської недоторканності і початок парламентської реформи. Соратники Святослава Вакарчука пропонують скоротити кількість депутатів з 450 до 300, позбавляти їх мандатів за прогули і кнопкодавство та обмежити можливість бути народним депутатом понад два терміни поспіль. Усього «Голос» готує 10 ключових законопроєктів, але про що вони, говорити в партії поки не готові.

Стратегія

У Раді «Голос» готовий співпрацювати з усіма фракціями, крім «Опозиційної платформи — За життя» (ОПзЖ), і вже провадить переговори зі «Слугою народу» та «Європейською солідарністю». Головний принцип під час голосувань: «Не читав — не голосуй».

Депутати хочуть сконцентруватися на законодавчій роботі в комітетах. Для «Голосу», з його 20 мандатами, за словами Рахманіна, це важливіше, ніж політична посада віцеспікера, боротися за яку партія відмовилася. Формальна причина відмови — «офіційно» їм ніхто нічого не пропонував.

Контроль монобільшості

Ніяких ноу-хау контролю монобільшості у фракції немає: оскарження рішень СН у Конституційному суді та пильна увага до дотримання регламенту Ради.