Зеленський їздить регіонами й вимагає від чиновників працювати або звільнятися. Що відбувається з «цими чортами», коли президент їде?

Автори:
Марія Жартовська, Марія Ульяновська
Дата:
Зеленський їздить регіонами й вимагає від чиновників працювати або звільнятися. Що відбувається з «цими чортами», коли президент їде?

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Президента Володимира Зеленського нерідко порівнюють з його білоруським колегою Олександром Лукашенком. Зеленський теж їздить регіонами й критикує місцевих чиновників, на камеру вимагаючи від них звільнятися, продавати свої машини і працювати на людей, а не на себе. Такі перепалки подобаються виборцям: їхні відеоверсії набирають мільйони переглядів на YouTube. З моменту першого публічного конфлікту на митниці в Закарпатті минуло майже два місяці. theБабель розповідає, що сталося з місцевими чиновниками після того, як команда президента повернулася додому. Спойлер — іти ніхто не поспішає.

Випадок на митниці

На початку липня Володимир Зеленський вирушив у робочу поїздку на Закарпаття та провів нараду з керівниками митниць на КПП «Ужгород». У тимчасового в. о. голови ДФС Олександра Власова він запитав, чи знає той «таких людей як Шелігацький Євгеній, Левко Прокіпчук, Балуєв Стас, Салагор Микола».

На нараді були тільки Микола Салагор і Левко Прокіпчук. Начальник Закарпатської митниці Станіслав Балуєв перебував у відпустці за кордоном. Замість начальника Волинської митниці Віктора Кривіцького прийшов його заступник. Зеленський запропонував цим людям звільнитись, а якщо вони так не зроблять — в. о. голови ДФС Власову звільнити їх самому.

Реакція

Через три дні після наради, 9 липня, Олександр Власов написав у Facebook, що прийняв рішення про «увільнення» керівників чотирьох митниць західного регіону — Волинської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької. А вже 13 липня, коли Володимир Зеленський перебував у робочій поїздці в Одесі, виявилося, що Власов нікого не звільняв, а двоє — Салагор і Прокіпчук — пішли у відпустку за станом здоровʼя близьких родичів. «Ви вважаєте, що я ідіот? Ви нас вважаєте ідіотами?» — спитав Зеленський і попросив Власова написати заяву про звільнення за власним бажанням.

Чотирнадцятого липня чиновник опублікував у Facebook відео, як він пише заяву, і виклав знімок документа, де просить «увільнити його від виконання обовʼязків в. о. голови ДФС». Замість Власова в. о. очільника ДФС призначили його заступника — Дениса Гутенка. Це, однак, зовсім не означало, що Власов залишився без роботи на митниці і в структурах ДФС.

Річ у тому, що на посаду в. о. голови ДФС Власов прийшов з крісла начальника митниці Одеської області — в Одесі його тимчасово замінив в. о. Володимир Передерій. При цьому Власов формально залишався главою Одеської митниці — і після конфлікту з Зеленським повернувся на свою колишню посаду. Але 22 серпня Гутенко підписав наказ про звільнення Власова з посади голови Одеської митниці за угодою сторін з 23 серпня.

Що стосується митників, яких насварив Зеленський, начальник Чернівецької митниці Микола Салагор справді пішов у відпустку за станом здоровʼя родичів, і повернеться на роботу тільки 9 вересня. Левко Прокіпчук теж пішов у відпустку зі Львівської митниці за станом здоровʼя родичів, але потім звільнився за власним бажанням. Так само вчинив і глава митниці у Волинській області Віктор Кривіцький. Шістнадцятого липня Власов виклав у Facebook фото наказу про його звільнення на підставі заяви.

Начальник Закарпатської митниці Станіслав Балуєв дивився пряму трансляцію зустрічі з Зеленським з відпустки за кордоном. Він розповідає theБабелю, що був засмучений тим, що не зміг постояти за себе перед президентом. За його словами, через Закарпаття не ходять великі партії контрабанди, а є «піджаки» — подрібнені партії, як і в усіх областях. Балуєв повернувся в Україну, планує і далі працювати в ДФС та активно постить у Facebook. Якщо раніше це були музичні кліпи, цитати гумориста Михайла Жванецького та футбольні огляди, то тепер він звітує про виконану роботу та вчить з колегами англійську. «Президент — президентом, але є закон про держслужбу», — говорить він, маючи на увазі, що звільнити його може тільки безпосередній начальник (голова ДФС).

Віктор Кривіцький, Левко Прокіпчук, Станіслав Балуєв та Микола Салагор.

«Бабель»

Випадок у Борисполі

Десятого липня під час робочої поїздки в Бориспіль Зеленський побував у місцевій лікарні. Її стан він оцінив коротко — «жахливо». Після цього, уже на нараді в Бориспільській міськраді, у президента виник конфлікт із секретарем міськради Ярославом Годунком. Останній знімав те, що відбувається, на камеру і, за словами Зеленського, був неконструктивний. Скінчилося все несподівано: просто під час засідання президент «нагуглив» інформацію про судимості Годунка і вигнав його із зали. «Вийди звідси! Розбійник ти... Exit...Іди гуляй! Господи!» — кричав услід Годунку Зеленський і погрожував зателефонувати виконувачеві обовʼязків голови СБУ Івану Баканову «з приводу цього чорта».

Реакція

До особистої зустрічі з президентом Годунок його підтримував: 21 квітня, у день другого туру президентських виборів, він запостив у Facebook фото з виборчої дільниці з підписом: «Проголосував за чесного преЗЕдента». Після перепалки в Борисполі Годунок у новому президенті розчарувався: «Зеленський продовжує займатися шоу-бізнесом. Він думає, що вся країна — це «Квартал 95». Слова президента на свою адресу він називає політично мотивованими і планує подавати позов проти Зеленського про захист честі та гідності.

Зараз Годунок продовжує працювати секретарем Бориспільської міськради й не збирається звільнятися. На трьох своїх сторінках у Facebook він, як і раніше, багато пише про боротьбу з корупцією, розповідає про проблеми громади та критикує тепер уже нову владу.

Ярослав Годунок

«Бабель»

Випадок у «бандитському» Миколаєві

Сімнадцятого липня Зеленський прилетів у Миколаїв. «Усі кажуть мені: “Летимо в Миколаїв — найбільш бандитське місто”. Це нормально? Для чого ви взагалі працюєте?» — звернувся він до виконувача обовʼязків голови місцевої облдержадміністрації Вʼячеслава Боня. Коли президент дізнався, що Бонь і так не планував співпрацювати з новою владою, сказав йому писати заяву про звільнення.

Реакція

Сорокачотирирічний Бонь став в. о. голови Миколаївської облдержадміністрації після відходу з посади його попередника Олексія Савченка. В останнього Бонь був заступником і відповідав за агросектор.

У коментарі виданню «НикВести» Бонь розповів, що заяву про звільнення написав того ж дня, коли йому сказав президент — 17 липня, і тоді ж передав її в Офіс президента, але відповіді поки не отримав. Тим часом, за даними видання «НикВести», Бонь продовжує працювати і встиг підписати 14 різних розпоряджень земельного характеру. theБабель кілька разів намагався звʼязатися з Бонем, щоб уточнити цю інформацію, але на дзвінки він не відповів.

Девʼятнадцятого серпня на сайті президента зʼявився указ про звільнення Боня. Нового голову Миколаївської ОДА Зеленський ще не призначив.

В'ячеслав Бонь

«Бабель»

Випадок у Черкасах

Наприкінці липня на зустрічі з представниками області в Черкасах Володимир Зеленський поцікавився, чому місто Сміла не погасило три мільйони гривень старого боргу перед «Нафтогазом». Звертався він до мера міста Сміла Олексія Цибка та секретаря міськради Віктора Федоренка. Вони відповіли, що область пообіцяла виділити їм ці гроші — але тільки у вересні. Зеленський запитав, який у Федоренка автомобіль. «Машина Toyota Land Cruiser», — відповів той. «Продайте Land Cruiser. На три мільйони вистачить. Заради людей. А тоді, якщо область вам виділить гроші, будете купувати собі новий автомобіль», — запропонував Зеленський.

Реакція

Федоренко, у якого в декларації, окрім згаданої автівки, записані ще Mercedes Benz G500 і Porsche Cayenne, каже, що розцінив пропозицію продати транспорт як жарт. «[Потрібно було] виконати завдання президента, яке й виконав, і через два дні погасив ці борги», — розповідає він. Гроші на погашення боргу виділили з міського бюджету. «Я знайшов би гроші й так, у мене було кілька варіантів. Чого ж я повинен свою машину продавати. Службову — так, а свою машину навіщо продавати», — пояснив він theБабелю. На питання, чому з боргами не розраховувалися раніше, Федоренко відповів, що «робили дороги, модернізували водоканал, були інші потреби міста».

Віктор Федоренко та Олексій Цибко.

«Бабель»

Випадок у Житомирі

У першій половині серпня Зеленський провів робочу нараду в Житомирі, де обговорювали незаконний видобуток бурштину. Президент зажадав голови місцевих начальників: він попросив звільнити керівника СБУ області та керівників обласного та районних відділень поліції — в Овручі та Олевську.

Реакція

Начальник управління СБУ в Житомирській області Віктор Панасюк уже звільнений указом президента 19 серпня. Начальника Овруцького відділення поліції Сергія Савлука звільнили (замість нього керує Ігор Цалко), а начальник Олевського відділення Олександр Дякевич пішов на лікарняний, де перебуває досі. Під питанням і крісло Вʼячеслава Печененка — начальника головного управління Нацполіції в Житомирській області. У пресслужбі Житомирської поліції theБабелю повідомили, що наказ про звільнення Печененка не надходив.

Заодно Володимир Зеленський попросив звільнитися Андрія Куринського, начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства — на думку президента, він теж причетний до «бурштинових схем». Куринський опублікував заяву про звільнення у себе в Facebook. Він розповів theБабелю, що процедура звільнення держслужбовця його рангу складна — заяву мають затвердити і в міністерстві, і в облдержадміністрації. Поки Куринський чекає на рішення керівництва, він надіслав Зеленському відкритий лист, де описав основні проблеми галузі. Куринський упевнений — президента «ввели в оману», він не розібрався і рубав з плеча.

Віктор Панасюк, В'ячеслав Печененко та Андрій Куринський.

«Бабель»