Стример Ninja пішов з Twitch. Поясніть, що таке Twitch і чому комусь це важливо

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Стример Ninja пішов з Twitch. Поясніть, що таке Twitch і чому комусь це важливо

Robert Reiners / Getty Images

Першого серпня Ninja, найпопулярніший геймер на стримінговій платформі Twitch, покинув сервіс. Він уклав договір зі схожою платформою Mixer, яка належить компанії Microsoft. Першу трансляцію Ninja на Mixer дивилось понад 90 тисяч людей. Фанати свистіли та запитували, за скільки грошей він пішов із Twitch. Нюанси договору Ninja тримає в секреті. Журналісти тим часом міркують, як перехід Ninja на Mixer змінить ринок геймерських стримів. Досі не розумієте, що таке Twitch і чому якогось Ninja дивляться 90 тисяч людей? Зараз ми все пояснимо.

Twitch — це

  • Найбільша геймерская платформа. На ній можна в онлайн-режимі подивитися, як інші люди грають у різні ігри.

  • На Twitch можна кричати, лаятися та говорити про політику.

  • Деякі геймери просто спілкуються з підписниками, показують приготування їжі або процес створення картин.

  • У Ninja на Twitch було понад 14 мільйонів підписників. Він заробляв 500 тисяч доларів на місяць.

Twitch — це таке собі телебачення для геймерів. Платформа запустилась у 2011 році. На цьому сайті можна в онлайн-режимі подивитись, як інші люди грають в різні ігри: від Fortnite до Sims4. Якщо оплачуєш підписку, можеш залишати коментарі під стримом, а геймер на них відповідатиме. Або можна заплатити стримеру певну суму і попросити про послугу: надіслати повітряний поцілунок, написати щось тобі на «стінці» в соцмережах. Через таку інтерактивність платформи виникає відчуття, ніби стример — твій хороший друг, з яким можна кілька разів на тиждень пограти в ігри та поспілкуватись. На Twitch можна кричати, лаятись матом і говорити про політику. В принципі, так і спілкуються багато стримерів на платформі. Наприклад стримерша Каріна, одна з навідоміших геймерок у російському сегменті Twitch, прославилася саме своєю брутальністю. Мила дівчина з котячими вушками на голові істерично кричала, коли програвала, чи коли глядачі залишали їй образливо-хтиві коментарі. Згодом стрими Каріни почали змінюватись. На останніх вона відносно спокійна — спершу говорить з фанатами про політику. Наприклад, ось тут вона розповідає, чому мітинги в Росії — це важливо, а вже потім грає в ігри.

Twitch — це не тільки ігрові стрими. Деякі геймери просто спілкуються з підписниками, стримлять приготування їжі чи те, як вони малюють картини. На сервісі заборонено транслювати порнографію та показувати інтимні частини тіла. 24 липня блогерка Гезер Кент під час стриму на Twitch погодувала свою дочку грудьми. Хоча заборони на грудне вигодовування не було у правилах Twitch, адміністрація вирізала цю частину з відео Кент. У мережі почалися суперечки між прихильниками грудного вигодовування на публіці та його противниками. Зрештою, адміністрація Twitch надіслала Гезер лист, у якому зазначила, що грудне вигодовування і справді не є сексуальною активністю і надалі не буде заборонене на сервісі.

До першого серпня Ninja був блогером із найбільшою кількістю підписників на Twitch — понад 14 мільйонів. Справжнє ім’я геймера — Тайлер Блевінс, він американець і йому 28 років. На стримах Ninja заробив мільйони (його місячний прибуток — 500 тисяч доларів). Найчастіше він грав у Fortnite. Головне у цій грі— вижити. Треба вбивати інших істот, озброюватись і будувати споруди для свого ж захисту. У Блевінса яскрава зовнішність: бірюзово-рожеве волосся, і він носить кольорові пов’язки на голові. На стримах доволі спокійний. Минулого року в інтерв’ю The New York Times Блевінс скаржився на втому. Йому вже кілька років не вдавалося поспати більш ніж шість годин і нормально відпочити: найдовша його подорож за останні шість років тривала шість днів — це був його з дружиною медовий місяць. Ninja не може надовго відлучитись від комп’ютера, бо за годину відсутності втрачає близько 300 підписників. Якось він пішов на чотири дні на щорічну виставку комп’ютерних ігор Electronic Entertainment Expo і втратив за цей час 100 тисяч підписників.

Eric_Ananmalay / ESPAT Media / Getty Images

1 серпня Ninja опублікував у Twitter відео, на якому розповів, що йде з Twitch і тепер буде стримити на іншій платформі — Mixer. Остання належить компанії Microsoft, а ще вона на п’ять років молодша за Twitch і в рази менш популярна. Блевінс не розповідає, скільки йому заплатили за перехід на Mixer, але у своєму зверненні до фанатів геймер сказав, що перехід на іншу платформу допоможе «повернутися до витоків» і згадати, чому він полюбив відеоігри. 2 серпня Ninja вийшов у свій перший стрим на Mixer. На піку його дивилось понад 90 тисяч людей. Блевінс грав у Fortnite в оточенні своїх фанатів на музичному фестивалі Lollapalooza. Під час стриму фанати свистіли і запитували, за скільки грошей Блевінс перейшов на іншу платформу. На сторінку геймера на Mixer уже підписалось понад 600 тисяч людей.

Видання Polygon називає кілька причин переходу Блевінса на Mixer. Останнім часом популярність Ninja на Twitch почала падати. Цієї весни глядачі витратили на шість мільйонів годин більше на іншого блогера — Tfue, ніж на Ninja, а для Twitch кількість переглядів — переконливіший показник популярності, аніж кількість підписників. До того ж Fortnite, у яку грав Блевінс, уже не така популярна. Журналісти вважають, що Ninja може стати обличчям нової моделі приставки Xbox, яку розробляє компанія Microsoft (та сама, що володіє Mixer) для своєї нової гри Halo Infinite. Ninja починав геймерську карʼєру саме з гри Halo, тому фраза про «повернення до витоків» може означати повернення до неї. Проте навряд чи Ninja зможе переманити на Mixer велику кількість людей та зробити його популярнішим за Twitch. «Twitch — це не просто сайт, який люди завантажують, щоб подивитися на когось, це — спільнота. Mixer — новачок з деякими цікавими функціями, але там не скажуть вам: “Переходьте сюди, тому що тут усі ваші друзі та улюблені блогери”», — пише геймерське видання Polygon.