Новим міністром освіти може стати Сергій Бабак. Хто це? (Син колишнього ректора НАУ, той, хто обіцяв учителям зарплати по 4 тисячі доларів)

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
Новим міністром освіти може стати Сергій Бабак. Хто це? (Син колишнього ректора НАУ, той, хто обіцяв учителям зарплати по 4 тисячі доларів)

«Бабель»

Експерт з освіти та науки, 11-й номер у списку «Слуги народу» Сергій Бабак може стати міністром освіти в новому Кабміні. Про це 27 липня заявив голова передвиборчого штабу «Слуги народу» Олександр Корнієнко. Бабак спеціалізується на реформі системи освіти, впровадженні наукових інновацій та менеджменті вищої освіти. Під час передвиборної кампанії його звинуватили у популізмі та знайшли плагіат у його дисертації. Журналістка theБабеля Тома Балаєва розповідає, хто такий Бабак, і як він хоче змінити систему освіти.

41-річний Сергій Бабак з дитинства повʼязаний зі сферою освіти. Його батько Віталій Бабак наприкінці 90-х — на початку 2000-х працював у МОН — був зокрема заступником міністра з питань вищої освіти і членом атестаційної колегії МОН. У 1998 році його призначили ректором Національного авіаційного університету, з цієї посади він зі скандалом пішов у 2007 році. Віталія Бабака підозрювали у здаванні в оренду приміщень НАУ за заниженою ціною, а ще в тому, що він купив додому плазмовий телевізор Sony за гроші університету і незаконно зберігав бойовий німецький пістолет «Браунінг» часів Другої світової війни.

У Сергія Бабака чотири вищі освіти: юридичний факультет Університету новітніх технологій, економічні факультети в Київському національному економічному університеті та Університеті Нейпіра у Шотландії, спеціальність «Психологія» Ужгородського національного університету. І два вчені ступені — кандидат економічних наук, доктор технічних наук. У різний час він був проректором Університету новітніх технологій (зараз на сайті значиться як радник ректора), заступником Генерального секретаря Українського національного комітету Міжнародної торгової палати, директором Науково-технічного центру новітніх технологій Національної академії наук, заступником директора «Моргеоекоцентру НАН України», членом Національної агенції із забезпечення якості вищої освіти. Зараз на сторінці Бабака у Facebook написано, що він працює директором освітніх програм в Українському інституті майбутнього.

Крім роботи, Бабак захоплюється автомобільними перегонами, виборював призові місця у Чемпіонаті України з кільцевих перегонів. А ще він автор понад 60 наукових робіт. Наприкінці травня 2019 року доктор філософських наук, професор Тетяна Пархоменко звинуватила Бабака в плагіаті. За її даними, принаймні в одній із публікацій за темою докторської дисертації Бабака був плагіат зі статті російського студента Олександра Данилова. Бабак відповів, що «факти наявності або відсутності плагіату визначає винятково суд», а його робота пройшла всі перевірки і розроблений на її основі прилад зараз знаходиться на одному з авіаційних заводів.

Реформи в школі

У команді Зеленського Бабак від жовтня 2018 року. За пʼять днів до другого туру президентських виборів він написав про це у Facebook: «Так, я консультую Володимира Зеленського з жовтня минулого року як експерт з освіти і науки. Я щиро вірю в те, що роблю сам, і в те, що робить Володимир. Це моя позиція і я маю на це право». Під час передвиборної кампанії в Раду він розповідав, що у них із Зеленським на 95% збігаються погляди на зміни, які мають відбутися у сфері освіти.

За останні кілька років міністерство освіти — одне з найактивніших за кількістю проведених реформ. Від вересня 2018 року в Україні запрацювала «Нова українська школа» (НУШ). Вона знову вводить 12-річне навчання. Середня освіта складатиметься з трьох етапів — чотири класи початкової, пʼять років базової середньої і три роки профільної середньої. Програма навчання теж змінюється: після девʼятого класу школяр зможе обирати — продовжити детальніше вивчати певні предмети і готуватися до першого курсу університету або, крім базових знань, здобувати професію. Планується перехід на електронні підручники і велика фінансова автономія для шкіл. Учителі тепер самі можуть вирішувати, як подавати матеріал, а директорів обирають за підсумками конкурсу. Реформа проводиться поетапно, і на першому етапі вона торкнулася лише молодшої школи — для першокласників відмінили домашні завдання та оцінки.

У квітні міністр освіти Лілія Гриневич розповіла про перший рік роботи «Нової української школи» — за її словами, діти з більшою охотою йдуть до школи, ніж раніше, вчаться висловлювати свою думку і працювати в команді. Всі вчителі, які працюють або з вересня почнуть працювати з дітьми за програмою НУШ, пройшли перепідготовку. Бабак має намір продовжувати цей курс, але з застереженнями. Нова команда проведе «роботу над помилками». Основною проблемою реформи Бабак вважає недостатню підготовку вчителів: «Вчителі проходили перепідготовку, але, будьмо відвертими, це була дуже скромна підготовка».

У його планах — впровадити в школах основи фінансової грамотності та гранти від держави для кращих випускників, за якими вони зможуть вступити на будь-яку спеціальність до будь-якого вишу країни. А ще Бабак хоче скоротити кількість державних вишів, тому що держава не в змозі їх утримувати.

Чотири тисячі доларів для вчителів

У березні, під час виборчої кампанії Зеленського, Бабак назвав «абсолютно реальними» розрахунки експерта штабу кандидата в президенти про те, що для зарплат учителям на рівні чотирьох тисяч доларів на місяць достатньо виділяти з бюджету 200 мільйонів доларів на рік. Його звинуватили у некомпетентності — співзасновниця ГО «Смарт освіта» Іванна Коберник порахувала, що для цього потрібно 24 мільярди доларів на рік. Бабак визнав помилку і пояснив її тим, що зустріч «із запрошеними експертами тривала близько години, і ці слова стосувалися іншого питання».

У коментарі theБабелю Іванна Коберник сказала, що новим міністром має стати людина зі стратегічним баченням розвитку системи освіти та досвідом успішної реалізації великих проєктів. «Про такі якості Сергія Бабака мені невідомо. Більшість його публічних заяв про реформу освіти закінчилися конфузом, а найбільша проблема — у тому, що в докторській дисертації Бабака знайшли плагіат. У демократичних країнах після такого неможливе призначення на високі державні посади. Як буде в Україні — скоро побачимо», — сказала Коберник.

У МОН загалом з острахом ставляться до майбутніх кадрових змін. Радниця міністра освіти і співзасновниця ГО «Батьківський контроль» і «Смарт освіта» Оксана Макаренко — одна зі співавторів концепції НУШ. Вона хвилюється за те, щоб новий міністр продовжив розпочату реформу. «Я б хотіла бачити на посаді міністра не ту людину, яку обрали за критеріями лояльності до президента і партії, а ту, яку обрали за програмою дій, щоб її можна було побачити і зрозуміти, що збирається робити ця людина. Поки в інтервʼю кандидата в міністри — набір «благих побажань». Буде чудово, якщо він їх виконає, але хотілося б конкретнішого плану», — сказала Макаренко. Сергій Бабак на дзвінки та повідомлення не відгукнувся.