Ось як виглядає революція в українській політиці. Хто переміг і хто програв на парламентських виборах — показуємо на трьох електоральних картах

Автор:
Сергій Пивоваров
Редактор:
Гліб Гусєв
Дата:

Станом на обід 23 липня Центральна виборча комісія опрацювала понад 94 відсотки протоколів. На позачергових парламентських виборах з великим відривом лідирує президентська партія «Слуга народу» — у неї більш ніж 43 відсотки голосів. Кандидати від цієї партії перемагають і в більшості одномандатних округів. Ми зібрали дані про переможців у кожному окрузі — і дані про те, хто посів другі місця. Ось як переможці та переможені розподілені на карті України.

Ось які партії перемогли у виборчих округах на території України. Партія «Слуга народу» перемогла в більшості областей, за винятком Донецької та Луганської — тут перше місце в політсили «Опозиційна платформа — За життя». У трьох округах Львівської області перемогу здобув «Голос», в одному — «Європейська солідарність».

Якщо взяти карту других місць партій, то видно, що регіональний поділ досі зберігається. Більшість других місць в «Опозиційної платформи — За життя» — у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Харківській областях. «Слуга народу» на других позиціях у Донецькій та Луганській областях. «Батьківщина» на другому місці в округах Волинської, Івано-Франківської, Рівненської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської областей. «Європейська солідарність» на других місцях у Києві та Київській області, а також у декількох округах Львівської області. У «Голосу» більшість других позицій на округах Львівщини. Партія премʼєра Володимира Гройсмана «Українська стратегія» — на других місцях у більшості регіонів Вінницької області.

Ось які перемагають кандидати в одномандатних округах. Кандидати-мажоритарники від «Слуги народу» перемогли в більшості областей і в усіх округах Києва. Кандидати від «Опозиційної платформи — За життя» лідирують у кількох округах Донецької та в одному — Луганської області. Тут також пройшли кілька кандидатів від «Опозиційного блоку». Кандидати-самовисуванці здобувають перемогу в більшості округів Вінницької, Волинської, Закарпатської областей. Проходять по одному кандидату від партій «Єдиний центр», «Свобода», «Самопоміч», «Біла Церква разом».