Олівер Стоун зробив передвиборчий ролик Віктора Медведчука під виглядом документального фільму. У ньому не вистачає «плану Даллеса», масонів і рептилоїдів

Автори:
Євген Спірін, Гліб Гусєв
Дата:
Олівер Стоун зробив передвиборчий ролик Віктора Медведчука під виглядом документального фільму. У ньому не вистачає «плану Даллеса», масонів і рептилоїдів

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Оскарівський лауреат, автор «Обличчя зі шрамом» і режисер «Уолл-стріт» Олівер Стоун останні пʼятнадцять років знімає документальні фільми про лідерів країн, які протистоять США. Він робив документальні стрічки про Уго Чавеса, Фіделя Кастро і Володимира Путіна. У 2019 році Стоун став продюсером фільму про Віктора Медведчука, де сам зʼявляється в кадрі — в ролі чуйного слухача та проникливого інтервʼюера. Фільм «У боротьбі за Україну» розділений на кілька блоків, кожен з яких працює на певну тезу. Стоун переконує глядача: Революцію гідності влаштував Вашингтон і Джордж Сорос; Крим пішов у Росію сам; Україна втрутилася у вибори в США, щоб підтримати Гілларі Клінтон; українські моряки за наказом Америки спровокували російські кораблі в Азовському морі, щоб Петро Порошенко втримався в президентському кріслі. Ми подивилися цей фільм повністю.

Спочатку Олівер Стоун коротко переповідає біографію Віктора Медведчука. Народився в тайзі, навчався в Києві, став адвокатом, ніколи не був у Комуністичній партії, став депутатом, подружився з Володимиром Путіним. Фільм переходить до подій 2018 року.

В Україні криза і війна. У суспільстві домінують дві ідеї: перша — повністю розірвати взаємини з Москвою; друга — дати рівні права російськомовним громадянам. Медведчук — за другу. Він проти русофобії. В Україні розкол з девʼяностих років. «Україна в сьогоднішніх кордонах — це територіальне обʼєднання», — пояснює Стоуну Медведчук. Він показує на карті три області: Львівську, Тернопільську та Івано-Франківську, і каже, що нинішня влада будує ідентичність країни на ідентичності всього трьох областей. «[Росіяни та українці —] це два різних народи, — говорить Медведчук. — Але це близькі народи, словʼянські та православні». Зʼявляється Володимир Путін. «Я вважаю, що росіяни та українці — це один народ», — говорить Путін. Медведчук піднімає брову.

Фільм переходить до подій 2014 року на Майдані. Кадри розстрілу протестувальників перемежовуються з інтервʼю Івана Качанівського — він уже кілька років доводить, що розстріл був спланований опозицією, щоб зробити переворот. Олівер Стоун згадує теорію про «грузинських снайперів». Путін підтверджує, що Янукович не хотів проливати кров, «а ті, хто шукали привід для перевороту — могли». Віктор Медведчук каже, що розстріли на Майдані «були неминучі — як елемент зовнішнього управління [Вашингтона]».

Фільм розповідає про стосунки України та Росії. Мовляв, Україна повинна була процвітати, але процвітає Росія, а українці їй заздрять. Перший виток «русофобії» спричинив Віктор Ющенко, другий розпочався в 2013 році, і «коли контроль над Кримом був утрачений, відторгнення цілого регіону болісно сприйняла частина суспільства». Стоун і Медведчук міркують, що Путін намагається зберегти мир, але «на нього тиснуть» США — опосередковано, через Україну. Навіть Дональд Трамп підтримує таку політику і продає Україні зброю.

Стоун кілька разів побіжно згадує, що «Україна втратила контроль над Кримом». Трохи пізніше Крим, без пояснення причин, зʼявляється на карті як територія Росії. Стоун дає слово Путіну, той розповідає, як українські кораблі спровокували російські прикордонні судна в Керченській протоці — усе для того, щоб Порошенко міг утриматися при владі. Далі Стоун описує, як Медведчук «єдиний займається звільненням українських громадян, у тому числі моряків, займається обміном і виправляє помилки влади».

Стоун повертається до ролі Америки, яка тисне на Росію і робить це за допомогою України. Америка торгує Україною як сміттєвою облігацією. Медведчук погоджується. Стоун і Медведчук згадують, якою була Україна одразу після розвалу СРСР: третина радянської промисловості, ракети, авіація, освоєння космосу. Раніше на Донбасі добували багато вугілля, зараз — ні, і в цьому винні США. Далі ще страшніше: США почали викачувати нафту й газ із українських надр. Підтвердження тому — компанія Burisma, в раді директорів якої працює син Джо Байдена. Байден був куратором України від США, які запровадили зовнішнє управління в Україні. Медведчук намагається врятувати Україну, але йому заважають злі сили: вони хочуть, щоб Україна залишалася колонією.

Одна з таких сил — Джордж Сорос.

«Усі революції — це його діяльність, і він не зупинився», — говорить Медведчук. Сорос через неурядові організації та посольство США готує людей до Майданів у всьому світі. У тому числі, і в Україні. Натомість Україна втрутилася у вибори в США, щоб виграла Гілларі Клінтон. Фільм розповідає про Пола Манафорта, чорну бухгалтерію «Партії регіонів» і депутата Сергія Лещенка. «Лещенко бореться з корупцією за вказівкою. У нього одна мета — завдати удару Дональду Трампу», — говорить Медведчук. За цим підступним планом стоїть Джордж Сорос.

Наприкінці фільму автор переходить до Порошенка: його рейтинг упав, суспільство йому не довіряє, реформи провалилися, США розчаровані, хоча самі привели його до влади. Медведчук підсумовує: Росія хоче врятувати Україну, а США — зруйнувати. Стоун прогнозує Третю світову: Україна нападає на кораблі Росії, Росія стріляє у відповідь, НАТО починає військову операцію. «Це стане початком пекельного армагедону. На місці України залишиться випалена земля. Світ охопить остання для людства війна».

Єдиний порятунок — голосувати за партію Медведчука, вона точно не підведе. Путін підтверджує: «У нього є переконання, і це викликає повагу. Він вважає, що треба розвивати взаємини з Росією». Єдиний шлях України — зближення з Росією.