Син кандидата в президенти США Хантер Байден вживав наркотики і працював в українській компанії ексміністра Злочевського. Він ні про що не шкодує — переказуємо матеріал The New Yorker

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Син кандидата в президенти США Хантер Байден вживав наркотики і працював в українській компанії ексміністра Злочевського. Він ні про що не шкодує — переказуємо матеріал The New Yorker

Хантер Байден

Paul Morigi / Getty Images for World Food Program USA

У 2020 році у США відбудуться президентські вибори. Головним конкурентом нинішнього президента-республіканця Дональда Трампа є кандидат від демократів Джо Байден. У центрі уваги знов опинилися особисте життя та ділові стосунки його сина Хантера. Видання The New Yorker опублікувало великий матеріал про скандальні факти з його біографії: боротьбу з алкоголізмом і наркозалежністю, важке розлучення, лобістську діяльність, оборудки в Україні та Китаї. «Бабель» коротко переказує найцікавіше: як Хантер Байден потрапив у раду директорів компанії Burisma ексміністра часів Януковича Миколи Злочевського і чи користувався він службовим становищем свого батька.

Хантер Байден — молодший син сенатора, колишнього віцепрезидента США і нинішнього кандидата від Демократичної партії на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. У публічних виступах політик рідко згадує свого сина. Особисте життя Хантера сповнене скандалів: він уже кілька десятиліть бореться з алкогольною та наркотичною залежностями; у нього було важке розлучення з першою дружиною і роман із вдовою свого старшого брата; жителька Арканзасу подала на нього в суд, називаючи Хантера батьком своєї дитини та вимагаючи виплатити аліменти.

У медіа згадують і про старі конфлікти інтересів під час роботи Хантера Байдена в банку, у лобістській компанії, інвестиційному фонді. Знову привернули увагу його ділові стосунки в Китаї та Україні. Головна теза, яку висувають політичні опоненти Джо Байдена, зокрема президент США Дональд Трамп, — Байден використовував посаду віцепрезидента, щоб просувати та захищати бізнес-інтереси свого сина.

У 1996 році Хантер отримав диплом юриста в Єльському університеті. Потім працював у передвиборчому штабі свого батька і був юристом банківської холдингової компанії. У 1998 році Хантер влаштувався в адміністрацію тодішнього президента Білла Клінтона. А на початку 2000-х уклав кілька контрактів з лобістським компаніями. Як розповів сам Хантер авторові статті, існувала негласна домовленість: Джо Байден не питає сина про його клієнтів, а Хантер сам не заводить про них розмову.

У 2008 році Джо Байден знявся з президентських виборів і підтримав кандидатуру свого соратника — демократа Барака Обами. Тоді ж Хантер почув, як радники Обами відкрито критикували його лобістську діяльність, і сказав своїм клієнтам, що більше не зможе представляти їхні інтереси.

У січні 2009 року Джо Байден став віцепрезидентом. Улітку того ж року Хантер разом з Крістофером Гайнцем і Девоном Арчером заснували консалтингову компанію Rosemont Seneca Partners. У 2012 році вони почали переговори з власником китайського приватного інвестиційного фонду Bohai Capital Джонатаном Лі, щоб створити нову компанію з інвестування в підприємства за межами Китаю. Партнер Хантера, Девон Арчер вирушив у Київ, щоб залучити інвесторів для свого фонду з роботи з нерухомістю. Там він познайомився з Миколою Злочевським — міністром екології в уряді Віктора Януковича і власником однієї з найбільших в Україні газовидобувних компаній Burisma.

Розслідування проти Миколи Злочевського та компанії Burisma

  • У 2014 році ГПУ оголосила Злочевського підозрюваним у незаконному збагаченні. Лондонський суд заморозив 23,5 мільйона доларів на рахунках Злочевського у Британії. Однак через рік рахунки розморозили, оскільки українська сторона не надала доказів незаконної діяльності Злочевського.

  • Наприкінці 2014 року Злочевський покинув Україну, а на початку 2015-го ГПУ оголосила його в розшук.

  • У липні 2016‑го новий прокурор Юрій Луценко оцінив збитки від несплати податків компаніями Злочевського в мільярд гривень. Але в підсумку справу перекваліфікували. І після того як Burisma сплатила 180 мільйонів гривень податкових платежів, у листопаді 2016‑го ГПУ її закрила.

  • Справу про незаконну видачу ліцензій компанії Burisma закрили у 2017 році, але через рік поновили.

  • У 2019 році ГПУ поновила розслідування проти Burisma у справі про відмивання грошей, а Злочевському надіслали повідомлення про підозру поштою.

Після Євромайдану та втечі Януковича у 2014 році нова українська влада за підтримки адміністрації Обами почала розслідування проти Злочевського. Його підозрювали в тому, що на посаді міністра він зловживав своїм службовим становищем, щоб видавати компанії Burisma ліцензії на розробку надр. На початку 2014-го Злочевський запросив у наглядову раду Burisma західних менеджерів та лобістів і пояснив їм, що компанія повинна перейняти західні стандарти прозорості. Так у раді опинився експрезидент Польщі Олександр Кваснєвський. На прохання Злочевського він залучив до ради Девона Арчера, а той — Хантера Байдена.

Байден-молодший увійшов до ради директорів Burisma у квітні 2014 року й організував розслідування про ступінь корупційності в компанії. Через три місяці йому надали звіт, де з посиланням на анонімні джерела зазначалося, що «Злочевський може опинитися серед фігурантів розслідування про фінансові злочини і, можливо, зловживання владою». У той же час його батько закликав Київ «до боротьби з розгулом корупції». У Держдепартаменті США заявили, що «не бачать підстав турбуватися про конфлікт інтересів, оскільки Хантер — приватна особа». Кваснєвський розповів авторові статті, що рада директорів «ніколи не обговорювала, як і чим нам може допомогти віцепрезидент [Байден]. Така допомога нам просто була не потрібна». Однак кілька співробітників адміністрації Обами і Держдепартаменту рекомендували Хантеру Байдену вийти з ради директорів Burisma. Батько обговорював з ним компанію Burisma лише одного разу: «Тато сказав: “Сподіваюся, ти розумієш, що робиш”. І я відповів: “Так, звісно”».

Під час роботи в Burisma Хантер кілька разів зривався та вживав алкоголь і наркотики. В автомобілі, який він взяв на прокат у Лос-Анджелесі, поліція виявила залишки кокаїну, але справу проти нього так і не порушили. Хантер потрапив до реабілітаційної клініки, а потім на нього чекав довгий процес розлучення.

У березні 2016 року, під час візиту в Україну Джо Байден вимагав звільнити тодішнього українського генпрокурора Віктора Шокіна. Шокіна відправили у відставку. Адвокат Трампа Рудольф Джуліані розповів авторові статті, що зустрічався з колишнім генпрокурором. І той розповів, що його звільнили, тому що він розслідував справу Burisma і виплати Хантеру й Арчеру. Джуліані також сказав, що в січні 2019 року він зустрічався з нинішнім генпрокурором Юрієм Луценком, і той підтвердив версію Шокіна.

Однак немає жодних доказів того, що Джо Байден навмисно намагався допомогти своєму синові, домагаючись відставки Шокіна. За словами спеціального представника президента Обами з питань енергетичної політики Амоса Гохштейна, «багато хто з нас в уряді США вважали, що Шокін, навпаки, захищав Злочевського». А у травні 2019 року Луценко, імовірно, змінив свою позицію, заявивши в інтервʼю Bloomberg, що у справі Burisma ГПУ не виявила жодних порушень у діях Хантера Байдена.

Минулого місяця Хантер залишив раду директорів Burisma, щоб не нашкодити карʼєрі свого батька. Але він пишається своєю роботою там і вважає критику недоречною. «Я б ніколи не подумав, що Трамп буде використовувати мене проти того, хто може його перемогти. І зараз ми з батьком розуміємо, що єдиною протиотрутою від усього цього стане його перемога».