Режисер та арткуратор Гео Лерос став радником Зеленського. Він працював із Віталієм Кличком та Юрієм Стецем, а зараз іде в парламент від «Слуги народу». Бліцінтерв’ю theБабелю

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Режисер та арткуратор Гео Лерос став радником Зеленського. Він працював із Віталієм Кличком та Юрієм Стецем, а зараз іде в парламент від «Слуги народу». Бліцінтерв’ю theБабелю

Сергій Сараханов / БЖ

Президент Володимир Зеленський призначив своїм позаштатним радником режисера і фотографа Гео Лероса. Він курирував проєкт More Than Us, у межах якого художники намалювали на станції метро Осокорки вісім малюнків. На це виділили 3,6 мільйона гривень з державного бюджету, але потім виявилося, що художники працювали безкоштовно. У журналістів виникли претензії до Міністерства інформаційної політики (саме вони займались цим проєктом), де так і не показали квитанції на витрати. Зараз Гео Лерос каже, що юридично не має стосунку до проєкту. У нього великі плани на політику: Лерос № 23 у партійному списку «Слуги народу». theБабель поговорив із Гео Леросом про те, як він став радником Зеленського, що планує робити на цій посаді, нащо йому депутатство та чому Міністерство не показало чеки за мурали на Осокорках.

Гео Лерос

  • Київський режисер та фотограф. Знімає кліпи. Автор книжки про вуличне мистецтво Kyiv Street Art і короткометражки «На життя страше» (A Lifetime Older) про вчителя-медика, учасника АТО Володимира Доноса. Короткометражка отримала нагороду на міжнародному фестивалі San Francisco International New Concept Film Festival. Курирував проєкт Art united Us, у межах якого закордонні художники повинні були намалювати в Україні 100 муралів і ще 100 за кордоном. Поки на сайті проєкту відображено 36 робіт. Працює радником міністра інформаційної політики Юрія Стеця та радником на громадських засадах мера Києва Віталія Кличка.

Коли ви познайомились із Володимиром Зеленським?

Тижнів два тому була зустріч, на якій нас познайомили.

Ви будете займатись культурним напрямком на цій посаді?

Так, культурним.

Над чим саме ви хочете працювати?

Поки «Обід із президентом» [після призначення радником Гео Лерос написав на власній сторінці у Facebook, що планує реалізувати проєкт «Обід із президентом»: зустрічі Володимира Зеленського із представниками креативних професій] — це першочергове завдання, яке хочеться реалізувати. Маст-план — це зробити серію безкоштовних лекцій з іноземними митцями. Наприклад, я б дуже хотів привезти якогось голлівудського актора, щоб він дав безкоштовну лекцію в парку, де люди сядуть на коврику і поставлять свої питання.

У депутати ви все одно плануєте йти?

Так, я позаштатний радник.

А що ви розраховуєте робити в парламенті?

[Стати членом] комітету культури і духовності. [Хотів би зробити більш жорсткою] відповідальність за руйнування пам’яток архітектури.

Чому ви пішли саме з командою Зеленського?

Було кілька пропозицій з різних команд, залишу це конфіденційним. Я зважив на людей, яких знаю, які в цій команді, й ухвалив таке рішення. Мені подобається натиск і бажання, особливо президента. [Він хоче] не просто обійняти посаду, а справді щось зробити.

Раніше ви працювали в інших командах: радником міністра інформаційної політики Юрія Стеця та мера Києва Віталія Кличка.

Я досі значусь їхнім радником. Моя діяльність не прив’язана до політичної егіди. Я вважаю, що будь-які артпроєкти робляться для іміджу країни — не для політичної організації.

Ви й надалі будете залишатись на цих посадах?

Не факт, що планую, але поки так.

У вас є якісь претензії до Стеця чи Кличка?

Я звертаю увагу на зроблені плюси. Фокусуюсь на тому, що зробив я, і, якщо десь накосячив, роблю висновки.

Які з ваших проєктів на посадах радників Кличка та Стеця ви вважаєте найуспішнішими?

Не було такого, що я на посаді радника Кличка чи Стеця організовував якісь конкретні проєкти, що стосувались саме міністерства або конкретної людини. Я консультував про певні артпроєкти, питання, коли була така потреба. Бувало, в мене запитували думку щодо якогось артскладника, і я із задоволенням її говорив.

Я задоволений власним проєктом Art United Us і моїм короткометражним фільмом A Lifetime Older про героя АТО, що зараз катається фестивалями та отримує нагороди.

Мурали на Осокорках

  • Минулого року Міністерство інформаційної політики запустило проєкт More Than Us, у межах якого вісім художників намалювали на станції метро «Осокорки» 8 муралів.

  • Куратором проєкту був радник міністра Юрія Стеця Гео Лерос, виконавцем — Денис Смачелюк.

  • На проєкт виділили 3,6 мільйона гривень із державного бюджету, але журналістка СТБ Альона Лунькова виявила, що художники працювали безкоштовно. Їй пояснили, що гроші витратили на квитки, проживання та обладнання для художників. Лунькова стверджує, що чеки, які б підтверджували, куди пішли витрачені гроші, їй надати відмовились. Державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко сказав, що це конфіденційна інформація. На пресконференції з цього питання показали лише закриту теку, у якій начебто були «усі документи та чеки щодо проєкту». 

Ви маєте стосунок до проєкту, у межах якого малювали мурали на Осокорках. Сьогодні журналістка СТБ Альона Лунькова сказала, що ви досі не відзвітували за витрачені кошти, зокрема не показали квитанції витрат проєкту.

Вона маніпулює. Якщо ви подивитися всі її пости на цю тему, ви побачите, що поки Мінстець відчитувався за проєкт, у неї всі питання були до нього. Юридично я не маю ніякого стосунку до цього. Я був творчим консультантом цього проєкту від Міністерства [інформаційної політики]. Тоді було розпорядження Стеця перевірити весь звітовий складник. Була організована презентація з цього питання, зробили звіт на 70 чи 80 сторінок за всіма чеками. Мене туди не запрошували, оскільки я до цього не маю стосунку.

Але ж чеки все-таки не показали.

Їй особисто показували. Під час презентації її запитали, які саме чеки її цікавлять, вона поставила два питання і їй дістали, показали [ці чеки]. Вона, на жаль, у своєму черговому сюжеті про це не згадала, але це її особиста справа. Більше того, наскільки я знаю, [виконавець проєкту] Денис [Смачелюк] пропонував їй зустрітись особисто і показати ці чеки не на камеру.

Ви вважаєте, що 3,6 млн — це нормальна сума за такий проєкт?

Один із художників, які малювали [графіті] — Issam Rezgui, арткуратор зі Швейцарії, сказав журналістам, що такий проєкт у Європі коштував би разів у 6—7 дорожче. Якщо ви звернетесь до будь-якого підрядника, який займається артдіяльністю і дасте йому на прорахунок схожий проєкт з урахуванням зачистки всієї станції в нуль, ґрунтовки та всього іншого, думаю, ви отримаєте кошторис мінімум у два рази більший.

Ви плануєте зараз зовсім іти в політику, чи будете робити артпроєкти, займатися творчістю?

Творчим складником планую займатись і далі, наприклад, режисурою. Наскільки я знаю, закон не забороняє депутатам займатись творчою діяльністю.

Чого ви очікуєте від співпраці з Зеленським?

Важко сказати. Я з тих людей, які будуть судити постфактум, а не [навішувати] авансом ярлики. У мене немає жодних очікувань, тому що людина стає заручником очікувань.

Як думаєте, чому Зеленський вирішив взяти радником саме вас, якщо ви познайомились тільки два тижні тому? Вас йому хтось рекомендував?

Це краще запитати у прессекретаря [Зеленського]. Мені складно відповідати за інших людей.