Рудольф Джуліані не радить Володимиру Зеленському оточувати себе ворогами президента США. Що ще адвокат Дональда Трампа сказав в інтервʼю «Цензор.нет» — основні тези

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:
Рудольф Джуліані не радить Володимиру Зеленському оточувати себе ворогами президента США. Що ще адвокат Дональда Трампа сказав в інтервʼю «Цензор.нет» — основні тези

Alex Wong / Getty Images

Двадцять сьомого травня «Цензор.нет» опублікував інтервʼю Рудольфа Джуліані — адвоката президента США Дональда Трампа. За кілька тижнів до цього Джуліані збирався приїхати в Україну і поговорити з президентом Володимиром Зеленським про важливі для США розслідування Генпрокуратури. Поїздка не відбулася: Джуліані вирішив, що йому влаштували пастку «демократи та люди, лояльні до Сороса» (одним з таких людей він вважає главу Адміністрації президента Андрія Богдана). Журналісти поговорили з ним про кандидата в президенти США Джо Байдена, екс-генпрокурора Віктора Шокіна та чинного генпрокурора Юрія Луценка — цю частину розмови журналісти використають у наступних матеріалах. Коротко переказуємо головні тези Джуліані.

Джуліані запропонував Зеленському зустрітися, щоб переконати його продовжити ключові для США розслідування Генпрокуратури. [Мова йде про дві справи. Перша — про «чорну касу» Партії регіонів, з якої міг отримувати гроші Пол Манафорт; він консультував екс-президента Віктора Януковича та керував виборчим штабом Дональда Трампа. Друга — про газодобувну компанію Burisma, у наглядовій раді якої працював Хантер Байден, син кандидата в президенти США Джо Байдена.] Джуліані назвав звинувачення проти Трампа, «які розробили в Україні», неправдивими.

Джуліані не став зустрічатися з Зеленським, тому що його відрадили: «люди у Сполучених Штатах» сказали Джуліані, що йому влаштували пастку «демократи та люди, лояльні до Сороса». [Джордж Сорос підтримує Демократичну партію США, він є політичним опонентом Дональда Трампа.] До людей, лояльних до Сороса, Джуліані відносить колишнього «юриста Коломойського» Андрія Богдана. Адвокат Трампа дізнався про те, що оточення Зеленського (зокрема депутат Сергій Лещенко) радило не зустрічатися з ним. Джуліані також озвучив меседж, який президент Трамп хотів передати Зеленському: «Оточувати себе ворогами президента Трампа — не найкраща ідея».

Джуліані радить Зеленському відсторонитися від «олігарха [Ігоря Коломойського], з яким у того багато звʼязків у бізнесі та карʼєрі артиста». Джуліані навів приклад із власної практики. Його попередник на посаді мера Нью-Йорка (найімовірніше, йдеться про Девіда Дінкінса) допомагав близьким до нього компаніям отримувати вигідні контракти з пенсійним фондом Нью-Йорка — одним з найбільших інвесторів Сполучених Штатів. Джуліані відмовився від цієї практики, «заснував комітет і проводив ротацію, тому всі отримали свою частку по справедливості». Усіх, кого ловили на хабарі, судили та саджали за ґрати.

Джуліані впевнений, що посол США в Україні Марі Йованович працює на Джорджа Сороса. Він чув, що за неї посольство шукало компрометуючу інформацію про людей, задіяних у кампанії Трампа, і фабрикувало її. Посольство, за його словами, допомагало Соросу (зокрема блокувало один з «кейсів, який міг би йому нашкодити»), і «у цій справі представником були вона і [співробітник посольства США] Джордж Кент». Джуліані впевнений, що саме вони підготували «всю цю історію зі спеціальним прокурором [Робертом Мюллером]».

Джуліані вважає, що Марі Йованович отримала посаду посла як винагороду. «Вони все це [...] використовували, [щоб] захистити Сороса, що виглядає жахливо. Якщо ми читаємо вам лекції з корупції, то не можна, щоб [...] у нас сидів наш власний корупціонер».