У Києві пройде марш за легалізацію медичного канабісу (законопроєкт вже готовий). Навіщо потрібна медична марихуана? І що буде, якщо її дозволять?

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
У Києві пройде марш за легалізацію медичного канабісу (законопроєкт вже готовий). Навіщо потрібна медична марихуана? І що буде, якщо її дозволять?

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

Пʼятнадцятого червня в Києві пройде акція «Закон — медичному канабісу!». Такі «Конопляні марші свободи» у столиці проводять з 2005 року. Їх організовують громадські організації, які виступають за декриміналізацію марихуани. У маршів дві мети: легалізувати медичний канабіс і декриміналізувати дрібні правопорушення, повʼязані зі звичайним. Активісти розраховують, що вже цього року Верховна Рада ухвалить законопроєкт про легалізацію медичної марихуани — 21 травня документ зареєстрували на сайті парламенту. Це не перша спроба легалізації медичного канабісу в Україні — аналогічний законопроєкт реєстрували в 2016 році, а в січні 2019 на сайті парламенту зʼявилася петиція з цього приводу. theБабель розібрався, хто і навіщо проводить «Конопляний марш» і що буде, якщо медичний канабіс легалізують.

Хто організовує марш і чого вони прагнуть?

Організатори — низка громадських організацій, зокрема «Українська асоціація медичного канабісу» і благодійна організація «100% життя», яка допомагає людям з ВІЛ. Вони хочуть легального використання медичного канабісу в Україні. Зараз в країні діє постанова Кабінету міністрів про перелік наркотичних і психотропних речовин. Усі вони розділені на три таблиці. Наркотичні засоби з першої таблиці, куди внесено канабіс, повністю заборонені, обіг речовин з другої і третьої — обмежений. Організатори маршу хочуть виключити канабіс з першої таблиці.

Вимоги активістів:

  • доступ пацієнтів до ліків, які містять канабіс;
  • можливість легально розробляти, проводити клінічні дослідження та реєструвати ліки, до складу яких входить канабіс;
  • врегулювання процедури придбання, зберігання і переміщення медикаментів з канабіноїдами.

Чому це важливо?

Препарати з канабіноїдами успішно використовують для лікування хвороби Альцгеймера, епілептичних нападів, розсіяного склерозу, онкологічних захворювань, шизофренії, діабету другого типу, синдрому подразненого кишечника, хвороби Крона, виразкового коліту. Вони зменшують біль і ефективні при терапії ВІЛ. Учені зʼясували, що у ВІЛ-позитивних людей, які курять марихуану, вірусне навантаження нижче в порівнянні з пацієнтами, які її не вживають. Канабіноїди допомагають краще переносити дію опіоїдів, які часто призначають хворим на СНІД.

Канабіс використовують у медикаментах в багатьох країнах: в Ізраїлі, Нідерландах, Чехії, Швейцарії, Австралії, Іспанії, Бельгії, Хорватії, Фінляндії, Великій Британії, деяких штатах США. В Ізраїлі канабіс для лікування використовують з середини 1990-х. У Данії дозволено лікувати канабісом певні групи пацієнтів — наприклад, хворих на рак і розсіяний склероз. Використовувати канабіс в медичних цілях у 2017 році дозволили і в Польщі.

Що вже зроблено?

У 2013 році в Україні ухвалили Стратегію державної політики щодо наркотиків. У ній, зокрема, йшлося, що необхідно почати наукові дослідження канабіноїдів. Тоді організатори «Конопляних маршів свободи» вирішили, що справа зрушила з мертвої точки, і перестали їх проводити. Співорганізатор маршу Тарас Ратушний пояснює theБабелю, що в підсумку стратегію стали «засувати в довгий ящик», тому з 2017 року акції відновилися.

У 2016 році в Раді зареєстрували проєкт поправок до закону про наркотичні засоби та психотропні речовини, яким власне й передбачалося узаконити медичне використання марихуани. До порядку денного проєкт внесли лише восени 2018 року, але до цього часу він частково застарів, тому Рада його так і не розглянула.

Тридцятого січня 2019 року на сайті Верховної Ради зʼявилася петиція з вимогою дозволити медичний канабіс. Її автори написали, що через заборону на медикаменти з канабісом страждають близько двох мільйонів українців, зокрема онкохворі, ветерани війни та паліативні пацієнти. За два місяці петиція зібрала 25 тисяч голосів, необхідних для розгляду депутатами. Документ підтримали парламентський комітет з прав людини і МОЗ — його голова Уляна Супрун давно виступає за легалізацію медичної марихуани.

Двадцятого березня Комітет Верховної Ради з прав людини розглянув, але не підтримав петицію — на засіданні не було кворуму. Але там створили робочу групу, яка й розробила законопроєкт про використання медичного канабісу.

Що відбувається зараз?

Робоча група розробила законопроєкт менше ніж за два місяці та 15 травня 2019 року представила його на засіданні Комітету з прав людини. Через шість днів його зареєстрували у парламенті. Законопроєкт дозволяє використовувати в медицині та вирощувати медичну марихуану.

Наркоманів стане більше?

Ні. Медична марихуана, на відміну від звичайної, не змінює свідомість і не впливає на психіку. Препарати на основі канабісу можуть мати форму пігулок або олії. Ліки можна буде придбати в аптеці за рецептом лікаря. Автори петиції кажуть, що звичайну марихуану легко купити на чорному ринку і зараз, тому на кількість наркозалежних дозвіл використовувати канабіс у медичних цілях не вплине.