Імператор Японії вперше за 200 років зрікся престолу. У 5 фотографіях

Дата:
Імператор Японії вперше за 200 років зрікся престолу. У 5 фотографіях

The Asahi Shimbun via Getty Images

Імператор Японії, синтоїстське божество Акіхіто, вперше за 200 років зрікся престолу. Таке рішення він прийняв ще в 2016 році, бо побоявся, що вік завадить йому виконувати державні обовʼязки.

Згідно з церемонією, Акіхіто спочатку відрікся від своїх предків і синтоїстських богів, а потім в одній з кімнат імператорського палацу зрікся престолу. Імператор, який очолював країну понад 30 років, сказав, що правив «з великою любовʼю і глибокою повагою до людей».

Kyodo News via Getty Images

Після церемонії він повернув два з «трьох священних скарбів», символів влади: меч і дорогоцінний камінь. Їх чиновники встановили на спеціальні стенди разом з державними і таємними печатками.

Kyodo News via Getty Images

Акіхіто став імператором у 1989 році й одразу ж пообіцяв захистити післявоєнну конституцію Японії. Вона позбавила батька монарха Хірохіто і всіх майбутніх імператорів їх божественного статусу, перетворивши на номінальних політичних представників. Під час свого правління Акіхіто відновив звʼязки з жертвами війни, а також із Китаєм, куди він здійснив історичний візит у 1992 році. Правління Акіхіто назвали ерою Хейсей — досягнення миру.

Tomohiro Ohsumi / Getty Images

Місце імператора вже завтра, 1 травня, займе його син Нарухіто, якому 59 років. Нарухіто вчився в Оксфорді і написав дисертацію з історії транспорту. Його правління почне нову еру — Рейву (прекрасної гармонії).

Tomohiro Ohsumi / Getty Images