Розбився Boeing 737 MAX 8 — другий за пʼять місяців. Понад 20 країн зняли його з рейсів, Україна очікує перший у квітні. Хто ще літає на цьому літаку?

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
Розбився Boeing 737 MAX 8 — другий за пʼять місяців. Понад 20 країн зняли його з рейсів, Україна очікує перший у квітні. Хто ще літає на цьому літаку?

Matthew Lloyd / Bloomberg via Getty Images

За останні пʼять місяців розбилися два пасажирських літаки нової моделі Boeing 737 MAX 8. Один впав в Індонезії в жовтні минулого року, другий — в Ефіопії у минулі вихідні. Жертвами двох катастроф стали 346 людей. Експерти заявляють про схожі обставини обох аварій і припускають, що їх спричинили неполадки в новій системі автоматичного керування. Компанія Boeing стверджує, що їхні літаки безпечні, але обіцяє модернізувати цю систему. Після останньої катастрофи вже понад 20 країн призупинили польоти Boeing 737 Max 8. Серед них Ефіопія, Індонезія, Китай, Австралія, Велика Британія, Туреччина, Німеччина, Франція, Бразилія, Мексика та інші. А українська компанія МАУ очікує на поставку першого літака цієї моделі вже у квітні. В Україну на таких лайнерах літають кілька авіаперевізників з інших країн. theБабель розповідає про те, що відомо про дві катастрофи Boeing 737 MAX 8, які компанії їх використовують та як перевірити тип і модель літака вашого рейсу.

Що сталося?

У неділю, 10 березня, в Ефіопії розбився пасажирський літак Boeing 737 MAX 8, який прямував до Кенії. Він впав через шість хвилин після зльоту. Усі 149 пасажирів і 8 членів екіпажу загинули. На борту перебували люди з 33 країн, серед них — 19 співробітників ООН.

Це вже другий випадок аварії нової моделі літака Boeing за останні пʼять місяців. Наприкінці жовтня 2018-го розбився лайнер індонезійських авіаліній. Тоді загинуло 189 людей.

Катастрофа в Індонезії теж сталася за кілька хвилин після зльоту. І, як і у випадку в Ефіопії, перед тим як зникнути з радарів, пілот запитував дозвіл повернутися в аеропорт через технічні неполадки. Обидва літаки були новими і до моменту аварії експлуатувалися лише кілька місяців.

Що це за літак?

Boeing 737 MAX 8 — це нова модель серії 737, яка вийшла в 2017 році. Вона швидко стала найбільш продаваною в історії компанії. Станом на січень 2019-го Boeing продав понад 350 літаків цієї моделі 46 авіакомпаніям в усьому світі й отримав замовлення ще на пʼять тисяч таких лайнерів.

Головні відмінності Boeing 737 MAX 8: літак став довшим і може вмістити 210 пасажирів, у нього нові потужні двигуни, тому він може літати на більш далекі відстані, витрачаючи при цьому менше палива.

Як пише The New York Times, лайнери цієї моделі здійснюють понад 8,5 тисячі рейсів на тиждень по всьому світу. Найпопулярніші маршрути — у Північній Америці та Азії. За даними служби стеження за рейсами Flightradar24, увечері 10 березня у повітрі перебували 145 літаків Boeing 737 MAX 8.

Flightradar24

Які проблеми є у Boeing 737 MAX?

Нові двигуни, які використовуються в цій моделі, — доволі важкі. Тому в лінійці 737 MAX вперше зʼявилася додаткова автоматична система керування MCAS — Система поліпшених характеристик маневрування. Вона стежить, щоб літак не перевищував критичний «кут атаки», тобто не дуже сильно задирав ніс за зустрічного вітру, не втрачав тягу та не входив у штопор.

Як пише The Atlantic, експерти припускають, що ця система може давати збої. Вона автоматично направляє ніс літака вниз, навіть коли в цьому немає потреби, і не дозволяє пілотам виправити положення вручну. Це і могло спричинити катастрофу в Індонезії. Але поки це розслідування ще не закінчено, а вивчати аварію Boeing 737 MAX в Ефіопії щойно почали.

Компанія Boeing заявляє, що впевнена у безпеці своїх літаків. Однак вона визнала можливість збою обладнання після катастрофи в Індонезії і направила пілотам додаткові інструкції щодо роботи автоматичної системи. У своїй заяві 11 березня 2019-го компанія пообіцяла модернізувати систему MCAS не пізніше ніж у квітні.

Після авіакатастрофи 10 березня польоти Boeing 737 MAX призупинили в Ефіопії, Індонезії, Китаї, Австралії та Сінгапурі. Тепер до них приєдналися вже понад 20 країн: Велика Британія, Німеччина, Франція, Мексика, Бразилія, Аргентина, Туреччина, Ірландія, Південна Африка, Малайзія, Оман, Марокко, Монголія, Норвегія, Південна Корея, Ісландія, Нідерланди, Австрія та інші. Їхня кількість постійно збільшується. Деякі авіакомпанії розвертають літаки Boeing 737 MAX, що вже вилетіли, назад в аеропорти.

Чи є Boeing 737 MAX в Україні?

Наразі в авіапарках українських перевізників немає моделі Boeing 737 MAX 8. Але компанія «Міжнародні авіалінії України» очікує на поставку першого такого лайнера в кінці березня — на початку квітня. У МАУ кажуть, що «уважно стежать за розслідуванням авіакатастрофи в Ефіопії і підтримують постійний діалог із виробником авіатехніки».

Ще один український авіаперевізник, SkyUp Airlines, очікує на поставку двох Boeing 737 MAX 8 у 2023 році. У компанії впевнені, що в них є «достатньо часу для збору інформації про результати розслідування до введення в експлуатацію повітряних суден цього типу».

В Україну на Boeing 737 MAX літають кілька компаній з інших країн. Це польська LOT, турецька Turkish Airlines та FlyDubai з Обʼєднаних Арабських Еміратів. На момент публікації Turkish Airlines вже призупинила рейси на літаках цієї моделі. Польща також заборонила польоти Boeing 737 MAX 8.

Як дізнатися модель літака свого рейсу?

Коли ви бронюєте квитки онлайн, то на багатьох сайтах авіакомпаній вказується модель літака на конкретний рейс. Така опція є, наприклад, на сайтах МАУ і SkyUp Airlines. Можна підстрахуватися за допомогою сервісу FlightStats — тут вказуються деталі рейсів різних перевізників, зокрема модель і тип літака.