«Представники НД не вчинили нічого особливого». Герой репортажу theБабеля, чотовий «Національних дружин» коментує бійку з поліцією

Автор:
Дмитро Синяк
Дата:
«Представники НД не вчинили нічого особливого». Герой репортажу theБабеля, чотовий «Національних дружин» коментує бійку з поліцією

Pavlo Gonchar / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Уранці 9 березня theБабель випустив репортаж про «Національні дружини»: кореспондент Дмитро Синяк провів в організації кілька тижнів, описав її акції і поговорив з ключовими фігурами, зокрема з чотовим НД Юрієм «Ракетою» Петренком. Удень 9 березня члени «Національних дружин», партії «Національний корпус» і ветерани полку «Азов» прийшли до будівлі Адміністрації президента на вулицю Банкову, де билися з поліцією і Національною гвардією. Наступного дня «Національні дружини» влаштували бійку з поліцією в Черкасах, де виступав Петро Порошенко. Ми запитали в Юрія Петренка, як НД готувалися до цих подій та як він оцінює дії своїх товаришів по організації.

Повноважень коментувати події від імені «Національних дружин» я не маю. Можу сказати лише особисто — як учасник мітингу 9 березня у Києві та звичайна небайдужа людина. Я та мої хлопці прийшли [до будівлі Адміністрації президента] на Банкову, щоб висловити протест проти дій «свинарчуків». Жодного з них не заарештовано. Замість розслідування ми бачимо фарс, якісь звинувачення висунули директорам оборонних підприємств, але організатори корупційної схеми виходять сухими з води. Чому так?

А як ви поясните 22 поранених поліцейських у Черкасах?

Я там не був, тому достеменно не знаю, що там відбувалося.

Юрій «Ракета» Петренко

Михайло Мельниченко / «Бабель»

Але ж у Києві, на вулиці Банковій, 9 березня ви все ж таки були?

Був, але у самому хвості колони. Що робилось у голові колони, я не бачив. Оцінок тому, що сталося, давати не можу. Я розумію, що йде війна, і президента треба охороняти. Але в суботу на Банковій було стільки силовиків, що у мене виникло питання: «Як можна так ставитися до свого народу, який лишень хотів поставити запитання очільнику держави?» Коли ми приїжджали до будинку сина екс-заступника секретаря РНБО Ігоря Гладковського, щоб висловити протест, то побачили, що фігуранта корупційного скандалу охороняють поліція та Національна гвардія. Чому так?

Щоб забезпечити правосуддя, захистити від самосуду. Це нормальна світова практика.

Усе було б логічно, якби Гладковського помістили під арешт — хоча б під домашній. Якби це зробили, ми б навіть не рушили з місця.

Які завдання ставили перед вами 9 березня?

Жодних. Нас повідомили, що буде мітинг проти свавілля в «Укроборонпромі» і що ми можемо його підтримати, коли хочемо. Усе було в загальних чатах в інтернеті, як завжди, без жодних наказів. Я вважаю, що представники «Національних дружин» не вчинили нічого особливого. Звісно, будь-який протест має бути в межах закону, але ці межі повинні застосовуватися не тільки щодо протестувальників, але й щодо влади. Усе, чого ми вимагали, — це покарання Гладковського і викорінення корупції в «Укроборонпромі». Те, що президент не схотів навіть вислухати наших вимог, не наша вина.

Бійка 9 березня біля будівлі Адміністрації президента.

STR / NurPhoto via Getty Images