«На практиці студенти випивали по шість пляшок горілки». У КНУ звільнили викладача, якого звинувачували в сексуальних домаганнях. Він збирається йти до суду

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
«На практиці студенти випивали по шість пляшок горілки». У КНУ звільнили викладача, якого звинувачували в сексуальних домаганнях. Він збирається йти до суду

Дар'я Светлова / Артем Марков / «Бабель»

Учора ректор Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Леонід Губерський звільнив викладача ботаніки Петра Романенка. У кінці січня 40 студентів звинуватили його в сексуальних домаганнях. 80 студентів підписали заяву на захист Романенка. Спеціальна комісія десять днів збирала факти і в підсумку визнала поведінку викладача неетичною.

Ректор КНУ ім. Т. Г. Шевченка Леонід Губерський 6 березня підписав наказ про звільнення викладача кафедри біології рослин ННЦ «Інституту біології та медицини» Петра Романенка. У кінці січня група студенток на чолі з другокурсницею Клементиною Квіндт звинуватила Романенка в сексуальних домаганнях і вимагала його звільнення. Тоді ж Квіндт опублікувала текст про неетичну поведінку викладача на практиці в Каневі влітку 2018 року. Вона писала, що Романенко вдирався пʼяним у кімнату до дівчат після відбою, розповідав, як правильно робити кунілінгус, мацав дівчат на дискотеці.

Частина студентів підтримала Клементину, їй почали писати випускники, що подібне відбувалося і в минулому. Інші різко засудили активістку, їй приходили повідомлення з погрозами.

На 28 січня призначили засідання студентського парламенту щодо Романенка. В останній момент на засідання заборонили приходити людям, які не навчаються в ННЦ. Через те, що прийшли журналісти, це питання не розглядали. Тоді Клементина вибігла до трибуни і заявила: «Я бачила, як Романенко, доцент кафедри біології рослин, домагається студенток. Я зможу підтвердити це в суді», голова студпарламенту Тарас Войціцький перервав її й оголосив засідання закритим. Частина студентів тоді освистали Клементину.

29 січня у Червоному корпусі КНУ зібрали закриту комісію з працівників КНУ та представників студентського самоврядування, яка до 7 лютого повинна була зібрати свідчення всіх сторін конфлікту і рекомендувати ректору — звільняти чи не звільняти Романенка.

Увесь цей час Клементина писала у Facebook про безперестанний тиск з боку недоброзичливців. Наприклад, серед студентів пішли чутки про припинення практики в Каневі, і в цьому, за словами дівчини, звинувачували її.

Як розповів theБабелю проректор КНУ ім. Т. Г. Шевченка Володимир Бугров, комісія вважає дії Романенка неетичними і рекомендувала ректору звільнити його. «Двоє людей розповіли про приклади неетичної поведінки Романенка, і ректор прислухався до рішення комісії», — сказав Бугров. За його словами, практика в Каневі буде продовжуватися, але за тим, як студенти проводять там вільний час, тепер стежитимуть набагато жорсткіше. «Вони одержували не тільки знання з ботаніки, але також вчилися плавати у Дніпрі, пити алкоголь і випивали по шість пляшок горілки, практика тепер відбуватиметься під більш жорстким контролем у всьому, що стосується позанавчальної частини».

Петро Романенко, за інформацією проректора, збирається подавати позов до суду про захист честі, гідності та ділової репутації. Клементина Квіндт теж збирається йти до суду.