Кандидату в президенти Юрію Тимошенку погрожували і давали за відмову від участі у виборах 5 млн грн. Силовики затримали підозрюваних, а ми дізналися їхні імена

Автор:
Оксана Коваленко
Дата:

Шостого березня Генеральна прокуратура, Державне бюро розслідувань і Служба безпеки України затримали двох чоловіків під час передачі хабара. Пʼять мільйонів гривень вони намагалися вручити кандидату в президенти депутату Юрію Тимошенку, який за ініціалами та прізвищем є повним тезкою ще одного кандидата — Юлії Тимошенко. Отримавши гроші, він мав зняти свою кандидатуру з виборів. Замість цього Юрій Тимошенко повідомив про тиск на нього правоохоронцям, і вони затримали зловмисників. Про це на своїй Facebook-сторінці написав генеральний прокурор Юрій Луценко. Також він додав, що у слідства є листування затриманих виконавців із політиками. Ми зʼясували імена підозрюваних та про що йшлося в листуванні.

Одразу після операції силовиків Юрій Тимошенко в коментарі «BBC Україна» розповів, як його змушували відмовитись від участі в виборах — лякали «на смерть» і пропонували «золоті гори». Жодних імен він не уточнив, але зазначив, що йдеться про людей, які працюють з ним у Верховній Раді.

За інформацією співрозмовників theБабеля у правоохоронних органах, силовики затримали двох чоловіків — голову «Партії захисників України» Тараса Костанчука та Олександра Іщенка. Саме вони, за версією слідства, вмовляли Юрія Тимошенка відмовитись від участі у виборах за пʼять мільйонів гривень. Також Костанчук нібито вів листування з народним депутатом, який просив його закінчити справу швидше.

Тарас Костанчук

Костанчуку 54 роки. Він народився в Алчевську Луганської області. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Девʼять років жив у Італії. У 1998 році повернувся в Україну і очолив ЗАТ «Агро-транспортна координаційна служба». У 2000-х отримав юридичну освіту в Київському національному університеті внутрішніх справ.

Костанчук — колишній боєць АТО. У складі батальйону «Донбас» пройшов Іловайськ. Певний час був помічником депутата Семена Семенченка на громадських засадах.

Тарас Костанчук

Facebook / Тарас Костанчук

У політиці Костанчук встиг попрацювати з багатьма партіями. З 2007 до 2012 року був помічником депутата від «Нашої України — Народної Самооборони» Юрія Кармазіна. На президентських виборах 2014 року як довірена особа працював з кандидатом від «Опозиційного блоку» Юрієм Бойком. Пізніше Костанчук пояснював, що отримав «корочку» представника Бойка заради конспірації — щоб поїхати в Донецьк і Луганськ. Але співрозмовник theБабеля, знайомий з Костанчуком, говорить, що Бойко ще певний час мав на нього вплив.

АППО «Дніпро-Україна»

На парламентських виборах 2014 року Костанчук балотувався як самовисуванець у 114 окрузі на Луганщині та набрав менш ніж 5%. У 2015-му на місцевих виборах пройшов у міськраду Вишневого за списком «Блоку Петра Порошенка», але згодом склав повноваження.

У липні 2015 року на довиборах у парламент Костанчук балотувався у 205 окрузі в Чернігові. Його конкурентом був теперішній заступник голови парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка» Сергій Березенко. Під час кампанії правоохоронці затримали автівку зі списками виборців, кількома сотнями тисяч гривень у конвертах, агітаційною продукцією Березенка та зброєю. Костанчук взяв відповідальність на себе, а агітки БПП у своїй автівці назвав збігом обставин. Тодішній головний конкурент Березенка Геннадій Корбан вважав Костанчука, який у підсумку отримав менше за 1% голосів, технічним кандидатом Березенка.

У 2016-му Костанчук знову спробував потрапити в парламент як самовисуванець на довиборах у 114 окрузі, де набрав 4%.

Костанчук також був членом руху Валентина Наливайченка «Справедливість» — керував київською міською парторганізацією. У квітні 2018 року на сайті партії повідомили, що більше з ним не співпрацюють.

Костанчук і Наливайченко

Facebook / Тарас Костанчук

Костанчук планував брати участь у президентських виборах 2019-го. Його висунула «Партія захисників України», яка до 13 листопада 2018 року називалась «Колос миру». ЦВК в реєстрації відмовила. Причиною став пункт програми про смертну кару для держслужбовців-корупціонерів — він порушував конституційні права громадян.

У соцмережах Костанчук активно критикує чинну владу і президента.

Олександр Іщенко

Про другого фігуранта справи — Олександра Іщенка — відомо мало. Він також воював у батальйоні «Донбас» і пройшов Іловайськ.

Олександр Іщенко

Facebook/Олександр Пепел

За інформацією співрозмовника theБабеля, у справі є ще третій фігурант. Хто він — на момент публікації матеріалу зʼясувати не вдалось.

«Батьківщина» поки офіційно справу не прокоментувала. Проте народний депутат від цієї партії Сергій Власенко на своїй сторінці у Facebook заявив, що таким чином влада відволікає увагу від корупційного скандалу в «Укроборонпромі» та піарить двійника Юлії Тимошенко.