27 днів до виборів президента. Штаб Петра Порошенка побудував мережу «тренерів» та «однодумців» (агітаторів). Ми дістали їхні методички

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
27 днів до виборів президента.  Штаб Петра Порошенка побудував мережу «тренерів» та «однодумців» (агітаторів). Ми дістали їхні методички

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

На початку лютого кандидат у президенти Юлія Тимошенко подала в Національну поліцію заяву про те, що агітатори Петра Порошенка отримали брошуру-інструкцію. Як стверджує Тимошенко, за інструкцією, громадяни, які передадуть у штаб свої персональні дані та проголосують за чинного президента, отримають 1000 гривень. Ми дістали цю інструкцію. Про гроші там нічого не сказано, проте описано, як агітувати за кандидата: вивчити матеріали, опитати прихильників та опонентів, заповнити анкети. Групами агітаторів керують тренери: вони влаштовують мотиваційні ігри, «працюють із запереченнями» і пояснюють, як грамотно уникати відповідей на гострі питання.

У команди кандидата в президенти Петра Порошенка амбітні плани — завербувати 100 тисяч агітаторів. Зараз їх 60 тисяч. Такі дані на закритій зустрічі з журналістами оприлюднив один з керівників штабу Порошенка. «Ми створили безпрецедентну модель. Усіх [агітаторів] ми можемо відслідковувати в режимі реального часу», — сказав він.

Ось як це відбувається. У грудні 2018 року агітатори (у штабі їх називають «однодумцями») отримали інструкцію «Перші кроки. Інструкція для однодумців». За інструкцією, весь грудень і січень вони знайомилися з правилами роботи в команді та методами агітації. Для початку вони повинні були завʼязати неформальні звʼязки на своїй території, «промацати ґрунт, отримати уявлення про те, з ким ви будете спілкуватися найближчі чотири місяці».

До 15 січня агітатори-«однодумці» мали зареєструватися в онлайн-системі, пройти інструктаж, вивчити інформаційні матеріали, отримати анкети для опитування та обійти ввірену територію. Потрібно було дізнатися політичні настрої, зʼясувати проблеми, які турбують місцевих жителів, і зрозуміти, чи готові вони зустрічатися з політиками з команди Порошенка. За підсумками потрібно було розділити всіх опитаних на три групи: прихильники, потенційні прибічники й опоненти. Крім того, «однодумцям» потрібно було збирати агітматеріали інших кандидатів і ходити на зустрічі конкурентів з виборцями. Усі дані «однодумці» заносили до анкети, яку потім здавали в штаб.

Кожен, хто хоче агітувати за Порошенка, підписує договір на один аркуш (є в розпорядженні редакції), де зобовʼязується не дискредитувати президента, не підкуповувати виборців і не працювати на штаби конкурентів. Він залишає в анкеті персональні дані й отримує пластикову картку зі своєю фотографією, номером мобільного телефону та QR-кодом.

Групами «однодумців» керують тренери. Ми дістали методичний посібник для тренерів команди Порошенка, де пояснюється, як працювати з «однодумцями». Ось як він виглядає.