38 днів до виборів президента. Ведуть Зеленський, Порошенко і Тимошенко. Вперше в історії українських виборів соціологи не можуть прогнозувати учасників другого туру

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
38 днів до виборів президента. Ведуть Зеленський, Порошенко і Тимошенко. Вперше в історії українських виборів соціологи не можуть прогнозувати учасників другого туру

Артем Марков / Дар'я Светлова / «Бабель»

За півтора місяця до президентських виборів Петро Порошенко посів друге місце в соціологічних опитуваннях і претендує на участь у другому турі. Він готується до передвиборчого раллі Україною, під час якого буде доносити ключові тези своєї програми. Представники його штабу зауважують, що більшість потенційних виборців артиста Володимира Зеленського ніколи не ходили на дільниці, і не списують з рахунків Юлію Тимошенко. У штабі Зеленського готуються вести кампанію у звичному режимі: кандидат буде зустрічатися з експертами і записувати відео-звернення, а його команда вести агітацію в соціальних мережах; вона впевнена, що людей, готових голосувати за Зеленського, стане більше, причому це будуть дорослі виборці. Директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто впевнений, що інтрига кампанії збережеться до останнього.

20 лютого Центр Разумкова опублікував дані лютневого опитування. Українців запитували, за кого вони проголосують, якщо братимуть участь у виборах.

  • 19 відсотків готові проголосувати за Володимира Зеленського;
  • 16,8 відсотків — за Петра Порошенка;
  • 13,8 відсотків — за Юлію Тимошенко.

У листопаді минулого року (коли Центр Разумкова проводив опитування спільно з КМІС та соціологічною групою «Рейтинг»), результати обох кандидатів були значно меншими:

  • 16 відсотків були готові голосувати за Тимошенко;
  • 8,8 відсотка — за Зеленського;
  • 8 відсотків — за Порошенка.

«Рейтинг Володимира Зеленського зріс, бо він заявив, що буде балотуватися в президенти, і це змінило ситуацію, — пояснює директор КМІС Володимир Паніотто. — А Порошенко почав активну кампанію, часто зʼявляється в телеефірах, [відвідує] багато державних заходів».

У штабі Петра Порошенка готуються зійтися у другому турі з Володимиром Зеленським (але не списують з рахунків і Юлію Тимошенко). Співрозмовник theБабеля в штабі Порошенка пояснює, що після підрахунку бюлетенів лідерка «Батьківщини» може набрати більше, ніж за опитуваннями, тому що за Тимошенко голосуватимуть у селах, куди польові соціологи не добираються.

У виборчому штабі Порошенка працює нардеп БПП Володимир Курінний. Він розповідає, що найближчим часом Порошенко їздитиме Україною і доноситиме тези своєї передвиборчої програми: вступ до ЄС і НАТО до 2023 року, інвестиції в агропромисловість, інфраструктуру, туризм, IT та промисловість.

Агітувати за Порошенка мають українські та регіональні лідери думок. З їх прізвищами поки що визначаються. У штабі розраховують, що рейтинг президента зросте після того, як у березні пенсіонери отримають гроші на оплату комунальних платежів (монетизовані субсидії), і після підвищення (індексації) пенсій, запланованого на 1 березня.

Володимир Зеленський лідирує в соцопитуваннях, але це не означає, що його чекає легка перемога. У грудні, розповідає один зі співрозмовників theБабеля, у штабі Порошенка провели «фокус-групи» потенційних виборців Зеленського: опитали 100 осіб віком від 18-ти до 35-ти років.

«Зеленський — це джокер, — говорить співрозмовник theБабеля, знайомий з результатами. — У нього немає електорального ядра [тобто людей, які будуть голосувати за нього за будь-яких обставин]. Фокус-групи демонструють, що шість із десяти прихильників Зеленського ніколи не приходили на вибори». На руку політтехнологам чинного президента й те, що за даними фокус-груп Зеленський забирає всього 5 відсотків електорату Порошенка (близько 50 відсотків електорату він забирає в Тимошенко).

У команді Володимира Зеленського працює політтехнолог Дмитро Разумков. Він визнає, що українська молодь аполітична і голосує мляво, але говорить, що за останній рік готовність прийти на виборчі дільниці зросла в півтора раза. «Наша електоральна база розширюється, — говорить він. — Зʼявляються представники групи 40+, і навіть 60+». «Молодь, готова проголосувати за Зеленського, справді менше приходить на вибори, — каже директор КМІС Володимир Паніотто. — Але різниця не така радикальна, як може здатися».

Навіть якщо Володимир Зеленський переможе — це не означає, що його чекає безхмарне президентство. За словами співрозмовника theБабеля в дипломатичних колах, у грудні Зеленський зустрічався з послами країн Євросоюзу, і ті залишилися незадоволені його компетенціями. Він не зміг чітко відповісти на питання про співпрацю з МВФ і долю Мінських угод.